walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
Sposoby obliczania odległości burzy
|
04.05.2013, 13:31
Witam. Istnieje wiele sposobów, na których podstawie możemy określić jak dalekp jest burza. Chciałbym poznać wasze. Nigdy nie można obliczyć dokładnie, ale w przybliżeniu może zadziałać ;D. Ja osobiście używam następującego: od błyśnięcia liczymy sekundy do usłyszenia grzmotu. Wynik mnożymy przez 3. Nie wiem czemu akurat przez 3 ale to metoda mojej babci . O swoich metodach, piszcie
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
04.05.2013, 14:21
Heh znam tą metodę, tylko nie wiem skąd to mnożenie ...
Im mniej czasu upłynie od błysku do grzmoty, tym burza bliżej
04.05.2013, 14:46
Ja znam metodę którą kiedyś się dowiedziałem nie wiem czy ona sprawdza się w 100 %.
Z tego co mi wiadomo to mierzy się czas od błysku do uderzenia piorunu bo jak wiadomo prędkość światła jest szybsza od prędkości dźwięku, najlepiej jest mieć ze sobą stoper i kalkulator do szybszego liczenia i tak przelicznik jest taki, że od błysku do uderzenia piorunu każda 1 sekunda jest to 330 metrów, czyli np: pojawił się błysk i do uderzenia piorunu minęło 5 sekund i teraz mnożymy 330 x 5 = 1650 metrów czyli 1 kilometr i 650 metrów. |