Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial GIMP: Wycinanie obiektu
Postaram się w miarę jasno opisać kilka sposobów na wycinanie obiektu z obrazka lub zdjęcia. Mam nadzieję, że nawet osoby nie obeznane GIMP-em poradzą sobie z wykonaniem tego tutoriala. Usuwanie tła w każdym przypadku sprowadza się do zaznaczenia niechcianego obszaru, jednak istnieją różne metody na dokonanie tego- wybór jest uzależniony od tego jak bardzo tło jest skomplikowane
Tutorial napisany w wersji GIMP-a 2.8; w innych wersjach nazwy pojęć i narzędzi mogą się (nieznacznie) różnić. Poziom trudności: Łatwy
Tak więc zaczynajmy!

Jednobarwne, proste tło- zamiana koloru w alfę

1. Otwieramy obrazek w GIMP-ie. Na stosie warstw klikamy prawym przyciskiem myszy (PPM) w warstwę i z rozwijalnego menu wybieramy ,,Dodaj kanał alfa".
2. Klikamy kolory->zmiana kolory w alfę i wybieramy kolor do usunięcia. W oknie podglądu obserwujemy jak zmiana wpłynie na nasz obrazek- warto zwrócić uwagę, czy kolor nie znajduje się również wewnątrz obiektu, jeśli tak jest lepiej skorzystać z innej metody
[Obrazek: ___2_-1365258454.png] [Obrazek: ___5_-1365258454.png]

3. Gotowy obrazek jest pozbawiony wszystkich elementów zawierających dany kolor. Zapisujemy go w formacie .png lub .gif (formaty .jpg .jpeg nie obsługują przezroczystości, więc mimo usunięcia tła, zostanie ono automatycznie dodane przy zapisie)
Przed[Obrazek: po-1365258454.png]
Po[Obrazek: ___6_-1365258454.png]

Tło w kilku podobnych kolorach- zaznaczenie kilku kolorów

1. Jak poprzednio otwieramy obrazek i dodajemy kanał alfa.
2. Z przybornika wybieramy narzędzie zaznaczenie według koloru (Zaznaczenie->według koloru lub skrót shift+Q
3. Klikamy w miejsce, z którego chcemy usunąć kolor- narzędzie zaznaczy wszystkie obszary na obrazku wypełnione tym kolorem (jeśli chcemy zaznaczyć pojedynczą plamę koloru używamy narzędzia różdżka)
a) Chcąc dodać do zaznaczenia inny kolor klikamy w niego z wciśniętym klawiszem Shift.
b) Aby zaznaczyć również kolory podobne do klikniętego zwiększamy próg koloru- im większy próg, tym większa może być różnica między zaznaczonymi kolorami.
[Obrazek: t2-1358973798.png]

4. Kiedy już zaznaczymy tło możemy użyć szybkiej maski w celu dopracowania zaznaczenia (ikona znajduje się w lewym, dolnym rogu okna). Użycie szybkiej maski pokażę w następnym rozdziale.
5. Gdy już jesteśmy zadowoleni z zaznaczenia, usuwamy tło wciskając klawisz Delete (Edycja-> wyczyść) lub wymazujemy gumką
Przed [Obrazek: ___6_-1365340044.png]
Po[Obrazek: ___7_-1365275091.png]

Skomplikowane tło- ścieżki

Nie chcę straszyć początkujących użytkowników GIMP-a, ale użycie ścieżek jest nieco bardziej skomplikowane niż poprzednie metody, jednak kiedy już opanujesz ścieżki przyznasz, że jest to jedno z najbardziej przydatnych narzędzi.
1. Otwieramy obrazek w GIMP-ie i dodajemy kanał alfa
2. Z przybornika wybieramy narzędzie Ścieżki (Narzędzia->Ścieżki, skrót B)
3. Klikamy w miejsce skąd będziemy zaczynać; następnie klikamy nieco dalej (najlepiej żeby jedna ścieżka obejmowała jedną krzywiznę). Pojawi się prosta linia, którą możemy modelować przez ,,złapanie" jej w dowolnym punkcie (złapanie za punkt początkowy lub końcowy spowoduje przesunięcie) i przy użyciu uchwytów.
[Obrazek: uchwyty-1365340270.png] [Obrazek: o_cie_kowany-1365340271.png]

W ten sposób zaznaczamy kontury całego obiektu, który chcemy wyciąć (moja mała rada: wygodnie jest najpierw stworzyć proste ścieżki a dopiero później je wymodelować)
4. Po obrysowaniu obiektu ścieżkami klikamy Ścieżka na zaznaczenie (Zaznaczenie->ze ścieżki[b] lub [b]Shft+V)
5. Jeśli jesteś zadowolony z zaznaczenia odwracasz je Ctrl+O[b] ([b]Zaznaczenie->Odwróć) i usuwasz. Jeśli nie, korzystasz z szybkiej maski
6. Przed odwróceniem zaznaczenia klikasz w ikonę szybkiej maski (kwadrat w lewym dolnym rogu, lub Zaznaczenie->Szybka maska, skrót Shift+Q). Spowoduje to zaczerwienienie obszaru, znajdującego się poza zaznaczeniem. Przy użyciu pędzla w kolorze czarnym zamalowujesz fragmenty, które mają być ,,wyjęte z zaznaczenia". Analogicznie pędzel w kolorze białym doda obszar do zaznaczenia- dla przykładu dodałam do kwiatka liście, których nie uwzględniłam przy obrysie ścieżkami
[Obrazek: szybka_maska1-1365340271.png]

7. Wyłączamy szybką maskę i wykonujemy punkt 5
8. Jak poprzednio zapisujemy obrazek z rozszerzeniem .png lub .gif
Przed [Obrazek: przed__Kopiowanie_-1365340954.png]
Po [Obrazek: efekt__Kopiowanie_-1365340535.png]

Inne sposoby- zaznaczenie pierwszego planu i (nie) inteligentne nożyczki

W obydwóch przypadkach zaczynamy tak samo jak poprzednio: otwieramy obrazek w GIMP-ie i dodajemy nową warstwę.
Zaznaczenie pierwszego planu- nie jest to doskonały sposób, zwłaszcza przy skomplikowanym tle- prawie zawsze trzeba używać szybkiej maski
1. Wybieramy z przybornika narzędzie Zaznaczenie pierwszego planu i obrysowujemy obiekt- robimy wokół niego pętlę. Ważne żeby skończyć w tym samym punkcie, w którym się zaczęło. Następnie zamalowujemy fragment obiektu- na podstawie zaznaczonych kolorów program zaciemni pierwszy plan. Kiedy uznamy, że efekt jest do przyjęcia zatwierdzamy Enterem. W ten sposób otrzymamy zaznaczenie, które później odwracamy (Ctrl+I lub Zaznaczenie->odwróć) i usuwamy (Delete)
Inteligentne nożyczki- tworzą zaznaczenie na podstawie różnicy kolorów
2. Z przybornika wybieramy narzędzie Inteligentne nożyczki. Klikamy w dowolne, niezbyt oddalone od siebie punkty na brzegu obiektu. Przy zakończeniu obrysowywanie należy kliknąć dokładnie w punkt od którego zaczynaliśmy. Następnie klikamy wewnątrz zaznaczenia (przy kursorze oprócz nożyczek zobaczysz przerywane kółko). Nożyczki na podstawie różnicy kolorów poprowadzą linię mniej więcej wzdłuż krawędzi. Zaznaczenie jak poprzednio odwracamy(Ctrl+I) (Ctrl+I i usuwamy (Delete). A dlaczego nieinteligentne? Spróbuj wyciąć nimi coś chociaż trochę zlewającego się z tłem bez używania maski to zrozumiesz ;)

Mam nadzieję, że poradnik okaże się przydatny i zrozumiały. W razie wątpliwości pytajcie a postaram się odpowiedzieć.
  Odpowiedz
Sposób 1.:
[Obrazek: sp1a.jpg][Obrazek: sp1.png]

Sposób 2. (z użyciem szybkiej maski):
[Obrazek: sp2a.jpg][Obrazek: sp2.png]

Sposób 3.:
[Obrazek: sp3a.jpg][Obrazek: sp3.png]

Muszę przyznać, że najbardziej mi odpowiada sposób 2. Sposób 3. i nożyczki to właściwie prawie to samo, zakładając użycie szybkiej maski, a nawet z nożyczkami chyba jest wygodniej. Przy 3. sposobie miałam problem z użyciem szybkiej maski, bo przeszkadzały mi te punkciki ścieżki, dlatego wiewióra wyszła taka kanciasta. Co zrobić, żeby znikły, kiedy już ścieżką zaznaczę sobie wszystko i wybiorę zaznaczenie ze ścieżki? Pytanie pewnie banalne, ale jestem początkująca. :)

I taka mała uwaga - dobrze by było, gdybyś w poradniku pokazała przy każdym sposobie swój efekt "przed" i "po", i dokładniej opisała sposoby z pierwszym planem i nożyczkami. Nie wszyscy wiedzą, że tam trzeba najpierw dodać kanał alfa i co zrobić na końcu, ja musiałam nad tym trochę pogłówkować. ;)
  Odpowiedz
Można taki obraz poprawić usuwając jeden piksel z obrazka poprzez opcję zmiękcz

może efekt nie jest za piękny ale do wstawiania np w tło lepiej wygląda niż te z kantami
[Obrazek: di-WEBK.png]
  Odpowiedz
  Odpowiedz
  Odpowiedz