Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wybór technologii dla programisty bez studiów.
Witam, mam krótkie pytanie dotyczące pracy jako programista bez studiów. Jeśli chcę pracować jako programista nie mając studiów, to znając jakie technologie mam największe szanse na taką pracę? Obecnie najczęściej używałem C++ i Qt, ale z czego to widzę, to często od osób działających w tych technologiach wymaga się wyższego wykształcenia.
  Odpowiedz
Jak 2 lata temu pracowałam w agencji zatrudnienia najwięcej szło ofert bez studiów w javie. Na jakąkolwiek technologię byś się nie zdecydował pamiętaj o dobrym portfolio i praktykach i stażach. Twoje portfolio powinno zawierać co najmniej 5-6 ciekawych projektów, żeby w wieku 19-20 lat móc ubiegać się o sensowny staż. Każde stanowisko wyżej to kolejne kilka projektów do portfolio. Co ważne i warto wiedzieć- jesteś młodziutki i dopóki nie pracujesz ani nie uczysz się dziennie (zaocznie CHYBA możesz)zarejestruj się w Urzędzie Pracy i poszukaj firmy, która weźmie Cię na stać na 3-6 miesięcy. Staże są opłacane przez UP i nie są to zawrotne sumy- poniżej 1000zł miesięcznie, ale w razie, gdyby ganiali Cię parzyć kawę przez większość czasu masz się komu poskarżyć no i- co ważne- masz ubezpieczenie zdrowotne, bo jak skończysz szkołę, to ubezpieczenie mamy przestaje działać.
  Odpowiedz
(27.01.2018, 21:32)Demanufacture napisał(a): Na jakąkolwiek technologię byś się nie zdecydował pamiętaj o dobrym portfolio i praktykach i stażach.
Właśnie początkowy staż też by mi pasował tak samo jak normalne stanowisko. Zapomniałem o tym wspomnieć.
(27.01.2018, 21:32)Demanufacture napisał(a): Twoje portfolio powinno zawierać co najmniej 5-6 ciekawych projektów, żeby w wieku 19-20 lat móc ubiegać się o sensowny staż.
Mam konto na GitHubie, na którym umieściłem 5 swoich projektów: https://github.com/arkadiusz97 Choć nie wiem czy to wystarczy, bo dużo osób mówiło, że to są zbyt małe projekty, w których nie zawsze stosowałem się do dobrych praktyk. Na większe projekty niestety nigdy nie miałem pomysłu.
(27.01.2018, 21:32)Demanufacture napisał(a): zarejestruj się w Urzędzie Pracy i poszukaj firmy, która weźmie Cię na stać na 3-6 miesięcy.
Chyba tak zrobię, dzięki za radę ;) Rozumiem, że ktoś kto zatrudnia poprzez UP patrzy na CV? Nie wiem jak to dokładnie wygląda.
  Odpowiedz
(27.01.2018, 21:41)amb00 napisał(a): Chyba tak zrobię, dzięki za radę ;) Rozumiem, że ktoś kto zatrudnia poprzez UP patrzy na CV? Nie wiem jak to dokładnie wygląda.
Nie ma za co. Dopóki się uczysz- nie możesz zarejestrować się w UPie. Przejdź się do swojego, wypytaj o programy stażowe- czy są obecnie dostępne. Dobrze jest znaleźć firmę, której zaproponujesz coś takiego- staż z UPu. To najtrudniejsza część planu- bardziej się opłaca brać studentów, bo im nie trzeba płacić ubezpieczenia itp. Rejestrujesz się w UPie- musisz mieć świadectwa ukończenia szkoły, maturę i dyplom czy co tam uważasz i masz. Jeżeli pracowałeś- świadectwo pracy lub wypowiedzenia, nie pamiętam, czy umowę o pracę też. Chyba tak. W UPie pobierasz specjalny plik dokumentów, niesiesz go do firmy, która się zgodziła i oni powinni to wypełnić i złożyć. Dostaniesz wtedy wezwanie do UPu, skierują Cię jeszcze raz na rozmowę w sprawie stażu, podpisanie umowy i voila.
  Odpowiedz
Czyli poprzez UP firma podejmuje decyzję o zatrudnieniu kogoś? A jak myślisz, czy takie portfolio jakie mam wystarczy, aby dostać staż jako programista?
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości