Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Straight Edge wyginęli?
Swego czasu znałam sporo chłopaków z SE, głównie studentów, dziś na ulicach nie widzę nikogo, kogo mogłabym powiązać z tym ruchem. Wydaje mi się że dla obecnych pokoleń nastolatków ich zasady są za trudne do spełnienia i w ogóle niezrozumiałe.
  Odpowiedz
A możesz napisać coś więcej o zasadach Straight Edge?
  Odpowiedz
Jednym ze ,,składników'' tej subkultury to nieużywanie używek typu alkohol, papierosy, narkotyki.....
Ludzie bawią się w inny sposób. Dzisiejsza młodzież rzadko kiedy obchodzi się bez alkoholu na imprezach.
Można ich pomylić czasem z punkami lub ,,rockowcami''. Bo punki też noszą np. przyszywki, ciężkie buty niekiedy.
Osobiście nie znam nikogo kto świadomo zalicza się d tej subkultury. A pseudo anarchistów znam bardzo wielu :)
[Obrazek: aG8bM6P.png]

Odpowiedz

Tu trochę o tym ruchu, na wikipedii też warto pogrzebać. Zasadniczo chodziło o niespożywanie mięsa, alkoholu i narkotyków, w wersji skrajnej także "nieużywanie" seksu. Różnie do tego podchodzono, ale ortodoksów SE też nie brakowało. Mi zawsze podobała się muzyka Ahimsy czy Agni Hotry, więc poniekąd liznęłam też trochę tej ideologii:-)
A tu legendarny Minor Threat

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości