Świat bez prądu
|
12.03.2015, 10:15
Do napisania tego wątku zainspirował mnie serial który aktualnie oglądam. Mowa tutaj o serialu "Revolution" w którym to jest motyw że nagle na wskutek tajnego eksperymentu rządu USA na całym świecie zanikają wszystkie źródła energii. Wyobraźcie sobie taki świat w czasach dzisiejszych. Co byście robili nie mając nawet nędznych baterii ?
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
12.03.2015, 12:14
Podobna sytuacja jest w ,,Żywych trupach'' .
W nowych odcinkach jest już nieco inaczej. Co bym zrobił? Raczej nic, co mógłbym zrobić. Nawet bym sobie muzyki nie posłuchał A co dopiero te ,,ważniejsze'' rzeczy. Co bym robił? W dzień umilało by mi czas czytanie i robota. Ja nie chcę nic mówić, ale w niedalekiej przyszłości nadejdą 3 dni ciemności. Gdzieś o tym czytałem. Oczywiście na 100 % nie jestem pewny. Ale to może być namiastka tego. By ludzie odwrócili się od technologii i zwrócili uwagę na coś ważniejszego.
Kurde, ciężko by było
W nocy ciemność, bo nawet latarnie by nie świeciły. Zaczęła by się walka o ostatnie sztuki baterii, ludzie szukali by po śmietnikach starych telefonów, by wyjąć akumulator - w pięciu słowach: prąd byłby na wagę złota. NASA by z kosmosu zabrała stare statki, łaziki, by z nich czerpać energię. Ludzkość znalazła by się w XVIII. wieku. Tylko jest jedno ale - pràd można by było czerpać z wiatraków, ale to szczegół (12.03.2015, 12:14)Suicider napisał(a): Co bym robił? W dzień umilało by mi czas czytanie i robota. W dzisiejszych czasach nie ma roboty bez prądu
12.03.2015, 16:32
@UP Bez przesady, prąd można by pozyskać samemu, chociażby poprzez użycie wspomnianych wentylatorów jako prądnic czy zrobienie baterii z cynku, miedzi i elektrolitu albo użycia energii słonecznej, bo jak by nie było słońca to i życia by nie było.
12.03.2015, 17:40
Mesajah zapomniałeś o agregatach prądotwórczych, także u mnie nic by się nie zmieniło, dopóki będę miał paliwo (Benzyna lub Diesel). Bez telefonów, komputerów i internetu potrafię żyć.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
13.03.2015, 19:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.03.2015, 19:57 przez Swordancer.)
Gdyby zniszczono wszystkie urządzenia elektryczne, to pewnie chaos w świecie byłby wielki, ale biorąc pod uwagę fakt, że o budowę nowych nie byłoby trudną, świat w przeciągu kilku dziesięcioleci by się odbudowywał, zapewne dzięki takiej gwałtownej reorganizacji pewnie też odkryto by nowe technologie, a wiele już odkrytych zostałoby zapomniane na wiele lat.
|