Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Ankieta: Czy uważasz ten temat za przydatny
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
86.36%
19 86.36%
Nie
4.55%
1 4.55%
Tak, ale czegoś mi tu brakuje
9.09%
2 9.09%
Razem 22 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Walka wręcz by Cień i Sebastian
Użytkownicy Cień i Sebastian zapraszają na krótki kurs samoobrony

Film zaprezentowany poniżej to tylko wstęp do serii filmów, w których postaramy się przekazać użytkownikom forum Odjechani.com.pl naszą wiedzę na temat samoobrony i walki wręcz

Zapraszam w takim razie do oglądania.

Jak było widać na filmie na początku pokazaliśmy podstawowe elementy takie jak pozycja walki, sposoby na pady w przód i w tył, uwalnianie się z uścisku ręki, chwytu za jedną rękę oraz za dwie. Traktujemy to z Cieniem jako wstęp.

Przyjmowanie postawy stojąc i leżąc

Stojąca- Najważniejsza rzecz jaka musi być monitorowana to postawa ciała. Zaczynając od dołu wygląda to następująco: Stopy mogą być ułożone tak aby łatwo można się przemieszczać. Stawy kolanowe są lekko ugięte aby pozycja była stabilniejsza. Nogi rozstawione troszkę szerzej jak barki. Ważne!!! Nogi nie mogą być zbyt szeroko gdyż łatwiej wtedy przeciwnik może pozbawić nas równowagi. Również nie za wysoko.Nigdy nóg nie trzymamy na jednej linii. Nigdy nie stajemy w stójce na wyprostowanych nogach. Wtedy nasze stawy (szczególnie kolanowy) są podatne na większe obrażenia.Nasze ręce są przyłożone do głowy. Ręce to ochrona naszej twarzy, szyi, skroni, uszów. Bardzo ważne jest prawidłowe ułożenie rąk przy obronie przed ciosami. Gardę przyjmujemy zależnie od pozycji walki jest

prawa

lewa

Którą pozycję walki przyjmiesz to już od Ciebie zależy. Ważne jest abyś wszystkie elementy, które opisałem wcześniej przestrzegał. Musisz mieć swobodę w obserwowaniu otoczenia, poruszaniu się, operowaniu całym ciałem. Na razie została zaprezentowana sama postawa z obroną. Później zobaczysz jak zadaje się ciosy.

Dłonie mogą być zaciśnięte w pięść. Jednak można również trzymać ręce swobodnie. Musisz wiedzieć, że nawet jeśli całkowicie uda ci się zasłonić przed ciosem i przyjmiesz go na ręce jesteś narażony na to, że sam sobie przywalisz ręką w twarz. Myślę, że lepiej jest mieć dłonie otwarte. Pięści mamy zaciśnięte tylko wtedy gry mamy jakąś ochronę na dłonie. Jeśli ktoś uderzał kiedyś gołymi rękami w no. worek treningowy to wie, że po wyprowadzeniu ciosu bardzo odczuwa się nacisk na kostki. Ciosy zadawane otwartymi dłońmi nie są tak bolesne ale również, są skuteczne. Otwartymi dłońmi jesteśmy w stanie wyprowadzić więcej ciosów, w krótszym czasie.

!!!Trzymaj kontakt wzrokowy z przeciwnikiem. Nigdy nie możesz być do niego bokiem bądź, tyłem!!!

Postawa leżąca - jak sama nazwa mówi przyjmujemy ją będą już w parterze. Często się zdarza, że ktoś nas nagle popchnie i my lecimy w tył. Może nie być czasu na wstanie. W tej pozycji możemy nie tylko się bronić ale także odpowiadać atakiem.

Ręce

Ręce spoczywają tak jak w pozycji stojącej przy głowie. Cały czas nie zależnie od tego w jakie jesteśmy pozycji twarz musi być osłonięta. To na nie znajduje się najwięcej punktów witalnych naszego ciała. Szczęka, nos, uszy, oczy, skronie, szyja to wszystko staramy się osłaniać.

Nogi

Nogi służą jako napęd nimi się odpychamy, przemieszczamy się dzięki nim. Pomagamy sobie przy tym tułowiem. Jedna noga spełnia również dodatkową funkcję. Służy jako "magiczna bariera" to dzięki niej trzymamy kontakt z przeciwnikiem. Ona sprawia, że wszelkie próby podejścia do nas kończą się na bolesnych kopnięciach na stawy kolanowe, na uda, w krocze, na piszczel. Na tym filmie wyszło to dosyć dziwnie, widać było jak ciężko było mi podejść do Kuby. Bałem się podejść bliżej, żeby nie sprzedał mi kopa.

Już to napisałem ale napiszę jeszcze raz. Podczas walki cały czas monitorujemy otoczenie. Nigdy nie wiemy ilu jest tak naprawdę przeciwników. Może nas atakować jeden od przodu a drugi w tym czasie może szykować się na nas od tyłu.

Pady

Pad w przód

Pokazaliśmy tutaj ten sposób, że tak to nazwę wywalenia się dlatego, że rzadko kto tak naprawdę potrafi go wykonać a jest on bardzo prosty i niezwykle chroni przed obrażeniami. Przydaje się nie tylko do sztuk walki. Głupie potknięcie się o krawężnik może sprawić, że ostro się potłuczemy.

Jak ćwiczyć przewrót w przód?

Można zacząć ćwiczyć na początku na materacu. Szczerze mówiąc nawet wskazane jest ćwiczyć na początku na czymś miękkim:) Pierwsze próby na pewno wydadzą się troszkę bolesne.

1. Głowa dociśnięta do klatki piersiowej
2. Upadając robimy króciutkie zejście na nogach poprzez ugięcie kolan
3. W tym czasie ręce są w takie pozycji jak do stania na rękach

(nie próbujemy już stać na rękach bo nam się nie uda:D)

4. Cały ciężar ciała przenosimy z nóg na ręce
5. Ręce są oczywiście wyprostowane
6. Gdy czujemy, ze jesteśmy tylko na rękach i już jesteśmy w fazie upadku na plecy przyjmujemy pozycję zwaną "Kołyską". Wygląda to tak, że nogi są jak najbardziej dociśnięte do brzucha.

Zaznaczam, że pierwsze próby mogą być nieudane i prawdopodobnie zakończone upadkiem na plecy. Ale kilkanaście minut prób i prosty przewrót w przód jest opanowany:)

Na filmie widać, że ten przewrót w przód wygląda nieco inaczej. Kuba zrobił przewrót z wymachem. wykonanie nie jest do końca takie łatwe i nie jest tak bezpieczne jak to, które widać troszkę później w sytuacji gdy już mnie popycha. Ja wykonałem tę bezpieczniejsza wersje i dzięki temu zyskałem miejsce i czas na to aby się odwrócić i przyjąć prawidłową pozycję walki, bądź uciekać.

Pad w tył

1. Robimy zejście uginając nogi w kolanach
2. Głowa dociśnięta do klatki piersiowej
3. Skulamy się jak najbardziej jak możemy (nogi do brzucha dociśnięte)
4. Pierwszymi częściami ciała jakie dotkną podłoża do pupa i ręce
5. Ręce ułożone tak aby wewnętrzne części dotknęły ziemi

Zauważyłem, że nie ważne jak mocno zostaniemy popchnięci tak samo upadamy. To jest bezpieczny sposób upadku:)

Wyrwanie ręki z obchwytu

Sposób nr. 1

Często się spotyka, że ktoś nas łapie mocno za rękę jedną lub obie. Jak łatwo się uwolnić?
Rękę, za którą chwyta nas przeciwnik zaciskamy w pięść. Drugą ręką łapiemy się za pięść i pchamy mocno w swoją stronę robiąc przy tym krok w tył.

!!!Ważny jest ten krok w tył gdyż to dzięki niemu zyskujemy odległość od przeciwnika i łatwiej jest nam wyrwać rękę.

Inaczej wygląda uwolnienie gdy jesteśmy złapani za obie ręce. Wtedy po prostu ręce ciągniemy do góry. Bardzo wyraźnie to widać na filmie:)

Sposób nr.2

W tym sposobie Ręce krzyżujemy w łokciach i robimy również wykrok w tył. Bardzo dobrze widać na filmie:)

Wyrwanie dłoni z uścisku

sytuacja nr. 1

Jest stosowany przy zwykłym przywitaniu. Może się zdarzyć, że ktoś nas zbyt mocno ściśnie i chcemy się uwolnić. Wszelkie próby szarpania się nic nie dadzą, Jest na to łatwy sposób. Widać na filmie co robię... gdy nie mogę cofnąć ręki, łączę swoje palce mając w środku kciuk "napastnika". Jest to bardzo łatwe. Trzeba tylko złączyć palce tak aby między nimi znalazł sią kciuk.

sytuacja nr. 2

Stosowany przy troszkę innym przywitaniu. Tak zwanej grabce. Też może się zdarzyć, że nie będziemy mogli cofnąć dłoni. Tak samo musimy się skupić na kciuku drugiej osoby. W poprzednim sposobie łączyliśmy nasze palce na kciuku przeciwnika. Tym razem musimy naciskać na kciuk. Widać wyraźnie jak to się robi. Po prostu dociskamy nasz kciuk do reszty palców i pchamy w dół. Nie ma takiej siły, żeby napastnik nie poleciał za nami. Jeśli ta technika jest wykonana poprawnie można po tym obezwładnić całkowicie przeciwnika.

To tyle z opisów danych technik. Bardzo proszę o uzupełnienie ankiety czy wątek się podobał i czy chociaż część wytłumaczyłem zrozumiale.

Jeśli ktoś uważa, że czegoś brakuje postaram się z Kubą uzupełnić temat.

Dziękuje za poświęcenie czasu na ten temat i zapraszam do śledzenia tego wątku. Już niebawem ukaże się drugi odcinek, w którym zaprezentujemy podstawy samoobrony cz. 2
  Odpowiedz
Chciałbym zobaczyć to na żywo :)
Ocena 5,9/6
Mogliśćie ukryć Kamere 4.25-4.35sec :D
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
(26.12.2011, 21:50)metis napisał(a): Mogliśćie ukryć Kamere 4.25-4.35sec :D

Oj tam mały szczegół:P

Odpowiedz
Ja tak od siebie jeszcze dodam, że pokazywane przez nas techniki nie maja być efektowne wizualnie, ale efektywne. Mają być proste i skuteczne, a nie ładnie wyglądać;)

Co do jakichkolwiek zerwań, gdzie przeciwnik trzyma nas ręką koncertujemy się na najsłabszym miejscu chwytu, czyli łączenia palców z kciukiem, ponieważ jeśli odejmie się kciuk to chwyt nie może być założony. Można to również zaobserwować podczas duszenia od przodu, gdzie kciukami naciska się na krtań, gdy je odjąć takie duszenie jest nieskuteczne.

Mam nadzieje, że dobrze to wytłumaczyłem, ale jeszcze postaramy się dodać film lub zdjęcia prezentujące o co w tym chodzi.
"Może nie zawsze wykonuje zadania perfekcyjnie, ale zawsze najlepiej jak potrafię..." Marcus Luttrell
"Rzeczą żołnierza jest stworzyć dla Ojczyzny piorun, który błyska, a w razie potrzeby - uderzy" Józef Piłsudski

Odpowiedz
Muszę was pochwalić.
Czekam na kolejne podstawowe techniki samoobronne.
Heh z chęcią pofikałbym z wami, ale kurde jakoś mi nie po drodze. he he he.
  Odpowiedz
Powiem że jest to z jeden niewielu interesujących mnie tematów i jest super :D Ja też chce :P Czekam na wiecej :)
Nigdy nie jest tak jak byś my chcieli... ale jest tak jak być powinno...
  Odpowiedz
(26.12.2011, 23:26)CzekoladowyBaron napisał(a): Czekam na kolejne podstawowe techniki samoobronne.

Kolejne części są tworzone, ale to pracochłonny proces - zazwyczaj trzeba wiele razy nagrywać, powtarzać(a czas na salce jest ograniczony), tworzyć opisy tak, aby były zrozumiałe dla wszystkich itd.

PS.
Przy okazji chciałem podziękować ze swojej strony(myślę Bastek się do tego przyłączy ;)) naszej koleżance Magdzie, która nas filmowała i znosiła wszelkie nasze wygłupy :D. Dzięki Madziu :*
"Może nie zawsze wykonuje zadania perfekcyjnie, ale zawsze najlepiej jak potrafię..." Marcus Luttrell
"Rzeczą żołnierza jest stworzyć dla Ojczyzny piorun, który błyska, a w razie potrzeby - uderzy" Józef Piłsudski

Odpowiedz
No oczywiście jakby nie ona to nie byłoby tego filmu. Tego i kolejnych, które już niedługo będą:)
  Odpowiedz
Nie macie za co dziękować ;D Fajne doświadczenie ćwiczyć z wami i nagrywać te filmiki ;) Jednak na żywo o wiele łatwiej się czegoś nauczyc... ;)
  Odpowiedz
(27.12.2011, 00:04)Sebastian napisał(a): No oczywiście jakby nie ona to nie byłoby tego filmu. Tego i kolejnych, które już niedługo będą:)

Niech koleżanka Magda zarejestruje się na forum, to i my jej osobiście podziękujemy. Doskonała robota.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości