Drodzy Odjechani, porozmawiajmy o literaturze.
Pochwalcie się, co ostatnio przeczytaliście albo co właśnie czytacie.
Polećcie innym dobrą książkę lub ostrzeżcie przed kiepską lekturą.
Zapraszam!
Ja właśnie zaczęłam:
W poszukiwaniu Mahdiego - Lee Wood
Książka SF, wyszukana na wyprzedaży i kupiona za 5 zł (nówka!). Na razie zapowiada się ciekawie, podoba mi się poczucie humoru autorki i autoironia głównej bohaterki. Zobaczymy, co będzie dalej.
Właśnie skończyłem czytać niedawno jeszcze raz dwuczęściową powieść "Metro".
Książka o tematyce postapokaliptycznej opisująca życie w powojennym moskiewskim metrze w roku 2033 i 2034. Super klimat
Właśnie skończyłem "Świat Finansjery" Terry'ego Pratchetta. A co będzie dalej, chyba mam ochotę się pośmiać, więc sięgnę po Pilipiuka Andrzeja. Nie wiem, czy słyszeliście o serii z Jakubem Wędrowyczem.
Tungar, słyszałam, ale nie czytałam. Po cyklu Oko Jelenia nie wiem, czy mam jeszcze ochotę na cokolwiek tego autora, choć słyszałam, że cykl o Jakubie Wędrowyczu jest dużo lepszy.
Oko Jelenia to dość dziwna seria. Ale Jakub Wędrowycz to zupełnie co innego, można się posikać ze śmiechu. To doskonała seria na poprawę humoru, spróbuj co ci szkodzi.
A ja ku ogólnemu zaskoczeniu wszystkich znajomych czytam "Czterech pancernych i psa" i powiem Wam, że znacznie różni się od filmu.
Ostatnio przeczytałam
John Case - Artysta zbrodni
Bardzo ciekawa książka, szybko się ją czyta. Opowiada o porwaniu bliźniaków, za którym stoi magik... Polecam!!!
Oraz
Jaye Wells - Rudowłosa
Bardzo ciekawa, jeśli ktoś lubi książki o wampirach. Opowiada o zabójczyni, która jest w połowie wampirem, a w połowie magiem. Polecam!!!
Jestem w trakcie czytania
John Case - Kod Genesis
Zapowiada się ciekawie!!!
Ostatnio nie miałam za bardzo czasu ani głowy do czytania, staram się teraz odrabiać zaległości.
Właśnie zaczęłam czytać polecaną mi od dawna powieść fantasy:
Zawód: Wiedźma, część I - Olga Gromyko
A w międzyczasie robię sobie powtórkę z dobrej polskiej klasyki, jednej z moich ukochanych książek, przy której zawsze płaczę:
Chłopi - Władysław Reymont
Przy okazji, potwierdzam słowa Asi post wyżej - również czytałam
Artystę zbrodni i to rzeczywiście rewelacyjna książka, świetny thriller. Przeszkadzał mi może tylko czas teraźniejszy w narracji, ale po parunastu stronach można się przyzwyczaić. Również polecam.
Ja szczerze polecam
Rodzinę Borgiów Mario Puzo
Serial (który też polecam) obarczony jest pewnymi przekłamaniami. Puzo jest wierny faktom historycznym, choć należy pamiętać, że to powieść beletrystyczna. Szybko i wspaniale się czyta! Sam nie wiem, kiedy ją skończyłem
Wreszcie udało mi się dorwać w bibliotece dawno poszukiwaną książkę:
Silmarillion - John R. R. Tolkien
Podobno ciężko przez nią przebrnąć, podobno trudno się czyta, podobno jest tylko dla fanatyków Tolkiena...
No nie wiem, jestem już w połowie i czuję, że dziś ją ukończę, jest po prostu rewelacyjna.
Nie będę udawać, że pamiętam wszystkie nazwy geograficzne, imiona królów, książąt i innych bohaterów, że znam na pamięć ich życiorysy i że nie muszę co jakiś czas zajrzeć do indeksu nazw własnych na końcu książki - ale chyba nie o to chodzi.
Liczy się przepiękna historia, opowieść o stworzeniu i dziejach świata, który autor uczynił tak realnym i namacalnym, że wydaje się, że wystarczy wyjrzeć za okno, aby go zobaczyć na własne oczy...