Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

System of a Down
Music 
[Obrazek: System+of+a+Down.jpg]

System of a Down (w skrócie SOAD) to amerykański zespół założony przez czterech muzyków ormiańskiego pochodzenia, wykonujący szeroko pojętą muzykę rockową.

Na typ muzyki SOAD wpływały takie zespoły jak: Slayer, The Beatles, Dead Kennedys, Led Zeppelin, Morbid Angel, Black Sabbath oraz ormiańskie ludy śpiewaków, takie jak Harout Pamboukjian. Wynikiem tego jest bardzo zróżnicowana muzyka: mieszanka hard rocka, rocka alternatywnego, metalu alternatywnego, nu metalu i heavy metalu, z elementami metalcore'u, art rocka, jazzu i ormiańskiego folku. Wielu fanom nie odpowiada klasyfikowanie grupy do jakichkolwiek gatunków. Uważają, że zespół wytworzył swój własny, odrębny styl, który nazwali soil - od poprzedniej nazwy zespołu.

Znakiem rozpoznawczym grupy jest bardzo charakterystyczny wokal - Serj Tankian dosłownie "wypluwa" z siebie kolejne wersy zwrotek, po czym bez odczuwalności przejścia śpiewa bardzo melodyjne refreny. Daron Malakian natomiast śpiewa typowym, hardrockowym wokalem oraz wykonuje wolniejsze, bardziej melodyjne partie.

Najważniejsze w muzyce SOAD są teksty: szczere, bez jakiejkolwiek sztuczności, mówiące o problemach świata, kulturowych i rasowych, a także o swoim narodzie, szczególnie o Rzezi Ormian z lat 1915-1917.

Historia

Grupa powstała w 1994 roku w Glendale w stanie Kalifornia. Na początku lat 90. Serj Tankian grał na keyboardzie w zespole, który dzielił salę prób z bandem, w którym grał Daron Malakian. Gdy okazało się, że wiele ich łączy, razem założyli zespół o nazwie Soil (1992-1994), który później zmienił nazwę na System of a Down. Obecna nazwa grupy pochodzi od poematu Victims Of A Down, napisanego przez Malakiana. Z biegiem czasu do zespołu doszedł Shavo Odadjian, poprzedni menadżer grupy, oraz Ontronik Khachaturian. Po kontuzji dłoni jego miejsce zajął John Dolmayan.

Obecni członkowie zespołu:
  • Serj Tankian – wokal, instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna (1994-2006, od 2011)
  • Daron Malakian – gitara elektryczna, wokal wspierający (1994-2006, od 2011)
  • Shavo Odadjian – gitara basowa (1994-2006, od 2011)
  • John Dolmayan – perkusja (1997-2006, od 2011)
[Obrazek: a.jpg]

Były członek zespołu:
  • Ontronik "Andy" Khachaturian - perkusja (1994-1997)
[Obrazek: 1305067159_tronik_11copy.jpg]

Dyskografia

W 1998 roku zespół wydał swój debiutancki album System of a Down. Kolejny album zespolu to Toxicity wydany w 2001 roku. Odrzucone, niezmiksowane utwory z sesji nagraniowej zostały wykradzione ze studia i wpuszczone do sieci jako album Toxicity II. Jako odpowiedź została wydana płyta Steal This Album! zawierająca zmiksowane i poprawione utwory nielegalnie krążące w Internecie. W 2005 roku został wydany album Mezmerize, a pół roku później Hypnotize. Działalność zespołu została zawieszona w roku 2006, ponieważ muzycy rozpoczęli pracę nad projektami solowymi. W 2011 roku formacja wznowiła działalność.

Albumy studyjne
  • System of a Down (30 czerwca 1998)
  • Toxicity (4 września 2001)
  • Steal This Album! (26 listopada 2002)
  • Mezmerize (17 maja 2005)
  • Hypnotize (22 listopada 2005)
[Obrazek: System.jpg][Obrazek: tumblr_lsr6jlucM41qhpsha_1318087205_cover.jpg][Obrazek: cd-cover.jpg]
[Obrazek: System_of_a_Down_Al_Mezmerize_(clean).jpg][Obrazek: B000BPCCZ0.03.LZZZZZZZ.jpg]

Single
  • Sugar (1998)
  • Chop Suey! (2001)
  • Toxicity (2002)
  • Aerials (2002)
  • B.Y.O.B. (2005)
  • Question! (2005)
  • Hypnotize (2005)
  • Lonley Day (2006)
Teledyski
  • Sugar (1998)
  • Spiders (1990)
  • Chop Suey! (2001)
  • Toxicity (2002)
  • Aerials (2002)
  • Boom! (2003)
  • B.Y.O.B. (2005)
  • Question! (2005)
  • Hypnotize (2005)
  • Lonley Day (2006)

Nagrody

6 listopada 1997 roku w Los Angeles, w Reseda Country Club na rozdaniu Rock City Awards otrzymali nagrodę w kategorii Best Signed Band.

3 listopada 2005 roku w Lizbonie (Portugalia) otrzymali nagrodę MTV Europe Music Awards w kategorii Najlepszy alternatywny wykonawca.

8 lutego 2006 roku otrzymali nagrodę Grammy za najlepszy utwór hardrockowy, B.Y.O.B.

System of a Down w Polsce

Zespół jak do tej pory odwiedził Polskę tylko jeden raz - w 1998 roku podczas wspólnej trasy koncertowej ze Slayerem - zostali wtedy wygwizdani przez publiczność i obrzuceni jedzeniem. Nie byłoby więc nic dziwnego, gdyby SOAD nie mieli ochoty więcej do nas zawitać, ale sam Serj Tankian był od tamtego czasu w Polsce dwukrotnie - w 2008 i 2010 roku, a Daron Malakian w jednym z wywiadów powiedział: Polacy to dupki, ale kiedyś i u nich zagramy. Także nie traćmy nadziei. ;)

Do posłuchania

Źródła: Wikipedia.org, Systemofadown.com, Soadfan.ovh.org
  Odpowiedz
Super wątek MissOk Bardzo dziękuję, uwielbiam ten zespół. Ich muzyki można słuchać w każdym nastroju, o każdej porze dnia i w każdym miejscu.

SOAD rules!!!
  Odpowiedz
Dzięki Seba! Zgadzam się w 100%, odkąd parę lat temu zakochałam się w tym zespole, tak słucham na okrągło. :)

A klip Chop Suey! jest specjalnie dla Ciebie. ;)
  Odpowiedz
Kurcze uwielbiam ten zespół, to dzięki niemu zacząłem grać na perkusji ale nie mogę pominąć Sepultury P.O.D. Linkin Park. Gdy Tego słucham jestem zauroczony i bardzo zachwycony, zupełnie jakbym był w stanie letargu.
  Odpowiedz
Świetna muza, nic tylko się w niej utopić. Ale do zapadnięcia w letarg polecam ci Kucharku Tiamat, klimaty trochę bardziej mroczne, akurat na nocną porę, płytka Judas Christ będzie chyba odpowiednia.

Trochę się wyrwałem z tym klipem, ale nie mogłem się powstrzymać.
  Odpowiedz
(31.10.2011, 00:56)Kucharek napisał(a): Sepultury P.O.D. Linkin Park

.. i to są właśnie moje klimaty!
Świetnie to opisałaś - Respekt Ok

Odpowiedz
W tych klimatach się wychowałem i tego się trzymam.
  Odpowiedz
Kocham te kilmaty ich muzykę można tego cały czas słuchać <3
Nigdy nie jest tak jak byś my chcieli... ale jest tak jak być powinno...
  Odpowiedz
O ile mi wiadomo Panowie na czas jakiś zawiesili wspólną działalność.
Mam nadzieję, że to przejściowe[/u]
  Odpowiedz
Zawiesili, ale w zeszłym roku wznowili, o ile mi wiadomo.
Chyba że wydarzyło się coś nowego?
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości