- Adobe Photoshop CS5
- Adobe Bridge CS5
Większość z was zapewne widziała wcześniej fotografie HDR.
HDR to skrót od High Dynamic Range jest to technika stosowana do łączenia zdjęć wykonanych w różnych ekspozycjach, pozwala uzyskać fotografię na której wszystko będzie bardzo dobrze widoczne.
W tym poradniku pokażę, jak tworzyć i edytować zdjęcia HDR w Photoshopie. Będziemy tworzyć wielokrotne ekspozycji, a następnie łączyć je w jeden obraz HDR z opcją Pro HDR w Photoshop CS5.
Poznamy także opcję tonowane HDR, dla którego wystarczy tylko pojedyńcza ekspozycja, mimo to nadal tworzy bardzo wiarygodny efekt HDR.
ekspozycje potrzebne do wykonania zdjęcia HDR.
- zdjęcie niedoświetlone
- zdjęcie normalne
- zdjęcie prześwietlone
(zdjęcia HDR tworzy się zwykle od 3 do 6 zdjęć, ale można więcej)
Zaczniemy od połączenia kilku ekspozycji w zdjęcie HDR.
Potrzebujemy takie ekspozycje:
Najpierw otwieramy program Adobe Bridge CS5
Następnie zaznaczamy wszystkie 6 zdjęć. (Robimy to za pomocą myszki - tak jak z ikonami na pulpicie)
i wchodzimy w Narzędzia / Photoshop / Scal do HDR Pro...
Po kliknięciu w Scal do HDR Pro... uruchomi się Photoshop. Poczekaj spokojnie aż pokaże ci się takie okno
Na dole mamy pokazane nasze ekspozycje. możemy je włączać i wyłączać aby uzyskać jak najlepszy efekt. (jak to zrobić patrz obrazek)
Natomiast po prawej stronie mamy okienko z opcjami które umożliwiają nam zmianę wyglądu zdjęcia.
Na samym początku przybliżymy sobie obraz ja powiększyłem do 200%. jak widzimy na chmurach mamy lekkie rozmazania, półprzezroczyste plamy. Powstałe one w wyniku szybkiego przemieszczania chmur podczas robienia zdjęć. Aby to usunąć musimy zaznaczyć opcję usuń przytłumienia. Znajduje się ona tutaj:
Okienko z opcjami dzieli się na 3 grupy:
- Blask krawędzi
- Tony i szczegóły
- Kolor, Krzywa
Mamy także możliwość zmiany bitów.
Jednak przy opcji 16 bitów mamy więcej opcji niż na 32 bitach.
Z tych 4 opcji najbardziej preferuję Adaptacja lokalna
Zmianę opcji zaczniemy od grupy Tony i szczegóły.
Co do ustawiania suwaków. Myślę że najlepiej jest dojść do najlepszego efektu za pomocą prób i błędów
Następnie ustawimy suwaki w reszcie grup.
Ja ustawiłem tak:
Jednak możemy skorzystać z gotowych ustawień suwaków klikając na rozwijaną listę
Mamy tutaj do wyboru wiele opcji. po ustawieniu własnej lub wybraniu gotowego ustawienia suwaków kliknij OK.
teraz wystarczy tylko zapisać nasze zdjęcie do pliku .jpg. png .... co kto woli
Teraz pokażę jak zrobić zdjęcie HDR posiadając tylko jedną ekspozycję
Otwieramy zdjęcie ja wybrałem zdjęcie zamku w Malborku
Po otwarciu naszego zdjęcia w Adobe Photoshop CS5 wchodzimy w Obraz / Dopasowania / Tonowanie HDR...
Po kliknięciu w Tonowanie HDR... Pokaże nam się takie same okienko z opcjami jak wcześniej.
Po ustawieniu suwaków wedle własnego uznania, Zobaczymy że chmury nie wyglądają tak jak powinny.
Nie mamy tutaj kilku ekspozycji aby to naprawić. Jednak jest na to sposób.
Najpierw ustawiamy "pędzel Historii" na oryginalnym zdjęciu.
Następnie tworzymy nową warstwę. Nazwij ją Oryginał. Następnie wejdź w Edycja / Wypełnij...
Pokaże nam się okienko, z rozwijanej listy wybierz Historia
I kliknij OK.
Następnie kliknij prawym na warstwę tło i z listy wybierz Warstwa z tła... i nazwij ją HDR.
Następnie przesuń warstwę HDR nad warstwę Oryginał
Teraz zmieniając krycie warstwy HDR możemy kontrolować nasycenie efektu
Otrzymany efekt jest Bardzo dobrą imitacją zdjęcia HDR