Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Skuteczne zwiększenie szybkości ładowania się niektórych stron
Adblock, uBlock i inne. Używamy ich bo chcemy pozbyć się niepotrzebnego kodu - reklam w ten sposób przyspieszyć ładowanie się stron.

Miałeś może kiedyś taki przypadek, że podczas przeglądania jakiejś witryny wyskoczyło okienko (alert js) informujące Ciebie abyś zaprzestał blokować reklamy bo ktoś traci z tego zysk itp. 

[size=x-small][color=#333333]Z taką sytuacją możemy się spotkać np. na [LINK]

Jeśli chcemy zablokować taki alert najlepiej jest zlokalizować dany skrypt. Otwieramy kod strony (F12) i naciskamy CTRL+F, wpisujemy różne hasła aby szybciej znaleźć skrypt: blokada, reklamy, adblock itd. Gdy znajdziemy ww. 

[Obrazek: screenshot_9.png]

Teraz możemy zrobić już tylko jedno czyli dodać go do filtru, który w przyszłości wykorzysta nasz adblock bądź uBlock. 

[Obrazek: screenshot_14.png]

Mimo, że powstrzymaliśmy okienko zabezpieczające to strona nadal długo się ładuje. Wszystko dlatego, że kod cały czas chce się zaktualizować jednak adblock mu na to nie pozwala  ;(

Dlatego najlepiej zainstalować sobie wtyczkę [b]ScriptDefender
. Dzięki niej możemy sobie w prosty sposób wybrać skrypty, które nas interesują, wyświetlać/ blokować obrazki i <iframe> 

[/b]
[Obrazek: screenshot_13.png]
W ten sposób strona taka jak androidpolska.pl ładuje się 4x szybciej.
Niedostępny
  Odpowiedz
Mój ty geniuszu ty! Moje geny! Właśnie miałem problemy z tą stroną... Dziękuję!
  Odpowiedz
Niedostępny
  Odpowiedz
Całkowicie serio to napisałem.
  Odpowiedz
Chyba kiedyś mi o tym wspominałeś i mnie natchnęło :P
Niedostępny
  Odpowiedz
Polecam też anti adblock killer.
Niedostępny
  Odpowiedz
(19.01.2016, 21:50)androidplus napisał(a): Polecam też anti adblock killer.
Dodam tylko że czasami potrafi się zapętlić i zawiesić przeglądarkę jeśli wyłapie kilka podobnych js.
Tak na marginesie dodam że już niebawem takie praktyki przestaną działać i zarabianie na reklamach wreszcie będzie możliwe stosując inne metody wyświetlania reklam.
Na kilku swoich serwisach już uruchomiłem reklamy wyświetlane w połączeniu z contentem i teraz adblock już reklam nie wycina.
Można też zrobić w html5 wyświetlanie contentu i bypass adblocka więc możecie sobie dowolnie blokować reklamy.

P.S
Polacy to jednak debilny narób, chcą wszystkiego za darmo a jeśli coś mają za darmo to i tak jest złe bo reklamy są, jak nie ma reklam to jest źle bo nie jest za darmo.
  Odpowiedz
Niedostępny
  Odpowiedz
(20.01.2016, 02:57)szalony napisał(a):
(19.01.2016, 21:50)androidplus napisał(a): Polecam też anti adblock killer.
Polacy to jednak debilny narób, chcą wszystkiego za darmo a jeśli coś mają za darmo to i tak jest złe bo reklamy są, jak nie ma reklam to jest źle bo nie jest za darmo.
Właściciele stron tak narzekają, że są Adblokiem okradani a sami tym co nie blokują reklam serwują reklamy, które szpiegują lub wprowadzają w błąd. I czy to jest ok w stosunku do nie blokujących reklam?
  Odpowiedz
(20.01.2016, 06:10)androidplus napisał(a): lecz gdy ich liczba przekracza 20 na jednej stronie to normalnie korzystać się po prostu nie da :<

20 reklam to już przesada ale kilka reklam nikogo nie zabije a pozwoli zarobić na utrzymanie serwera.

(20.01.2016, 08:47)amb00 napisał(a): Właściciele stron tak narzekają, że są Adblokiem okradani a sami tym co nie blokują reklam serwują reklamy, które szpiegują lub wprowadzają w błąd. I czy to jest ok w stosunku do nie blokujących reklam?

Reklamy szpiegują ?? pierwsze słyszę, wiem że google szpieguje, FB szpieguje ale jakoś to nikomu nie przeszkadza i wszyscy (albo większość) bez obaw korzysta i nie płacze że są szpiegowani.
Reklamy wprowadzające w błąd ?? podaj jakieś przykłady bo nie bardzo wiem o co chodzi.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości