Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Technologia marzeń - trochę fantazji
W tym wątku można podzielić się pomysłami technologicznymi rodem z filmów SF i tymi bardziej przyziemnymi. Można komentować wszystkie do woli i jeśli nie macie pomysłów sam komentarz nie zaszkodzi.

Mnie się marzy urządzenie które interpretuje zbrodnicze myśli. Opracowano już urządzenie odczytujące myśli związane ze sterowanym interfejsem na bazie EEG. Wyobraźcie sobie takie urządzenie do kontroli przestępców. Odczytujące jednocześnie tętno i kilka innych informacji (np. poziom różnych hormonów), plus dane EEG. Nie narusza prywatności osób postronnych, a uprzedza, gdy zwolnieni z więzienia wyjątkowi przestępcy kombinują coś złego. Odczytując precyzyjnie objawy agresji, można uratować komuś życie. Odpowiedni zespół reaguje nawet wtedy, gdy gość siedzi i gra w Armę III, a ktoś go ciągle zdejmuje z karabinu snajperskiego. :D Myślę, że wraz z postępem miniaturyzacji, można by stworzyć takie niewielkie urządzenie wkręcane z tyłu w czaszkę i połączone z modułem umieszczonym na nadgarstku, kostce lub nawet w tyłku, nieważne. Oczywiście urządzenie tylko dla skazańców którzy opuścili więzienie za zabójstwa. Musi być ładowane przez przestępce regularnie i przechodzić kontrolę techniczną co jakiś czas. Dodatkowo dostępny podsłuch w chwilach agresji może pomóc technikom sparaliżować przestępcę jakąś substancją, gdy ten rzeczywiście chce kogoś skrzywdzić. Wszystko mobilne, a gdy przestępca zbliża się do martwego punktu zostaje uprzedzony i ma zgłosić się na kontrolę, inaczej naruszy prawo i może otrzymać karę lub przedłużenie wyroku. W martwych punktach nagrywanie się włącza automatycznie.

Wyobraźcie sobie jak ograniczy, to recydywistów. Będzie większa pewność, że przestępca wypuszczony na wolność nie powtórzy swoich błędów.
  Odpowiedz
Dobry pomysł, ciekawy, ale gdy ten ktoś wychodzi z więzienia, nie ważne czy za morderstwo czy kradzież, staję się wolnym człowiekiem, czyli monitorowanie jego działań, jest pogwałceniem jego prywatności. Takie rozwiązanie może być użyte, tylko jeżeli chodzi o osoby na zwolnieniu warunkowym, areszcie domowym itd.
[Obrazek: iq15uYm.gif]
fb.com/adipedesign
  Odpowiedz
Urządzenie monitoruje samo w sobie, nikt postronny. Zgłasza alarm tylko w przypadku oczywistych motywów agresji wymierzonych przeciwko innym i zbiera dowody. Interpretacja myśli związanych z użyciem broni, myśli o krzywdzeniu innych itp. Odróżnianie agresji podczas wirtualnej rozrywki itd. To urządzenie to reszta kary. Niewielka cena za bezpieczeństwo, a w dzisiejszym świecie prywatności wśród tych wszystkich kamer nie ma nikt. Wystarczy wejść w google maps i "przejechać" się po paru waszych okolicznych ulicach, a można odkryć ciekawe działania waszych sąsiadów.
  Odpowiedz
Może i tak, ale na pewno ludzie od ochrony praw człowieka, znaleźliby dużo niedociągnięć itp. Chyba że robiliby to bez wiedzy społeczeństwa i tych ludzi, ale to tylko Amerykanie są do tego zdolni.
fb.com/adipedesign
  Odpowiedz
Zawsze chciałem wejść do teleportu rodem z "Simsów" i po chwili znaleźć się np. na Florydzie Haha Jak fantazjować to po całości ;-)
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Jak fantazjować po całości, to po co wchodzić do jakiejś maszyny? Jakiś zegareczek z taką funkcją :D
fb.com/adipedesign
  Odpowiedz
A tam teleport-nie lepiej od razu możliwość bycia w kilku miejscach jednocześnie z zachowaniem 100% świadomości wkażdym miejscu (oczywiście bez żadnych niedogodności). Jesteś na przykład na imprezie i jednocześnie pracujesz nad czymś w domu. Będąc w domu potrafisz się skupić na tym co robisz, mimo że ma imprezie już Ci szumi w głowie . Następnego dnia zostajesz w domu leczysz kaca oraz idziesz do pracy i prezentujesz projekt szefowi ;-)

Jeszcze przydałoby się coś takiego, żeby móc "wygrywać" różne rzeczy do pamięci. Podłączasz coś jak pedrive gdzieś w głowę, wciska przycisk i masz przeczytaną książkę. Albo wygrany materiał na sprawdzian. A kiedy stwierdzisz że już nie musisz pamiętać "Ody do młodości " czy listy zakupów, wtedy wywołujesz w pamięci komendę usunięcia i lista zakupów ulega powolnemu procesowi zapominania :-)
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
To pierwsze nie bardzo. Wolałbym nie mieć świadomości, że jakiś psychopatyczny seryjny morderca jest w kilku miejscach jednocześnie. Pomysł z pamięcią bardziej mi się podoba. Sprzężenie umysłu z maszyną to coś bardzo ciekawego, aczkolwiek człowiek by się w tym zatracił. Wirtualne życie i tak dalej, to dobrego nic nie wróży. Posiadanie jednak pamięci absolutnej, to coś o czym marzę. Niestety złe wspomnienia będziemy pamiętać tak jakby miały miejsce przed chwilą. Myślę że jedynie silny umysł sobie z tym poradzi. Wszystko to bardzo niebezpieczne dla naszego gatunku. Teleportacja to jest coś! Chociaż mała awaria i nasza du*a ląduje tam, a reszta zostaje na miejscu. W jednym filmie chyba ktoś teleportował psa, ale coś poszło nie tak i ten teleportował się na "lewo". Bebechy były na wierzchu! Haha Nie wiem skąd to pamiętam, czy to na pewno był film.
  Odpowiedz
Mój pomysł to zmniejszenie przestępczości poprzez ulepszenie zamków i innych zabezpieczeń. Nie mam na myśli nawet odcisku palce, lecz bardziej skanowanie siatkówki oka. W sensie podchodzisz do drzwi do domu i cyyk :D. Takiego klucza nikt Ci nie ukradnie a twoim autem nikt nie odjedzie bez Ciebie :). Nikt nie wypłaci twoich pieniędzy bez Ciebie, ale też nie może ktoś Ci załatwić tego przy "okazji". Gdy będziemy mieć taki czytnik wpięty w kompa to możemy się logować (np. na forum :D) przy pomocy popatrzenia w dany punkt :). Taka jest moja inicjatywa oczekuje na ocene :D.
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
  Odpowiedz
Będzie też więcej jednookich właścicieli sporego majątku. :D
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości