Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2
Temperatura Laptopa
|
22.06.2013, 23:13
Witam, Czy temperatura otoczenia wpływa na temperaturę laptopa? W zimie jak grałem to był gorący jedynie przy wentylatorze, a teraz cały "pod spodem" jest ciepły.
Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2 Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
22.06.2013, 23:30
Tak, im cieplej dookoła tym szybciej i mocniej laptop się nagrzeje. Temperatura zależy też od obciążenie procesora i prześwitu pod komputerem.
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
23.06.2013, 00:00
Obciążenie procesora może wzrosło nieznacznie, a od samego początku laptop jest na podstawce chłodzącej. I jeszcze jedno, czy kurz wewnątrz laptopa znacznie przyczynia się do wzrostu temperatury?
Wysłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2
23.06.2013, 03:59
Owszem, regularne czyszczenie układu chłodzącego jest niezbędne. Kurz bardzo wpływa na temperaturę, z biegiem czasu bez czyszczenia, laptop może zacząć się przegrzewać. Wszystko też zależy od konstrukcji i tego w jaki sposób go używasz. Kurz może się gromadzić szybciej, bądź wolniej.
23.06.2013, 14:50
Podepnę się pod temat
Jakie są mnie więcej dopuszczalne temperatury w laptopie? Mam speed fana i wg niego laptop powinien mi się już dawno spalić ;D Słyszałam, że trochę zawyża temperatury... Na co zwrócić uwagę kupując podkładkę chłodzącą?- często używam laptopa trzymając go na kolanach, więc coś takiego by mi się przydało. I trzecie pytanie- jak czyścić laptopa? Mam na myśli wnętrze- tak normalnie odkręcić dolną pokrywę? Nie rozwalę tam nic? Trochę chyba bym się bała sama- zrobią mi to w jakimś serwisie czy gdzieś? I za ile mniej więcej?
Staram się pisać poprawnie
23.06.2013, 15:32
Za czyszczenie liczą minimum 50 zł ja myślę. Wszystko zależy od serwisu. Można to zrobić samemu, choć do niektórych układów chłodzenia ciężko się dostać. Potrzebne jest też sprężone powietrze, gdy nie chce się rozkręcać całości. SpeedFan rzadko zawyża temperatury, bo pochodzą one z czujników i równie dobrze można je sprawdzić w biosie, jeśli nie jest on jakiś lipny. Normalne temperatury w laptopach zwykle oscylują pomiędzy 50, a 75 stopni celsjusza, jak dobija do 85 w stresie, to też się im wcale nie dziwię. Dlatego mocne laptopy, bez odpowiedniego chłodzenia to szmelc moim zdaniem. Z resztą słabsze też często się przesadnie grzeją. Czyszczenie raz na trzy miesiące to minimum.
Kupując podkładkę należy wpierw zwrócić uwagę na to jak w twoim laptopie wygląda chłodzenie, gdzie są otwory i w których miejscach najbardziej grzeje się spód, a później dobrać markową podkładkę z odpowiednio umiejscowionymi wentylatorami. Lepiej jak jest szersza niż laptop, cicha i jeśli otwory w laptopie są tylko po bokach, to lepiej gdy wentylatory znajdują się tuż pod najbardziej rozgrzanymi częściami laptopa.
23.06.2013, 17:31
Dzięki za odpowiedź.
Z tą temperaturą mnie trochę uspokoiłeś, bo speed fan pokazuje mi ok 59 stopni, czyli lapek jeszcze nie spłonie ;D Do serwisu trzeba będzie zanieść. Z podkładką będzie gorzej, bo widziałam, że wiele ma wentylatory pośrodku (przynajmniej z tych w sklepie), natomiast mój komputerek grzeje lewy górny róg... no ale nic- zobaczę, może coś znajdę.
Staram się pisać poprawnie
29.07.2013, 19:16
A jeśli laptop osiąga takie temperatury jak na niżej załączonym obrazku grając w dość dobrą graficznie gierkę przez około godzinę to mam się martwić, czy to normalne?
29.10.2013, 18:40
(23.06.2013, 03:59)Swordancer napisał(a): Owszem, regularne czyszczenie układu chłodzącego jest niezbędne. Kurz bardzo wpływa na temperaturę, z biegiem czasu bez czyszczenia, laptop może zacząć się przegrzewać. Wszystko też zależy od konstrukcji i tego w jaki sposób go używasz. Kurz może się gromadzić szybciej, bądź wolniej. Racja kurz to jeden z wrogów "fizycznych" naszego sprzętu dlatego bardzo ważne jest czyszczenie laptopa. Podstawka chłodząca jak najbardziej pomoże ale nie oczyści z kurzu - to mówię od razu. Warto również sprawdzić paste termo przewodzącą
29.10.2013, 20:32
Według mnie takie urządzenia jak laptopy są postarzane firmowo i po 5 latach zaczynają się powoli psuć
|