Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Tutorial Photoshop PL: Akcje co to i do czego służą? [Poradnik by B0hazard]
Witajcie Odjechani!
W dziejszym tutku napiszę trochę o akcjach w programie PhotoShop CS5 Wersja Polska. Do napisania poradnika namówiła mnie koleżanka Beata za co bardzo dziękuje.

Dobra do rzeczy co to są te akcje? - Akcje są to zbiory informacji zawartych w jednym pliku i są po prostu po to aby ułatwić pracę grafiką. Poprawiają kolory, oraz całokształt pracy. Są to takie jakby zadania które program zrobi automatycznie dzięki czemu zyskujemy dużo czasu. Akcje są najbardziej przydatne gdy na kilku różnych zdjęciach musimy wykonać tą samą czynność lub grupę efektów.

Skąd możemy pobrać gotowe akcje? - Gotowych akcji w internecie jest mnóstwo. Podam kilka gotowych linków:

http://deviantart.com - mnóstwo gotowych akcji myślę strona z największym wyborem. W wyszukiwarce wpisujemy frazę "actions" jest ich tak dużo że każdy znajdzie coś dla siebie.

http://creativx.net - jest du dużo efektów zaprezentowanych na forum. Możliwe że wymagana jest rejestracja.

Podałem tylko dwie strony ale myślę że na dniach zrobię paczkę wszystkich najpopularniejszych akcji do programu PhotoShop CS5. Paczka będzie dostępna na moim chomiczku tutaj.

Jak wgrać akcję do programu PhotoShop? - czynność ta jest bardzo prosta występujemy następujące kroki:

1) Pobieramy jakią kolwiek akcję według uznania. Zapisujemy na dysku a potem wypakowujemy do dowolnego folderu za pomocą np. darmowego programu WinZip dostępny w serwisie dobreprogramy.pl
2) Teraz otwieramy PhotoShop'a. W oknie programu wczytujemy dowolnie zdjęcie klikając Plik - Otwórz lub skrótem Ctrl+O.
Następnie wybieramy panel "Actions" (Zadania). Jeśli nigdy wcześniej nie używaliśmy tego panelu być może jest on po prostu wyłączony. Można go uruchomić używając kombinacji klawiszy Alt+F9 lub wybierając z menu Okno - Akcje.
3) Przechodzimy do panelu Actions i z rozwijanej listy wybieramy opcję "Wczytaj Operację", wskazujemy wcześniej zapisany na dysku plik i klikamy OK. Plik musi być ROZPAKOWANY! format plików z akcjami to ".atn"
4) Gdy wszystko poszło ok w naszej rozwijanej tabelce powinna się pojawić nowa pozycja o takiej nazwie jaką miał plik. Gdy chcemy wykorzystać jakąś akcje to klikamy mały przycisk potocznie nazywany "play" tak jak na dole:

[Obrazek: Akcja-1313868719.jpg]

1. Przycisk włączający akcje
2. Panel "Akcje" na panelu.

Przykład jakieś akcji:
Przed:

[Obrazek: cancellara_01.jpg?w=500&h=611]

Po:

[Obrazek: cancellara_action.jpg?w=500&h=610]

Tworzenie właśnej Akcji w programie PhotoShop - gdy gotowe akcje nie wystarczają nam lub po prostu nie pasują nam możemy stworzyć własną akcję według naszych upodobań. Zabierzmy się to pracy.

1) Aby storzyć akcje musimy otworzyć panel "Akcje".
2) Otwieramy jakieś dowolne zdjęcie.
3) W panelu "Akcje" wybieramy taki mały guziczek u góry, a następnie "Nowa Operacja".

[Obrazek: Otwierani_akcji-1313869771.jpg]

4) Gdy wszystko dobrze poszło zobaczymy takie okno gdzie wpisujemy nazwę akcji (nie ma większego znaczenia, służy tylko orientacji), wybieramy Zestaw np. "Efekty Obrazu" lub "Domyślne" i naciskamy "Nagraj".

[Obrazek: NazwaOperacji-1313869771.jpg]

5) Teraz dodajemy efekty do naszego obrazka ponieważ właśnie wszystkie operacje które wykonujemy "zapisują się". Gdy wszystko zrobiliśmy (dodaliśmy wszystkie efekty) klikamy przycisk kończący zapisywanie akcji.

[Obrazek: KoniecAkcji-1313870045.jpg]

To wszystko myślę że troszkę wytłumaczyłem do czego służą akcje i jak ich używać.
Masz pytania? - pytaj śmiało w tym temacie.
Jeśli podobają Ci się moje posty kliknij przycisk "Reputacja" lub po prostu podziękuj.
  Odpowiedz