Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Stronghold Kingdoms - Twierdza Królestwa
Spokojnie. Wiesz Sword, że niedługo zacznie się 2 era? Szybsze wojsko, więcej frakcji w domach, więcej ludzi we frakcji wszystko będzie droższe i wszystko się wyzeruje. Do tej pory trzeba robić badania, przygotowywać się, budować. Słowa dziewczyny, która nawet sporo ogrywa tą gierkę, tak więc.. :P

Edit: Co nie zmienia faktu, że faktycznie powolna na początku, ale nikt nie mówił, że początki są łatwe ;)
  Odpowiedz
Gra powinna sprawiać przyjemność, a ja czuję się jakbym robił bezustannie, to samo i kompletnie bezcelowo, a w dodatku żeby coś osiągnąć trzeba siedzieć przy niej bez przerwy Może i trochę przesadzam, ale tyle gier mnie już wyprowadziło z równowagi, że patrzę na wszystkie bardzo krytycznym okiem jeśli po dłuższym czasie nie odnoszę pozytywnego wrażenia.
  Odpowiedz
Zainteresowany tym tematem zacząłem grać w Twierdzę :P Czy ktoś mi powie gdzie znajdę jakieś porady dla początkującego, bo puki co buduje bardzo intuicyjnie :D
  Odpowiedz
Masz wiki Stronghold, poradniki na YT, poradniki w internecie jakie pkt badan na początku rozwijać, oraz nas Haha. Gdzie grasz? W jakim hrabstwie i w jakiej gminie?
  Odpowiedz
Czytałem część z tego jednak tak na prawdę to nie wiele się dowiedziałem ;P na co mi czytać opis co jak działa jak w grze mam to samo zresztą to wiadomo. Szukałem jakiejś praktycznej porady....
Nick:
Sauross
serwer 2
Czerwionka-Leszczyny
  Odpowiedz
Lol Po pokonaniu wieprza w drugim natarciu dostałem doświadczenia na dwie promocje. Teraz to w ogóle nie wiem jak ja zużyję te punkty nauki, a do 13:00 będę miał kolejny awans. :D
  Odpowiedz
Widziałem właśnie Twoje osiągnięcie. Kozak Haha. Stary, ja mam dzięki tym ucztom po 20k a pomnóż to razy 2 + to co dostaje jak gmina niszczy zamki + przyrost dzienny honoru + niszczenie legowisk i obozów + za dotarcie do surowców w obrębie honoru jako pierwszy + za osiągnięcia. Sporo tego Haha. Po dwa paski dziennie idzie mi. W zapasie już mam po 4-5 pkt i się nadal maksuje wszystko. Niedługo się odblokuje jedwab i zacznie się zamki niszczyć to się dopiero zacznie jazda. Jedyny minus to nadrobić, gdy się wioski zacznie przejmować, ale to chillout. Idzie na tym tracić po kilkaset tys. pkt honoru. Ja ostatnio za przejęcie zarobiłem -30k do tyłu, a nawet tego nie odczułem i jeszcze tego samego dnia się odrobiło ^^. Nic tylko gratulować Sword!
  Odpowiedz
Sword, to że mam 40 punktów badań nadwyżki nie wynika z źle zbudowanej gry, a z faktu, że strasznie szybko się rozwijam. To raz... Dwa, ciągle narzekasz jakie to męczące, to po co w ogóle grasz? Daj sobie spokój i nie zniechęcaj innych, bo Twoje opinie, nie tyle, że subiektywne, ale często są błędne i mylne.

Jarek, obecnie na świecie 2 jest końcówka wojny, lizanie ran, H14 zostało na polu bitwy z sojusznikami i teraz spokojnie zbierają punkty chwały. Niedługo zabiorą ostatnie gwiazdki wiewiórom, wyeliminują resztę domów z wyścigu chwały i przypieczętują zwycięstwo. Wtedy zacznie się druga epoka, reset frakcji i domów, nowy wyścig i ostra wojna. Będzie też trochę inaczej z kilkoma aspektami, jak na przykład droższe interdykty i szybsze wojska, o czym pisał już Mono. Mówiąc krótko, będzie bardziej agresywnie, ale zanim to nastąpi, miną pewnie jeszcze z 2 miesiące.
  Odpowiedz
da Vinci napisał(a):Sword, to że mam 40 punktów badań nadwyżki nie wynika z źle zbudowanej gry, a z faktu, że strasznie szybko się rozwijam. To raz... Dwa, ciągle narzekasz jakie to męczące, to po co w ogóle grasz? Daj sobie spokój i nie zniechęcaj innych, bo Twoje opinie, nie tyle, że subiektywne, ale często są błędne i mylne

Widziałem w grach już tyle rozwiązań, że uwierz mi, mogli to lepiej zorganizować. Jak opinia może być błędna i mylna, kiedy jest wyrazem mojego zdania? Napisałem coś niezgodnego z prawdą? Niech przyszli gracze wiedzą, że badania będą trwać po pewnym czasie ponad 8h, a później pewnie i z cały dzień, a awansować, to nie jest wielki problem jak się wie jak grać. Wydawanie punktów nauki kosztuje zdecydowanie za dużo czasu i nie wiem po co w ogóle jest matematyka do przyspieszania badań, skoro ona nie wystarcza. Nawet z premium są problemy, badania zdecydowanie za długo trwają. Po co gram? Gdybyś spędził w grze ponad 20h też byś tak łatwo odstąpił ten cały czas wyrzucając w błoto?

Każdy kto wejdzie do gry od razu odczuje niedosyt jeśli grał w oryginalną twierdzę. Grałeś w ogóle, widziałeś jak to tam wygląda? Tutaj spora liczba rozwiązań jest wdrożona wyłącznie pod premium, a brakuje drabin, kuszników, czy właściwego dowodzenia wojskiem. Mogli chociaż dać konkretne rozkazy do wstawienia na listę zadań w kolejkę bitwy, ale może lepiej skoro tego nie ma, bo obaj wiemy, że za kolejkę trzeba byłoby zapłacić. Oczywiście 30 zł miesięcznie to nie dużo, wydawałem więcej na gry abonamentowe, ale one przynajmniej oferowały wrażenie, że gra jest dopracowana, tutaj tego brak, szczególnie, że cała grafika pochodzi z oryginalnego strongholdsa, mieli połowę roboty za sobą, a i tak największa zaleta twierdzy, możliwość odpowiedniego pokierowania wojsk została całkowicie wycięta. Czy coś tutaj jest w niezgodne z prawdą? Nie będę patrzył na grę tylko pozytywnym okiem, owszem gra mimo wszystko wciąga, przynajmniej na jakiś czas, ale zdecydowanie są tam źle dopracowane elementy, a nawet bardzo źle i w dodatku sama gra laguje, czasem coś się klika i nie zaskakuje, jak widać błędy pamięci też występują, choćby ten glich ze zwiadowcami. Gra powinna zachęcać do powrotu, a nie gracza zmuszać. Nawet znienawidzony przez mnie Electronic Arts w swoich grach Free to Play oferuje walutę premium w ramach powrotu do gry, bądź regularnego logowania, tutaj premium zmienia mechanikę gry, pozwala zastosować kolejki i zautomatyzować handel, atakowanie, czy zwiadowców. Nie jest to w mojej opinii pozytywne rozwiązanie. Od razu jednak dodam, że nie lubię gier, które wymagają przesadnie dużej ilości czasu do wykonania operacji. Co innego atakowanie wojskiem, czy budowa budynków, a co innego rozwój technologiczny, który umożliwia ogólny rozwój w stosunku do poziomu. W dodatku jeśli chodzi o kwestię zabezpieczeń, każdy kto tylko chce, może w tej grze oszukiwać, ta gra nie jest zabezpieczona przed oszustami, można do woli nadpisywać pamięć gry. ;)
  Odpowiedz
Rozwój taktyktyczny kapitanów, to też dość ciekawa opcja, przynajmniej mamy większy wpływ na przebieg bitwy ;)

Drabiny i wieże oblężnicze, ale młyn by się zrobił :P Ciekawe, czy pojawią się kiedyś w grze :)
  Odpowiedz