Windows 8
|
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
20.07.2013, 00:42
W zasadzie to rzecz gustu i przyzwyczajeń, obydwie te dystrybucje są bliźniaczo podobne poza kilkoma nowościami zamieszczonej w "ósemce". Ludzie mówią, że najnowsze oprogramowanie od Microsoftu jest szybsze i nie zawiera błędów ale co ja tam mogę wiedzieć... w końcu nie jestem użytkownikiem W8, heh. Prawda jest taka, że ilu ludzi tyle opinii i to już na prawdę kwestia indywidualna. Zainstaluj, przetestuj i sam sobie odpowiedz na to pytanie.
20.07.2013, 08:59
Dokładnie. Ja szczerze mówiąc niepóbowałem 8-semki chciałem no ale niemogłem sie zmusić takie krateczki mi niepasują (niewiem jak to sie nazywa no ale to jakiś panel taki jak w xbox 360) Niewiem może z wiekiem przekonam się do tych, że krateczek .
A może niewarto ściągać specjalnie ? bo może zaraz win9 nam wyskoczy . Jeżeli spróbujesz i będziesz zadowolony napisz do mnie na pw lub na gg 17590487 Czekam na opinie. Życie nie ma ścieżek na skróty.
20.07.2013, 09:02
Wystarczyło się wysilić i poszukać odpowiedniego wątku: http://odjechani.com.pl/Thread-Windows-8...nik%C3%B3w
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
23.08.2013, 22:16
Nie, nie i jeszcze raz nie.
Miałem system i to co robi Microsoft to po prostu kpina. System jest wydajniejszy od Siódemki to prawda lecz posiada wiele łat których m$ nie zamierza aktualizować, w sumie aktualizacji nie ma wcale. Korzystacie z takich programów jak Sony Vegas, PhotoShop, 3DS Max? Nie ma mowy, programy ciągle będą się zawieszać, blokować ehh... Zmieniłem system na Siódemkę i wszystkie moje problemy z programami powyżej zniknęły. Windows postanowił zrobić aktualizacje do Windows 8.1 która daje - no właśnie co? Przycisk który odsyła nas do Metro i tyle. Śmiech na sali. O wyglądzie nie będę się wypowiadał, jak dla mnie te Metro nie pasuje do systemu, ikony zwykłych programów + ikony programów metro wyglądają niechlujnie - szkoda gadać. Jeśli na komputerze pracujecie, bądź cenicie sobie wygodę i stabilność zostańcie przy Windows 7. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
(23.08.2013, 22:16)B0hazard napisał(a): System jest wydajniejszy od Siódemki to prawda lecz posiada wiele łat których m$ nie zamierza aktualizować, Nie zgadzam się z tym że coś się wiesza że nic się nie aktualizuje. Od lutego korzystam z Win 8 i ani razu mi się nie zawiesił, ani laptop, ani żaden program. Zainstalowałam na tym systemie wszystko czego używałam na win 7 od programów graficznych, od chomik boxa po adobe photoshop cs6 poprzez programy do słuchania muzyki jak i jej nadawania( aimp, winamp, virtual dj,serato dj, traktor) a był też czas że miałam dwa photoshopy cs5 i cs6. Od lutego do dnia dzisiejszego wszystko śmiga jak ta lala. Szybko sprawnie bez problemowo.
może i jestem... Bezczelna... ale to własnie jestem Ja.
U mnie takie problemy się pojawiały - system miałem zaraz po premierze chyba przez 2 miesiące.
Dodam że system działał na bardzo wydajnej konfiguracji sprzętowej. Przy dużej potrzebie obliczeniowej Adobe After Effects, system wywalał cały program. Miałem również problemy ze sterownikami do mojego mikrofonu Samson C01u. Dla ciekawskich konfiguracja sprzętowa na której działał system (Windows 7 Pro 64-bit): Procesor: i7 3770k na stockowych zegarach 3,5 Ghz Płyta główna: AsRock Z77 Extreme 4 Grafika: ASUS GeForce 670 Ram: Kingston HyperX 2x4 GB 1333 Mhz SSD: OCZ Vertex 4 64GB HDD: WD Blue 1 TB Zasilacz: Be Quiet BQT 630W Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
27.05.2014, 22:02
Po dłuższym użytkowaniu Windows 8, teraz 8.1 postanowiłem podzielić się jeszcze kilkoma uwagami. Do dziś nie używam kafelek, bo raz, że są wolne w ładowaniu, a dwa, że są niewygodne, przynajmniej dla mnie. Pasek startu faktycznie jednak był kompletnie niepotrzebny! Wysuwany pasek wyszukiwania po prawej jest genialny. Wyszukiwanie aplikacji jest tam zabójczo szybkie i wygodne. W systemie brakuje opcji wielu pulpitów oraz możliwości ustawienia odmiennych kompozycji, np. areo, bo choć treść jest dobrze widoczna w modern UI, to jednak wolałbym w zwykłym pulpicie widzieć coś ładniejszego. Najbardziej podoba mi się szybkość uruchamiania i wyłączania systemu, oraz fakt, że jest b. stabilny i bezawaryjny jak dotąd. Nie podoba mi się, że po dłuższym użytkowaniu system waży coraz więcej. Nie podobają mi się też niektóre zbędne domyślne usługi działające w tle.
10.12.2014, 16:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.12.2014, 16:31 przez Swordancer.)
Trochę odkopię temat, aby się podzielić moją opinią o Systemie Windows 8. Parę tygodni temu zakupiłem sobie nowego małego laptopa. Pomimo słabych parametrów (komputer służy mi do przeglądanie internetu,oglądania filmów, Skype i dokumentów) jest wystarczający. Jak wiadomo nie możliwe jest już kupić laptopa z Windows 7 więc musiałem się pogodzić ze zmianą. Windows 8 jak mówi wszechobecna opinia jest kiepski i gdyby nie fakt darmowej aktualizacji na Windows 8.1, bardzo żałował by zakupu. Win 8 przy słabych parametrach wcale nie chodzi płynnie, ma różne przycięcia, bardzo długo się uruchamia i ma niedopracowany system Metro (kafelki), dodatkowo brak przycisku start, który dla osób bez dotykowego wyświetlacza jest odczuwalny. Win 8.1 poprawił wydajność komputera, działa płynniej i uruchamia się (w moim przypadku) w 15s. Osobiście nie mogę się doczekać aktualizacji Windows 10, która połączy Windows'a 7 z Windows'em 8.1. Osoby które się przesiadają z Win 7 na 8.1 mogą się z początku trochę gubić, ale moim zdaniem jest bardziej intuicyjny od "siódemki". Choć nie każdemu może odpowiadać system Metro, ja uważam, że jest to dobre rozwiązanie, bo dzięki niemu mam porządek na pulpicie, a aplikacje można sobie posegregować w kolumny z nazwami i można decydować o wielkości kafelków, co po skonfigurowaniu pod własne wytyczne i nauczeniu się gdzie co mamy można szybko uruchamiać aplikację. Dodatkowym atutem Windows'a 8 i 8.1 jest darmowa aktualizacja do Windows'a 10, która nastąpi prawdopodobnie za ok. pół roku.
10.12.2014, 16:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.12.2014, 16:54 przez Swordancer.)
Tylko, że Metro jest postawiony pod specjalne aplikacje, te pulpitowe i tak uruchamiają się w normalnym pulpicie, ja osobiście uważam ikony w panelu metro za dostosowane pod ekrany dotykowe. Nigdy ich nie używałem, ostatni raz z metro skorzystałem chyba pół roku temu i przez ten czas włączałem go całkiem przypadkowo. Aplikacje metro długo się ładują i mają kiepską funkcjonalność. Mało tego popatrz na to, jeśli uważasz, że zwykłe ikony zaśmiecają pulpit:
http://odjechani.com.pl/Thread-Windows-8...indows+8.1 Takie proste i cały obszar roboczy pulpitu zostaje wolny. W dodatku wystarczy wpisać trzy znaki nazwy jakiejś aplikacji w wyszukiwarce w panelu bocznym metro i program znajdzie się bez trudu. Ja nie przypominam sobie też, żeby Windows 8, nie 8.1 uruchamiał mi się długo, wszystko zależy od tego jak konserwujesz system i dbasz o jego spójność plików, defragmentacje plików na partycjach, defragmentację rejestru i plików bootowania, oraz wiesz które nieużywane komponenty w systemie wyłączyć, to samo dotyczy uruchamianych z systemem aplikacji. Największą wadą systemu 8/8.1 moim zdaniem jest całkowicie nieskuteczna automatyczna naprawa. Już trzy razy miałem problemy ze spójnością plików bootowania systemu co przy sporej eksploatacji jest dość powszechne i nie uruchomiła mi się ani automatyczna naprawa, nie działał ani klawisz F8 przy uruchamianiu, ani też nie było możliwe uruchomienie trybu awaryjnego, bo jakiś geniusz z Microsoftu wpadł na pomysł, aby uruchamianie tego trybu bez kombinowania było możliwe tylko z poziomu... Zalogowanego systemu, co w przypadku poważnej awarii jest niemożliwe. Nie miałem płyty pod ręką, musiałem czekać na nią kilka dni. Menu F8 nie działa we wszystkich konfiguracjach i nie działa u mnie w ogóle. Liczę, że Windows 10 rozwiąże te problemy, bo czasem zastanawiam się, skoro takie mózgi siedzą i programują ten system, to dlaczego do cholery wymyślają takie debilne zmiany? Cholera wie... |