Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop: Efektowne malowanie na murze
Lightbulb 
Witam ponownie :)
Będzie to mój drugi poradnik na tym forum tyle że podniosę nieco poprzeczkę i ten tutorial będzie trochę trudniejszy w wykonaniu choć z czasem można się nauczyć wszystkich czynności na pamięć i robienie tego efektu to będzie czysta przyjemność : )
A więc zabierzmy się do pracy.

Trudność: 5/10
Czas: 10-15 min

Wykonanie:
1. Otwieramy nasze tło (tekstura z cegieł) i jakiś wybrany element, w moim przypadku będzie to flaga Stanów Zjednoczonych.
[Obrazek: screen_1-1356634762.jpg]

2. Dwukrotnie powielamy nasze tło (Ctrl+J) aby otrzymać trzy takie same warstwy.
[Obrazek: di-8A71.png]

3. Teraz z warstwy "Tło kopia 2" usuwamy kolor, nadajemy filtr "Rozmycie gaussowskie" o promieniu 2,4 px i dajemy ją na samą górę. W efekcie otrzymujemy coś takiego:
[Obrazek: di-U5A9.png]

4. Klikamy PPM na tą warstwę i wybieramy "Powiel warstwę". Następie w polu "Dokument" wybieramy "Nowy" i wpisujemy obojętnie jaką nazwę.
[Obrazek: di-KB57.png]

5. Klikamy OK. Nasza warstwa pojawia się w nowym oknie, jako oddzielny dokument. Tego nam właśnie trzeba. Zapisujemy plik w formacie .psd. Mapa zniekształceń gotowa. Z pliku głównego możemy już usunąć warstwę "Tło kopia 2", aby nie przeszkadzała.
6. Teraz możemy zniekształcić flagę. Zaznaczamy ją na palecie Warstwa i wybieramy Filtr>Zniekształcenie>Przemieszczenie. W oknie dialogowym możemy poeksperymentować z ustawieniami skalowania zniekształceń i innymi, nie ma niestety podglądu "na żywo". Ja pozostawiłem wartości domyślne ( w większości przypadków są OK).
[Obrazek: di-DIDN.png]

7. Klikamy OK. PS prosi o mapę zniekształceń. Wskazujemy mu nasz uprzednio przygotowany plik:
[Obrazek: screen_6-1356634762.jpg]

8. Nasza flaga zostaje wymięta. Póki co efekt jest byle jaki :)
[Obrazek: di-XT0K.png]

9. Teraz nałożymy na to światła i cienie. Użyjemy do tego warstwy Tło kopia. Ustawiamy ją na samej górze stosu warstw, usuwamy z niej kolor (Obraz>Dopasowania>Czarno biały) i zmieniamy tryb mieszania na Ostre światło. W efekcie otrzymujemy:
[Obrazek: screen_8-1356634762.jpg]

10. Ponieważ warstwa Tło kopia zmieniła nam także wygląd cegieł poza flagą, co nie zawsze jest pożądane, możemy zamaskować jej działanie w tych miejscach za pomocą opcji Utwórz maskę warstwy. W tym celu robimy Ctrl+klik na MINIATURCE (nie na nazwie, ani gdzie indziej) naszej flagi w palecie warstwa.
[Obrazek: screen_9-1356634762.png]

11. PS tworzy zaznaczenie na podstawie naszej flagi:
[Obrazek: di-B61W.png]

12. Zaznaczamy warstwę Tło kopia i klikamy ikonkę Utwórz maskę warstwy:
[Obrazek: screen_11-1356634763.png]

13. Teraz możemy zmniejszyć krycie flagi aby kolory były nieco mniej intensywne. Ja ustawiłem na 70%.

Końcowy efekt:
[Obrazek: efekt_koniecx-1356634763.jpg]

1. Flaga
2. Tekstura z cegieł

Oczywiście nie musicie pracować na tych materiałach co ja, możecie wybrać np. trawnik i herb jakiejś drużyny piłkarskiej. Wyjdzie podobny efekt.
W najbliższym czasie będę dodawał kolejne tutoriale tak że jest na co czekać ;)
Co do tego poradnika to komentarze mile widziane :P
W razie jakichkolwiek pytań i problemów pozostaję do Waszej dyspozycji ;)
Pozdrawiam.
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Nicholas jak możesz to powiedz jak ustawić takie tło"teksturę" bo nie mogę znaleść...
  Odpowiedz
Danielo co rozumiesz przez określenie ustawić ?
Chodzi ci jak je otworzyć w PS ?
---
  Odpowiedz
otworzyć tą teksturę bo ściągnąłem photoshopa cs 6 i nie mogę w żaden sposób otworzyć tej tekstury
  Odpowiedz
Przeczytaj dokładnie wątek, na samym dole jest podany link do flagi i tekstury :)
A jeśli już masz teksturę to w photoshopie naciśnij Ctrl+O i wczytaj ją ze swojego dysku.
  Odpowiedz
Dzięki wielkie, udało się, fajna opcja:)
  Odpowiedz
Bardzo fajne. :) Dzięki. ;)
  Odpowiedz
Wszystkie obrazki nie działają :(
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Znalazłem na innej stronce właściwie identyczny tutek :) Już mam :
[Obrazek: czapa.png]
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz