Dawno takiej nie jadłem, ciekawe czy znacie jakieś odjechane i sprawdzone przepisy...
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Wojskowa grochówka
|
16.04.2011, 01:31
Prosiłbym o przepis na wyśmienitą wojskową grochówę w której łyżka dęba staje
![]() Dawno takiej nie jadłem, ciekawe czy znacie jakieś odjechane i sprawdzone przepisy... Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
16.04.2011, 01:54
Składniki:
1.5 l wywaru z kości i warzyw 25 dag grochu 30 dag ziemniaków 20 dkg kiełbasy 10 dag boczku wędzonego 8 dag cebuli 2 dag mąki sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeraneku (można więcej) przyprawa maggi do smaku Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, kiełbasą pokrojoną w półplasterki oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
16.04.2011, 01:59
No - wiedziałem że napiszesz
![]() Jak tylko wypróbuję - zostawię tu info co mi z tego wyszło...
16.04.2011, 02:01
No ciekawy jestem co Ci Adminku wyjdzie z tego bo mi wychodzi pyszna zupka
![]()
19.04.2011, 12:36
Ja bym zrezygnował z mąki i dodał więcej grochu ;p Wystarczy trochę grochu wcześniej wrzucić, żeby się rozgotował. Mąka w zupie jest niezdrowa. Jak ktoś nie lubi dużo grochu to polecam bułkę tartą bo nie jest szkodliwa.
19.04.2011, 12:52
Ja robię grochówkę na boczku i nóżkach. Na drugi dzień nie można łyżki w nią zanurzyć
![]() ![]() |