Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
31.01.2013, 19:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.01.2013, 19:22 przez MissFuneral.)
Angelologia - Danielle Trussoni
Zapowiadało się na ciekawą powieść fantasy z aniołami i mroczną tajemnicą, ale nic z tego nie wyszło. Książka nie porywa, jest przegadana, pełna przesadnie szczegółowych opisów, niekończących się wspomnień, retrospekcji i dłużących się, sztucznych dialogów, zazwyczaj nie wnoszących nic ważnego do fabuły. Akcja przez trzy czwarte książki stoi w miejscu, a bohaterowie to idioci. Nuda, nuda, nuda.
Tajemnica Siedmiu Zegarów - Agatha Christie
Jak (prawie) zawsze - świetny kryminał, z morderstwem, zagadką, ciekawymi postaciami i dowcipnymi dialogami. Jak najbardziej polecam.
Wielka Czwórka - Agatha Christie
Tym razem niestety zawiodłam się na Christie. Autorka postanowiła oprzeć powieść na motywie superzłoczyńców dążących do zdobycia władzy nad światem i niestety wyszło bardzo niepoważnie, niewiarygodnie, groteskowo i z komiksową przesadą. Książki nie uratował nawet Hercules Poirot i jego małe szare komórki.
Christine - Stephen King
Jeden z lepszych horrorów Mistrza. Mogłoby się wydawać, że uczynienie z samochodu krwiożerczej bestii to dość ryzykowny pomysł, ale w przypadku tej książki to był strzał w dziesiątkę. Napięcie utrzymywało się od początku do końca, a postacie pod względem psychologicznym są genialnie skonstruowane. Bałam się czytać w nocy, a to chyba największy możliwy komplement dla literatury grozy. Gorąco polecam.
Jak wytrzymać ze współczesną kobietą - Joanna Chmielewska
Parę postów wcześniej pisałam o innej książce tej autorki - "Jak wytrzymać ze sobą nawzajem" - i niestety o tej mogę powiedzieć dokładnie to samo. Miało być śmiesznie, ale nie było. Szkoda.
Aktualnie czytam: Frankenstein - Mary Shelley Bajki robotów - Stanisław Lem
Czytam aktualnie powieść Anny Janko "Dziewczyna z zapałkami". To moje pierwsze spotkanie z tą autorką, ale już teraz mogę stwierdzić, że jest bardzo udane
Przyznam, że książka zapowiadała się dobrze od samego początku. Skończyła się smutkiem, że to już koniec.
Teraz czytam:
Zawsze staram się mieć szerszą perspektywę, czy to na wydarzenia czy na osoby. Stąd mój wybór. Wielkiego talentu pisarskiego tu nie ma. Są za to emocje i szczegóły
01.04.2013, 02:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.04.2013, 03:11 przez tungar.)
Zaszalałem niedawno i przeczytałem cały cykl "Dziedzictwo" Christophera Paoliniego. Słyszeliście zapewne o filmie "Eragon", to właśnie pierwszy tom tego cyklu. Do czego można to porównać? Chyba najbardziej pasuje tu porównanie do "Władcy Pierścieni" Tolkiena. Bardzo podobna w wielu punktach, są tu krasnoludy, elfy, stwory podobne trochę do Orków. Są również czarodzieje i smoki, no i oczywiście jeźdźcy smoków, oraz kilka innych stworów całkowicie nowych. Fabuła również podobna, choć równocześnie całkiem inna. Zjednoczone rasy ludzi, elfów i krasnoludów walczą ze złym i okrutnym jeźdźcem smoków i walkę tę przegrywają. Niespodziewanie pojawia się nowy smok i jego jeździec, którzy sprawiają że zjednoczone rasy odzyskują nadzieję na zwycięstwo. Jednym słowem bardzo ograna fabuła, jednak napisana bardzo przystępnym i fajnym "językiem", co sprawia że czyta się cykl bardzo szybko i lekko, i to właśnie różni ten cykl od Tolkiena (przynajmniej moim zdaniem). Lubiących fantastykę zachęcam do sięgnięcia po tę fantastyczną historię, nie będziecie żałować.
01.04.2013, 18:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.04.2013, 18:43 przez da Vinci.)
Obecnie wchłaniam w wolnej chwili książkę Witolda Wójtowicza - "Psychologia zdrowego rozsądku + 46 zasad coś tam". Wchodzi lekko, ale rewolucyjna to ona nie jest. Wszystko na jedno kopyto...
Ostatnie tytuły, które czytałem, to z grubsza, hmm - "Potęga kontaktu wzrokowego" - Michael'a Ellsberg'a, "Kłamstwo i jego wykrywanie..." - Paul'a Ekman'a i "Biblia NLP" - Shlomo Vaknin'a.