Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Vanilla Ninja
[Obrazek: vanilla-ninja]

Vanilla Ninja - jest to girlsband pochodzący z Estonii wykonujący muzykę z pogranicza popu i rocka. Obecnie w skład zespołu wchodzą trzy kobiety: Piret Järvis, Lenna Kuurmaa i Katrin Siska.

Dzięki krajowym eliminacją do Konkursu Piosenki Eurowizji, dziewczęta osiągnęły pierwszy sukces w swojej karierze. Z piosenką Club Kung Fu zajęły 9. miejsce, choć w głosowaniu telewidzów zajęły pierwsze. W maju 2003 roku w Estonii ukazała się pierwsza płyta dziewcząt zatytułowana "Vanilla Ninja", a wkrótce potem nawiązały współpracę z niemieckim producentem muzycznym Davidem Brandesem . Ich pierwszy singel "Tough Enough" z nowej płyty zatytułowanej "Traces of Sadness" cieszył się ogromną popularnością w Niemczech. W 2004r. wydały singel "Don't Go Too Fast" a później "Liar". Tego samego roku z zespołu odeszła Maarja Kivi, którą zastąpiła Triinu Kivilaan.

Latem 2004 roku w nowym składzie zespół nagrał ostatni teledysk z drugiej płyty: When The Indians Cry, w którym zaśpiewała także Kivilaan, następnie został wydany singel Blue Tattoo. W 2005r Vanilla zrealizowała dwa teledyski do piosenki "I Know", a także wystąpiły w Konkursie Piosenki Eurowizji 2005 w Kijowie jako reprezentantki Szwajcarii. Zaśpiewały wtedy piosenkę Cool Vibes i po wykonaniu zajęły ósme miejsce. Pod koniec 2005 roku, niedługo po niezapomnianym występie w Tallinnie który odbył się 10 grudnia z grupą rozstała się basistka Triinu Kivilaan.

W roku 2006 dziewczęta kontynuowały karierę jako trio. 21 kwietnia na rynku ukazał się pierwszy singel z czwartej płyty Vanilla Ninja - Love is War zatytułowany "Dangerzone". Teledysk do piosenki został nakręcony w Kapsztadzie w RPA. Premiera Love is War miała miejsce 19 maja 2006 roku, natomiast w Polsce premiera nastąpiła pod koniec czerwca tego samego roku. 1 września 2006 dziewczęta walczyły o nagrody Bursztynowego Słowika i Słowika Publiczności na 42. Sopot Festival, a 3 lutego 2007 roku wzięły udział w estońskich preselekcjach do Konkursu Eurowizji 2007.

Skład:
* obecnie:
Lenna Kuurmaa - śpiew, gitara (od 2002)
Piret Järvis - gitara elektryczna, śpiew (od 2002)
Katrin Siska - instrumenty klawiszowe (od 2002)

* Byli członkowie:
Triinu Kivilaan - gitara basowa, śpiew (2004-2005)
Maarja Kivi - gitara basowa, śpiew (2002-2004)

Dyskografia:

1. Albumy
- Vanilla Ninja - 30 maja 2003
- Traces of Sadness - 7 czerwca 2004
- Blue Tattoo - 14 marca 2005
- Love Is War - 19 maja 2006

2. Kompilacje:
- Best Of - 2 grudnia 2005

3. Single:
2003
- Club Kung Fu
- Tough Enough

2004
- Don't Go Too Fast
- Liar
- When The Indians Cry
- Blue Tattoo

2005
- I Know
- Cool Vibes

2006
- Dangerzone
- Rockstarz

2008
- Crashing Through The Doors

Pierwszą piosenką Vanilla Ninja z jaką się zetknęłam była Tough Enough i od razu ją pokochałam. Żywe energiczne głosy dziewczyn, podkład muzyczny, to wszystko jest świetne. Natomiast Blue Tattoo chwyta za serce swoim tekstem i emocjonującym śpiewem :) Gorąco polecam ich piosenki każdemu, jestem pewna, że każdy znajdzie w ich zbiorze coś dla siebie ^^
Ci którzy Cie wspierają, znają na wylot, a jednak nadal kochają...Gdziekolwiek się znajdujesz, Twój świat tworzą Twoi przyjaciele...♥

[Obrazek: 52a49b2b5a5d8.jpg]
  Odpowiedz
Miałem właśnie pisać, że kawałek "Tough Enough", słyszałem po raz pierwszy jakieś 10 lat temu, a tu data 2003 :)

Nawet fajne brzmienia, szczególnie kawałek o którym wspomniałem powyżej.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości