Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Teraz czytam, ostatnio przeczytałem/am...
Angelologia - Danielle Trussoni

[Obrazek: angelologia+danielle+trussoni.jpg]

Zapowiadało się na ciekawą powieść fantasy z aniołami i mroczną tajemnicą, ale nic z tego nie wyszło. Książka nie porywa, jest przegadana, pełna przesadnie szczegółowych opisów, niekończących się wspomnień, retrospekcji i dłużących się, sztucznych dialogów, zazwyczaj nie wnoszących nic ważnego do fabuły. Akcja przez trzy czwarte książki stoi w miejscu, a bohaterowie to idioci. Nuda, nuda, nuda.

Tajemnica Siedmiu Zegarów - Agatha Christie

[Obrazek: tajemnica+siedmiu+zegarow+agatha+christie.jpg]

Jak (prawie) zawsze - świetny kryminał, z morderstwem, zagadką, ciekawymi postaciami i dowcipnymi dialogami. Jak najbardziej polecam.

Wielka Czwórka - Agatha Christie

[Obrazek: wielka+czworka+agatha+christie.jpg]

Tym razem niestety zawiodłam się na Christie. Autorka postanowiła oprzeć powieść na motywie superzłoczyńców dążących do zdobycia władzy nad światem i niestety wyszło bardzo niepoważnie, niewiarygodnie, groteskowo i z komiksową przesadą. Książki nie uratował nawet Hercules Poirot i jego małe szare komórki.

Christine - Stephen King

[Obrazek: christine+stephen+king.jpg]

Jeden z lepszych horrorów Mistrza. Mogłoby się wydawać, że uczynienie z samochodu krwiożerczej bestii to dość ryzykowny pomysł, ale w przypadku tej książki to był strzał w dziesiątkę. Napięcie utrzymywało się od początku do końca, a postacie pod względem psychologicznym są genialnie skonstruowane. Bałam się czytać w nocy, a to chyba największy możliwy komplement dla literatury grozy. Gorąco polecam.

Jak wytrzymać ze współczesną kobietą - Joanna Chmielewska

[Obrazek: bc1b8283217ae2012f55213b65303c953ef4.jpg]

Parę postów wcześniej pisałam o innej książce tej autorki - "Jak wytrzymać ze sobą nawzajem" - i niestety o tej mogę powiedzieć dokładnie to samo. Miało być śmiesznie, ale nie było. Szkoda.

Aktualnie czytam:
Frankenstein - Mary Shelley
Bajki robotów - Stanisław Lem
  Odpowiedz
Czytam aktualnie powieść Anny Janko "Dziewczyna z zapałkami". To moje pierwsze spotkanie z tą autorką, ale już teraz mogę stwierdzić, że jest bardzo udane :)
  Odpowiedz
Ostatnio przeczytane:
[Obrazek: zlodziejka.jpg]

Przyznam, że książka zapowiadała się dobrze od samego początku. Skończyła się smutkiem, że to już koniec.

Teraz czytam:

[Obrazek: 66682f4fdab3d398f68436b4cd8a9e819c36.jpg]

Zawsze staram się mieć szerszą perspektywę, czy to na wydarzenia czy na osoby. Stąd mój wybór. Wielkiego talentu pisarskiego tu nie ma. Są za to emocje i szczegóły;)
[Obrazek: podpis.jpg]
  Odpowiedz
Aktualnie King "Miasteczko Salem". Poprzednio Rafał Dębski "Krzyże na rozstajach".
  Odpowiedz
Zaszalałem niedawno i przeczytałem cały cykl "Dziedzictwo" Christophera Paoliniego. Słyszeliście zapewne o filmie "Eragon", to właśnie pierwszy tom tego cyklu. Do czego można to porównać? Chyba najbardziej pasuje tu porównanie do "Władcy Pierścieni" Tolkiena. Bardzo podobna w wielu punktach, są tu krasnoludy, elfy, stwory podobne trochę do Orków. Są również czarodzieje i smoki, no i oczywiście jeźdźcy smoków, oraz kilka innych stworów całkowicie nowych. Fabuła również podobna, choć równocześnie całkiem inna. Zjednoczone rasy ludzi, elfów i krasnoludów walczą ze złym i okrutnym jeźdźcem smoków i walkę tę przegrywają. Niespodziewanie pojawia się nowy smok i jego jeździec, którzy sprawiają że zjednoczone rasy odzyskują nadzieję na zwycięstwo. Jednym słowem bardzo ograna fabuła, jednak napisana bardzo przystępnym i fajnym "językiem", co sprawia że czyta się cykl bardzo szybko i lekko, i to właśnie różni ten cykl od Tolkiena (przynajmniej moim zdaniem). Lubiących fantastykę zachęcam do sięgnięcia po tę fantastyczną historię, nie będziecie żałować.

[Obrazek: Eragon-cy_npnqqha.png]
  Odpowiedz
Chwilowo nie czytam nic innego, tylko lektury. Aktualnie kończę ,,Potop", chcę skończyć rozdział ,,Nad Niemnem"...
Ostatnio przeczytałam: ,,Hamleta", ,,Kamizelkę", ,,Rozdzióbią nas kruki, wrony", ,,Mendel Gdański"...
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
Obecnie wchłaniam w wolnej chwili książkę Witolda Wójtowicza - "Psychologia zdrowego rozsądku + 46 zasad coś tam". Wchodzi lekko, ale rewolucyjna to ona nie jest. Wszystko na jedno kopyto...

Ostatnie tytuły, które czytałem, to z grubsza, hmm - "Potęga kontaktu wzrokowego" - Michael'a Ellsberg'a, "Kłamstwo i jego wykrywanie..." - Paul'a Ekman'a i "Biblia NLP" - Shlomo Vaknin'a.
  Odpowiedz
A ja jestem w trakcie lektury 'Próchno' Wacława Berenta. Jeśli ktoś podobnie jak ja uwielbia proze poetycka - serdecznie polecam ;-)
Free Your Mind!
  Odpowiedz
Ja czytam biblie ostatnio, da Vinci mówił, że to fajna bajka :P
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
  Odpowiedz
Jeszcze ją czytasz? Zacząłeś chyba jeszcze w wakacje Wysmiewa

Teraz po raz kolejny jestem na drugim tomie Pieśni Lodu i Ognia, J. R. R. Martina. Świetna seria.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości