Sok z pigwy
|
31.10.2012, 17:01
Pijecie, piliście? Jeśli nie to poleca. Właśnie teraz, po pierwszych przymrozkach, pigwa jest najlepsza do zbierania. Ma więcej witaminy C niż cytryna, smakuje o niebo lepiej, a herbatka z pigwą pita zimowym wieczorem daje niepowtarzalny klimat. Trochę z nią jest roboty, bo jest bardzo twarda, a w środku ma wiele pestek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Naprawdę zachęcam
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
04.12.2012, 15:12
Pigwa ma mało wody, tylko 71%. 7,5% węglowodanów, 0,5% białek, 0,2% tłuszczu. Owoce pigwy zawierają regulujące trawienie pektyny oraz mnóstwo witamin i minerałów.
Pigwa wzmacnia odporność, poprawia apetyt, reguluje pracę wątroby, zapobiega wzdęciom i hemoroidom. Szczerze polecam ten soczek, z pewnością cały organizm momentalnie go polubi.
02.04.2014, 18:37
Ja zawsze późną jesienią zbieram owoce. Kroję na krążki (grubości około 5 mm), nabijam na drucik/patyczek od szaszłyków i suszę w zacienionym miejscu.
Po wysuszeniu każdy krążek rozrywam na 4 kawałki. Dodaję do herbaty. Po zalaniu herbaty najlepiej przykryć ją spodkiem aby pigwa się szybko zaparzyła. Całego krążka lepiej nie wrzucajcie bo będzie kwaśna. ![]()
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości