Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wojsko - Główne cele i zadania
Na prośbę użytkowniczki ραυℓιиy opiszę w tym wątku jakie są cele współczesnej armii oprócz prowadzenia działań wojennych.

Myślę, że najlepiej będzie jeśli skupię się na polskich siłach zbrojnych.

Cytuję...

Cytat:"Siły Zbrojne Rzeczypospolitej Polskiej służą ochronie niepodległości państwa i niepodzielności jego terytorium oraz zapewnieniu bezpieczeństwa i nienaruszalności jego granic. Siły Zbrojne zachowują neutralności w sprawach politycznych oraz podlegają cywilnej i demokratycznej kontroli." (z Konstytucji RP r.I, art.26, p.1 i p.2)

oraz...

Cytat:"Siły Zbrojne ponadto mogą brać udział w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowania życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu."

To są zawarte w konstytucji dwa artykuły mówiące co nieco o zadaniach. Zapewnienie polskim obywatelom bezpieczeństwa przed ewentualnym atakiem z zewnątrz, obrony lądowej, powietrznej, morskiej, pomocy przy klęskach żywiołowych, szkolenia i przygotowywania sił do realizacji zadań bojowych na wypadek zagrożenia dla bezpieczeństwa państwa, utrzymania odpowiednio wysokiej gotowości bojowej na wypadek wojny, udziału w operacjach pokojowych i antyterrorystycznych.

Jak wiemy Polska w ramach NATO jest uczestnikiem wojny w Iraku, Afganistanie... więc kolejnym zadaniem jakie musi wypełniać jest ochrona krajów zagrożonych wojną lub będących w stanie wojny. Pomoc tym krajom, poprzez odbudowę dróg, szpitali, dostarczanie żywności w tereny najbardziej ogarnięte wojną, dokształcanie dzieci... (podałem kilka przykladów)

Obecność w NATO dodatkowo sprawia, że Polska armia musi być cały czas dostosowana pod standardy Nato-wskie. Czyli wszelkie kwestie uzbrojenia, wyposażenia muszą być zgodne z normami przyjętymi w NATO.

To są myślę zadania naszego wojska. Co mogę więcej powiedzieć... polska armia jest szanowana na całym świecie przez swój profesjonalizm i wyszkolenie.
  Odpowiedz