Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wybór szkoły średniej - zawodówka
Sam teraz wybieram szkołę ponadgimnazjalną. A właściwie już wybrałem. Za tydzień zobaczę, czy mi się spodoba. A idę do zawodówki. Dlaczego akurat tam? Bo uczysz się 3 lata, masz praktyki 2 razy w tygodniu, a w 3 klasie nawet 3 razy. Ogólnie to właśnie w zawodówce nauczysz się więcej niż jakbyś chodził do technikum, albo liceum. Dlatego teraz tak dużo osób poszukuje pracowników wykwalifikowanych pracowników. A ja mimo tego, że uczyłem się dobrze (średnia powyżej 4,5 na koniec 3 klasy gimnazjum), to jestem zadowolony ze swojego wyboru.
  Odpowiedz
(27.08.2012, 22:47)davi100 napisał(a): A idę do zawodówki. Dlaczego akurat tam? Bo uczysz się 3lata, masz praktyki 2razy w tyg, a w 3kl nawet 3razy.

Uważasz że to dobry wybór? W tych czasach zawodówka to nic. Równie dobrze
możesz iść do pracy bo po zawodówce nie masz kompletnie nic. Nie możesz
iść na studia, nie masz nawet średniego wykształcenia.

Pewnie powiesz "przecież mogę iść po zawodówce do technikum bądź liceum dla dorosłych"
ale jesteś 3 lata w plecy a zawodówka nie nauczy Cię niczego. Praktyki? Pic na
wodę. Będziesz tak zwanym "chłopakiem na wysyłki" czyli przynieś to, podaj
tamto, posprzątaj a my zapłacimy Ci za to 100 zł na miesiąc. Zawód to nie tylko
praktyka ale również teoria - a inne przedmioty? W zawodówce wszystko jest
olewane, masz totalny luz w szkole i niby fajne ale potem? Pójdziesz to pracy
nie umiejąc nic.

(27.08.2012, 22:47)davi100 napisał(a): Ogólnie to właśnie w zawodówce nauczysz się więcej niż jakbyś chodził do technikum, albo liceum. Dlatego teraz tak dużo osób poszukuje pracowników wykwalifikowanych pracowników. A ja mimo tego że uczyłem się dobrze (średnia powyżej 4,5 na koniec 3gim) to jestem zadowolony ze swojego wyboru.

Bzdury. Ani zawodówka ani technikum nie nauczy Cię wszystkiego. Uczyć musisz
się niestety sam. Moim zdaniem w tych czasach najlepszym wyborem jest
technikum czemu? Przygotuje Cię do zawodu ponieważ w technikach masz
specjalne lekcje dot. twojego zawodu (tj. warsztaty) po skończeniu masz
możliwość pójścia na studia (jeśli zdasz maturę) ale ponad to masz wykształcenie
średnie, oraz egzaminy zawodowe (tj. zawód). Minusem jest jedynie to że musisz
chodzić 4 lata ale da się to przeżyć.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości