Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
12.03.2017, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.03.2017, 18:10 przez Swordancer.)
Witam, mam problem z Windowsem 7 Home Premium. Wyskakuje mi w prawym dolnym rogu błąd kompilacja 7601.
W grudniu w zeszłym roku oddałem laptopa do naprawy, gość mi go zresetował, usunął system i jeszcze raz go zainstalował. Pokazuje mi się komunikat, że minął czas na aktywacje Windowsa, który wynosił 30 dni i teraz komputer włącza się jednak strasznie się tnie, nie czyta pendrive i nic na nim nie mogę robić.
Na razie nie mam możliwości by skontaktować się z panem, który mi go naprawiał. Planuje zainstalować darmowy system Linux, jednak komputer jak wspominałem ścina się. Myślę też nad resetem Windowsa i mam pytanie czy dałoby to coś przynajmniej na te 30 dni?
Przez ten problem mam bardzo utrudniony dostęp do strony.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
Na wszelki wypadek jeszcze raz sam zainstaluj tego Windowsa i potem go aktywuj kluczem, który powinien był na dolnej części obudowy laptopa. Na pewno ten kto go naprawiał, zapomniał aktywować systemu.
12.03.2017, 15:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.03.2017, 15:21 przez Paweu.)
Kodu aktywacyjnego nie podał mi gość u którego z nim byłem i na obudowie laptopa nie ma go z tyłu jednak jest sam napis serial no (numer seryjny) i part no (numer części).
Może wewnątrz znajduje się kod?
12.03.2017, 15:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.03.2017, 15:54 przez Swordancer.)
Ja nie wiem ludzie jak Wy to robicie, że tworzycie wątki, a nie podajecie szczegółowych informacji. Gdybyś napisał jakiego modelu laptopa, to konkretnie dotyczy być może udałoby się to załatwić od ręki, być może Twoja naklejka spoczywa pod baterią, być może spodnią obudową, a może masz ją wydrukowaną w dokumentacji dołączonej do laptopa przy zakupie lub na dołączonej płycie, a może nigdy nie miałeś legalnej kopii systemu. W czasach Windows 7 Microsoft umieszczał na sprzęcie naklejki, brak takiej naklejki zwyczajnie oznacza, że system który stoi na laptopie pochodzi z niekoniecznie legalnego źródła. Oczywiście życiu bywa różnie, czasami jakiś laicki sklep sprzedaje bez naklejek, czy dokumentu z kluczem, a jedyna kopia klucza spoczywa w systemie lub partycji recovery. Jedyna legalna opcja obejścia Twojego problemu, to pozyskanie legalnego klucza. Możesz też pobrać nielegalny aktywator i aktywować system lub zainstalować system Linux, którego jak przypuszczam nie znasz.
Ops... myślałem, że napisałem Toshiba w pierwszym poście, jednak tyle odnośnie modelu. Problem jest tego typu, że dużo naklejek jest pozrywanych na laptopie, nie ma numeru części, seryjnego. Nie wydaje mi się by laptop pochodził z bazaru czy nielegalnego źródła i nie pamiętam czy przed naprawą tych naklejek było więcej, być może. Papierów też na niego nie mam, niestety.
Sprawę załatwię, zakupie klucz aktywacyjny i jak będzie możliwość to porozmawiam sobie z panem u którego laptop był w naprawie.
13.03.2017, 18:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.03.2017, 18:07 przez Swordancer.)
Czyli mówiąc w skrócie sam sobie jesteś winny. Na allegro można kupić klucze Windows Pro od komputerów "rzekomo" wycofanych z dystrybucji za grosze, jeśli chodzi o Win 7, możesz kupić, nie kupuj tylko do 8, czy 10, bo nawet jeśli uda Ci się aktywować, możesz mieć później problem. Klucz jest przeznaczony prawnie do jednego komputera i zostały już wykorzystane, a z tego co pamiętam 7-demkę, jeśli inny PC nie jest online z tym samym kluczem można używać (a czy legalnie to już wątpię). Oczywiście odsprzedaż na allegro tych kluczy po takiej cenie nie jest legalna, bez względu na formułki prawne wstawiane w aukcjach, ale Janusze się nie przejmują. Aktywatorów nie polecam używać, bo wstrzykniętego trojana byś nie chciał.
Klucze na allegro za 100-150zł z "oryginalną naklejką" to jest ryzyko. Pierwszy Windows 7 działa mi już ponad 2 lata bez żadnych problemów z aktywacją, natomiast drugi kupiony w taki sposób jest prawdopodobnie gdzies aktywny, bo nie można go zaaktywować tym kluczem, a niby oryginalna nalepka wygląda na podróbę. Wybierałem aukcje najdroższe z tego typu (po 160zł), jednak drugi przykład pokazał, że nawet ta "najdroższa" aukcja może być lipą. Trzeba mieć po prostu szczęscie.
(13.03.2017, 18:57)Robotox napisał(a): natomiast drugi kupiony w taki sposób jest prawdopodobnie gdzies aktywny, bo nie można go zaaktywować tym kluczem
Bo czasem trzeba aktywować telefonicznie system z określonym kluczem. Nawet oryginalnie kupiony system musiałem kiedyś aktywować telefonicznie po dużej ilości reinstalacji i aktywacji.