Będzie to mój drugi poradnik na tym forum tyle że podniosę nieco poprzeczkę i ten tutorial będzie trochę trudniejszy w wykonaniu choć z czasem można się nauczyć wszystkich czynności na pamięć i robienie tego efektu to będzie czysta przyjemność : )
A więc zabierzmy się do pracy.
Trudność: 5/10
Czas: 10-15 min
Wykonanie:
1. Otwieramy nasze tło (tekstura z cegieł) i jakiś wybrany element, w moim przypadku będzie to flaga Stanów Zjednoczonych.
2. Dwukrotnie powielamy nasze tło (Ctrl+J) aby otrzymać trzy takie same warstwy.
3. Teraz z warstwy "Tło kopia 2" usuwamy kolor, nadajemy filtr "Rozmycie gaussowskie" o promieniu 2,4 px i dajemy ją na samą górę. W efekcie otrzymujemy coś takiego:
4. Klikamy PPM na tą warstwę i wybieramy "Powiel warstwę". Następie w polu "Dokument" wybieramy "Nowy" i wpisujemy obojętnie jaką nazwę.
5. Klikamy OK. Nasza warstwa pojawia się w nowym oknie, jako oddzielny dokument. Tego nam właśnie trzeba. Zapisujemy plik w formacie .psd. Mapa zniekształceń gotowa. Z pliku głównego możemy już usunąć warstwę "Tło kopia 2", aby nie przeszkadzała.
6. Teraz możemy zniekształcić flagę. Zaznaczamy ją na palecie Warstwa i wybieramy Filtr>Zniekształcenie>Przemieszczenie. W oknie dialogowym możemy poeksperymentować z ustawieniami skalowania zniekształceń i innymi, nie ma niestety podglądu "na żywo". Ja pozostawiłem wartości domyślne ( w większości przypadków są OK).
7. Klikamy OK. PS prosi o mapę zniekształceń. Wskazujemy mu nasz uprzednio przygotowany plik:
8. Nasza flaga zostaje wymięta. Póki co efekt jest byle jaki
9. Teraz nałożymy na to światła i cienie. Użyjemy do tego warstwy Tło kopia. Ustawiamy ją na samej górze stosu warstw, usuwamy z niej kolor (Obraz>Dopasowania>Czarno biały) i zmieniamy tryb mieszania na Ostre światło. W efekcie otrzymujemy:
10. Ponieważ warstwa Tło kopia zmieniła nam także wygląd cegieł poza flagą, co nie zawsze jest pożądane, możemy zamaskować jej działanie w tych miejscach za pomocą opcji Utwórz maskę warstwy. W tym celu robimy Ctrl+klik na MINIATURCE (nie na nazwie, ani gdzie indziej) naszej flagi w palecie warstwa.
11. PS tworzy zaznaczenie na podstawie naszej flagi:
12. Zaznaczamy warstwę Tło kopia i klikamy ikonkę Utwórz maskę warstwy:
13. Teraz możemy zmniejszyć krycie flagi aby kolory były nieco mniej intensywne. Ja ustawiłem na 70%.
Końcowy efekt:
1. Flaga
2. Tekstura z cegieł
Oczywiście nie musicie pracować na tych materiałach co ja, możecie wybrać np. trawnik i herb jakiejś drużyny piłkarskiej. Wyjdzie podobny efekt.
W najbliższym czasie będę dodawał kolejne tutoriale tak że jest na co czekać
Co do tego poradnika to komentarze mile widziane
W razie jakichkolwiek pytań i problemów pozostaję do Waszej dyspozycji
Pozdrawiam.
"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."