Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Toshiba L300
Witam,nie jestem pewien czy pisze w dobrym dziale..mianowicie mam pytanie odnośnie mojego laptopa.Trochę irytuje mnie w nim jego karta graficzna,mam pytanie czy można podłączyć jakąś inną,chyba na złaczę pci-e ? (nie znam sie) tutaj screen z karty :

http://imageshack.us/f/191/fsghsfedg.jpg/

Jeśli potrzeba inne wiadomości na temat katy pisać.I czy w ogóle jest możliwość podłączenia innej karty,czy ten model laptopa ma taką możliwość ??

POZDRAWIAM :D
  Odpowiedz
!!! W laptopie nie można wymienić karty graficznej !!!

Karta jest wbudowana w płytę główną. Kupując laptopa z taką kartą "ożeniłeś" się z nią na czas dopóki nie zmienisz laptopa na innego lub na coś dużo bardziej normalnego (i czasami tańszego) czyli komputer typu PC.

Tylko w komputerze PC jest złącze PCI-Express w laptopach karta jest wmontowana w płytę główną (bez wymiany laptopa na lepszy się nie obejdzie).

Pozdrawiam.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Ahaaa ok bo myślałem że w lapku jest te złącze PCI-Express,no cóż jakoś to przeżyje :)

Edit:W niektórych laptopach jest możliwość wymiany karty grafiki,czytałem na innych forach :P
  Odpowiedz
Adaamo napisał(a):Edit:W niektórych laptopach jest możliwość wymiany karty grafiki,czytałem na innych forach :P

Tak, ale jest to bardzo trudna i pracochłonna praca, czasami związana ze zaktualizowaniem BIOSu płyty głównej.
Do tychże laptopów są dwie góra trzy karty i nie są dostępne w sklepach i dają bardzo niewielki przyrost mocy rzędu 1-3FPS.
Karty można kupić na allegro lub giełdach ale nie ma pewności co do jej stanu technicznego i nie można ufać zapewnieniom sprzedawcy.
Bez odpowiedniego zaplecza techniczno-elektronicznego nie warto samemu wymieniać karty graficznej mając pojęcie tylko co to jest śrubokręt i do czego służy.

Dlatego w laptopach nie wymienia się kart graficznych.

Potrzebujesz lepszej karty graficznej? Kup sobie nowego laptopa a starego sprzedaj.
  Odpowiedz
Jeżeli chce Ci się wydać 500 zł na samą przejściówkę to proszę bardzo - jest możliwość. :)
  Odpowiedz
Skrzypas, nie zgodzę się z Tobą, w niektórych laptopach (l300 do nich nie należy) można wymienić kartę graficzną podobnie jak w PC ale niestety są to laptopy z najwyższej półki i ceny kart też nie są niskie.
Co do wymiany karty graficznej w l300 to można ją wymienić na inną ale moim zdaniem jest to nieopłacalne rozwiązanie, koszt karty plus koszt jej wymiany równa się cenie tego modelu.
Lepiej się wstrzymać z wymianą i pomyśleć nad kupnem nowego laptopa z lepszą kartą graficzną.
  Odpowiedz
Ok dzięki wam :) A jeszcze jedno,laptopa mam 1,5 roku,ile za niego wycisne na allegro albo gdziekolwiek indziej ? :P
  Odpowiedz
powiem ci że właśnie na tym laptopie siedzę :D. ile za niego wyciągniesz hmm używany 1.5 roku. 700-900 zł
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz
Wiesz Tony napisałem tak aby uświadomić Adaamo że nie można wymienić karty ot tak jak w PC.

Laptopy z wymienialną kartą były produkowane już dawno temu ale nie jest to spopularyzowany proceder zatem nie wymienia się kart graficznych w laptopach.
Stąd też moja propozycja "upgrade'u" jako zakup nowego laptopa z szybszą kartą graficzną.
Jedno i drugie rozwiązanie wiąże się z porównywalnymi kosztami zatem lepiej, łatwiej i taniej kupić nowego laptopa niż zaopatrywać się w nową kartę graficzną (jeżeli jest możliwość jej wymiany).

Są też sposoby wymiany całej elektroniki karty (dostępnej jako moduł; te wbudowane w chipset nie wchodzą w grę) ale to już wyższa szkoła jazdy i posiadanie sporego zaplecza odnośnie wiedzy technicznej i elektronicznej.
Są specjaliści którzy sami wymieniają pamięci jak i procesory graficzne lub sami produkują sobie całe moduły graficzne ale to już jest bardziej zaawansowany i niezwykle drogi modding laptopa niż zwykły podstawowy upgrade.
  Odpowiedz
Ok teraz już wiem że nie opłaca się wymiany karty w lapku.Hmm jak bym go opylił za powiedzmy 700zł i dołożył ten 1000 to zastanowił bym się na kupieniem PC :D
  Odpowiedz