Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Stadiony w Polsce - Nowy stadion w Lublinie
Pojemność: 15500 (18500) takie wersje były upublicznione, ostatecznie chyba będzie 15500, nie jestem tego jednak pewny.
Miasto: Lublin
Kluby: Motor Lublin
Koszt: 140mln złotych
Czas: 21.12.2012 – wrzesień 2014
Projekt: Estudio Lamela
Adres: Krochmalna, 20-401 Lublin

Projektów tego stadiony było kilka, planów realizacji również, gdyby wierzyć obietnicom to ten stadion byłby gotów już dawno, ale jak to w Polsce bywa...Na szczęście stadion już się buduje i to szybciej niż planowano, podobno są już dwutygodniowe wyprzedzenia w stosunku do ostatecznych terminów realizacji. Stadion powstaje na terenie byłej cukrowni i ma ożywić architektonicznie tę część miasta. Od starego i dotychczas używanego stadionu dzieli go tylko Park Ludowy, tak więc nie jest zbytnio oddalony od miejsca gdzie chodziłem od ponad trzydziestu lat.

Pierwsza wersja stadionu, nie wyglądała zbyt dobrze i została zmieniona dość szybko. Decyzja na pewno dobra, mnie się ta wersja nie za bardzo podobała.

[Obrazek: Wersja-1j_nnnxpne.jpg]

Wersja druga, już dużo lepsza i podobna do wersji ostatecznej.

[Obrazek: wersja-2-_nnnxper.jpg]

[Obrazek: wersja-2-_nnnxpwx.jpg]

Wersja trzecia i ostateczna jest moim zdaniem najlepsza, jest właśnie realizowana i ma zostać ukończona we Wrześniu 2014 roku.

[Obrazek: wersja-3-_nnnxpse.jpg]

[Obrazek: wersja-3-_nnnxpsa.jpg]

[Obrazek: wersja-3-_nnnxpan.jpg]

[Obrazek: wersja-3-_nnnxpae.jpg]

[Obrazek: wersja-3-_nnnxpqp.jpg]

Dla zainteresowanych kamera na budowie stadionu w Lublinie.

Kamera z budowy stadionu w Lublinie

Trybuny nowego obiektu mają być zadaszone i wykonane z białej tkaniny z włókien szklanych, pokrytych teflonem. Będą tak zaprojektowane, by nie zacinał pod nie deszcz. Płyta boiska o wymiarach 105 na 68 metrów ma mieć podgrzewaną murawę. Na poziomie pierwszego rzędu trybun znajdzie się 20 stanowisk dla kibiców na wózkach inwalidzkich, a sektor gości oddzielony będzie od pozostałych trzymetrową barierą z przezroczystych płyt. Obok stadionu będą dwa boiska treningowe, jedno ze sztuczną, a drugie z naturalną trawą. Będzie również parking na tysiąc pojazdów. Monitoring oparty będzie na kamerach stacjonarnych i szybkoobrotowych, a instalacja światłowodowej sieci komputerowej umożliwi wprowadzenie komputerowego systemu rezerwacji i sprzedaży biletów. Oświetlenie 2000 lx, z niezależnym systemem oświetlenia awaryjnego. I jak wam się podoba nowy obiekt w pięknym Lublinie? Zresztą to nie jedyny stadion obecnie budowany w naszym kraju, jest takich stadionów kilka, jeśli temat was interesuje.....
  Odpowiedz
No i po jakiego czorta te stadiony ? Niech lepiej zainwestują w coś innego.
  Odpowiedz
Obrażasz mnie takim komentarzem. Rozwiń trochę temat, jeśli masz jakieś pomysły... Trochę czasu spędziłem na pisaniu posta, a ty jedno zdanie i już... No masakra po prostu.
  Odpowiedz
Temat spoko, ale mało ciekawy, ale i tak nie o to mi chodziło. Nie obrażam ciebie, tylko ludzi, instytucję, które wydają kasę na to *****. Ciekawe kto dał na to kasę... Albo budują kościoły albo stadiony. Przecież to już lekka przesada.
  Odpowiedz
To znaczy że co? Nic nie powinni budować? Stadiony są jak najbardziej potrzebne, gdzieś ten sport trzeba oglądać, piłkę na stadionach, siatkówkę na halach sportowych, tenis na kortach. Czyżbyś był przeciwnikiem sportu? Niby co mieliby budować twoim zdaniem? W niektórych miastach potrzebny jest stadion, bo go nie ma, w innych buduje się teatr, albo kościół jeśli taka jest potrzeba.

Cytat:Albo budują kościoły albo stadiony. Przecież to już lekka przesada.

Tego to już zupełnie nie rozumiem. Według ciebie za dużo jest stadionów? W Lublinie będzie to pierwszy stadion z prawdziwego zdarzenia, to za dużo? Według ciebie mieszkańcy tego miasta nie zasługują na niego? Więc co mamy jeździć do Warszawy żeby sobie obejrzeć mecz na żywo? Albo w Zabrzu (tam też budują), mają jeździć do Wrocławia na mecze piłkarskie, bo u nich stadionu też jeszcze nie ma? No zastanów się trochę.
  Odpowiedz
Cytat:To znaczy że co? Nic nie powinni budować? Stadiony są jak najbardziej potrzebne, gdzieś ten sport trzeba oglądać,
W Polsce mamy ponad 85 dużych hal i stadionów. Myślę, że to wystarczy, tym bardziej, że nie chodzi mi o Lublin, bo rzeczywiście co do tego masz rację, ale to co napisałeś, że buduje się stadiony tam gdzie są potrzebne, z tym się nie zgodzę, w niektórych miastach tych stadionów jest za dużo. To samo odnosi się do kościołów.
Cytat:Według ciebie mieszkańcy tego miasta nie zasługują na niego? Więc co mamy jeździć do Warszawy żeby sobie obejrzeć mecz na żywo?
Zasługują na równe drogi i nowe miejsca pracy. Najpierw trzeba dojechać na ten stadion przez pastwiska i mądrze wykonane drogi.
Cytat:w innych buduje się teatr, albo kościół jeśli taka jest potrzeba.
Nie synek, nawet jeśli nie ma takiej potrzeby, to budują.
Cytat:Niby co mieliby budować twoim zdaniem
Tak jak wcześniej pisałem. Szybkie autostrady i obwodnice, żeby nie trzeba było stać w korku kilkanaście godzin, od wschodu do Zakopanego korki sięgają kilku kilometrów, to samo tyczy się Warszawy, można też wybudować sieć odprowadzającą wodę (każdy pamięta wyciek wody na drogę, samochody były do połowy zalane).
  Odpowiedz