Składniki na 6 porcji:
- 12-16 skrzydełek,
- sól,
- 1,2 kg ziemniaków,
- 5 pomidorów koktajlowych,
- łyżeczka grubej soli,
- grubo zmielony pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- słodka papryka,
-ząbek czosnku,
- po 1/4 zielonej, czerwonej i żółtej papryki,
- 300 g ogórków,
- 250 g twarogu,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- pieprz,
- 125 ostrego ketchupu
Przygotowanie:
Skrzydełka natrzeć solą. Ziemniaki dobrze umyć i pokroić na ćwiartki. Skrzydełka i ziemniaki ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20-25 minut. W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i posypać solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z olejem i polać wszystko 10 minut przed końcem pieczenia. Również 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidory. Czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce - wszystko wymieszać z twarożkiem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka i ziemniaki podawać z przygotowanym dipem i ketchupem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal