Powiem tak: Sennheiser robi dobrze tylko drogie słuchawki a te tanie to podejrzewam o podrabianie więc sam musisz wybrać. Gdy dawno temu kupowałem słuchawki to po prostu poszedłem do sklepu z towarem multimedialnym do stoiska ze słuchawkami i wypróbowałem wszystkie i kupiłem te które najbardziej mi pasowały bo słuchawki słuchawkom nierówne. Mi zależało najbardziej na komforcie i przenoszeniu niskich tonów nawet bez podbijania basów.
Najgorszym i dość bolesnym doświadczeniem był dawno temu zakup słuchawek bez miękkiego i obszywanego pałąka który jako taki plastikowy obściskiwał mi głowę. Słuchawki zwłaszcza te duże są ciężkie więc obszycie jest bardzo ważne jeśli masz zamiar słuchać ich ponad godzinę bez ściągania ani na chwilę.
Tak to wygląda w słuchawkach Sennheiser HD 201:
Dlatego tak ważne jest abyś poszedł do sklepu i sprawdził obszycia bo spotkałem się z podróbkami gdzie było samo obszycie bez gąbki (czytaj wyściółki).
Przy zakupie musisz też zwrócić szczególną uwagę aby obszycie gąbek nauszników było skórzane lub z wyszywanego materiału. Inne nie nadają się.
Najgorsze są te szorstkie w dotyku (Sennheiser HD 201 - patrz powyższe foto) gdyż niewielki ruch głowy powoduje że drapią o wyściółkę i oprócz muzyki słychać takie "drapanie".
Jeśli ktoś kto będzie słuchał z nich muzyki (itp.) ma tendencję do dreszczy to taki "efekt" wzbudzi w nim gęsią skórkę i uczucie dyskomfortu.
Szorstkie obszycia mają tendencję do zrywania się, obcierania a po latach po prostu twardnieją i kruszą się jak wafle i potem wygląda to tandetnie i tanio nawet gdyby słuchawki kosztowały 150zł:
Druga sprawa to regulacja. Bardzo wygodne są te regulowane płynnie ale po latach ściski mogą się zetrzeć i jedynym wyjściem będzie taśma. Skokowe też nie są za wygodne bo nie zawsze skok będzie idealnie dopasowany do rozmiaru głowy. Tutaj bardzo komfortowe okażą się te które mają niewielki bardzo krótki wręcz milimetrowy skok. Te z większym skokiem mogą okazać się albo za ciasne albo za luźne.
Bardzo dobre są te z pojedynczym przewodem podłączonym tylko do jednej słuchawki.
Uwagę należy zwrócić na długość przewodu (ja miałem kabel 3-metrowy).
Dobrym patentem są pozłacane wtyczki bo lepiej przewodzą napięcie.
Bardzo dobre są słuchawki z przewodami z miedzi beztlenowej - dźwięk jest lepszej jakości w każdych warunkach atmosferycznych.
To na razie tyle.
Logitech ClearChat Comfort w powiększeniu:
Uwaga! FOTO 3072x2304
http://www.techerator.com/wp-content/upl...eview4.JPG
Na foto widać że obszycie jest znikome ale słuchawki są małe i lekkie więc obszycie bardziej działa jako bajer niż jako element komfortowy.
Nie mówię że są złe bo Logitech to bardzo dobra firma (mam głośniki tego producenta).
Plantronics GameCom 377
Uwaga! FOTO 1100x1714
http://img135.imageshack.us/img135/7535/dsc02254u.jpg
Słuchawki o niebo lepsze od Sennheiser pod względem komfortu ich noszenia.
Obszycia pałąka i nauszników są z wygodnego materiału.
Gąbka w pałąku jest duża i opływowa co podwaja komfort.
Niestety nie wiem co z resztą funkcjonalności - polecam odszukać je w sklepie i wypróbować.
Nie wiem co z dźwiękiem bo same opinie o produkcie są mało znaczące bo zależy kto to pisał.
Dla każdego inny dźwięk jest tym dobrym dźwiękiem.
Meloman słucha inaczej i Małolat też słucha inaczej.