Sok z pigwy
|
31.10.2012, 17:01
Pijecie, piliście? Jeśli nie to poleca. Właśnie teraz, po pierwszych przymrozkach, pigwa jest najlepsza do zbierania. Ma więcej witaminy C niż cytryna, smakuje o niebo lepiej, a herbatka z pigwą pita zimowym wieczorem daje niepowtarzalny klimat. Trochę z nią jest roboty, bo jest bardzo twarda, a w środku ma wiele pestek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Naprawdę zachęcam
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
04.12.2012, 15:12
Pigwa ma mało wody, tylko 71%. 7,5% węglowodanów, 0,5% białek, 0,2% tłuszczu. Owoce pigwy zawierają regulujące trawienie pektyny oraz mnóstwo witamin i minerałów.
Pigwa wzmacnia odporność, poprawia apetyt, reguluje pracę wątroby, zapobiega wzdęciom i hemoroidom. Szczerze polecam ten soczek, z pewnością cały organizm momentalnie go polubi.
02.04.2014, 18:37
Ja zawsze późną jesienią zbieram owoce. Kroję na krążki (grubości około 5 mm), nabijam na drucik/patyczek od szaszłyków i suszę w zacienionym miejscu.
Po wysuszeniu każdy krążek rozrywam na 4 kawałki. Dodaję do herbaty. Po zalaniu herbaty najlepiej przykryć ją spodkiem aby pigwa się szybko zaparzyła. Całego krążka lepiej nie wrzucajcie bo będzie kwaśna.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości