Zupełnie przypadkiem bez związku z aktualną sytuacją w naszym pięknym kraju nad Wisłą, a już tym bardziej bez związku z faktem pomysłu wysyłania danych osobowych "tam i nazad" za pośrednictwem jednej ze spółek skarbu państwa zaczęłam się zastanawiać nad możliwościami zabezpieczenia się przed złymi ludźmi chcącym zrobić mi niespodziankę w postaci chwilówki.
Gdyby dziwnym zbiegiem okoliczności okazało się że nie tylko ja zaczęłam odczuwać pewien niepokój, poniżej kilka haseł które warto wpisać w przeglądarkę:
- BIK, czyli Biuro Informacji Kredytowej - instytucja (przedsiębiorstwo) założona przez banki w celu gromadzenia informacji o naszych zobowiązaniach finansowych. To stąd bank wie czy jesteście dobrym kredytobiorcą spłacającym raty w terminie, czy też nie. Tu piszecie swoją historię kredytową.
- KRD, czyli Krajowy Rejestr Długów - jak sama nazwa wskazuje: czarna lista osób niespłacających. Do rejestru można zostać zgłoszonym przez uprawnione podmioty (gminy, przedsiębiorstwa) już przy długu 200 zł (a przynajmniej tak twierdzi wikipedia)
Obydwie z wymienionych powyżej organizacji chętnie dzielą się swoimi zasobami - oczywiście za pewną opłatą i po potwierdzeniu swojej (o ironio, poprzez m.in wysłanie skanu dowodu...). Dlaczego dobrze o tym wiedzieć? Po zaginięciu dowodu lub przy odmowie udzielenia kredytu może warto sprawdzić czy nie rośnie nam gdzieś nie nasz dług. Do tego większość banków sprawdza w BIK potencjalnych kredytobiorców, informację o takim sprawdzeniu można dostać SMSowo/mailowo. Taki SMS w momencie kiedy nie ubiegamy się o kredyt powinien dać do myślenia (czy może ktoś właśnie ubiega się o kredyt w naszym imieniu). Jednak każdy chyba widział plakaty "chwilówki bez BIK" - co wtedy? Chwilówkodawcy mogą sprawdzić jeszcze KRD. Tak, KRD również oferuje możliwość monitorowania operacji z użyciem naszego numeru PESEL i informowania nas o dopisaniu do rejestru (z tego co sprawdziłam wychodzi drożej niż BIK).
Spokojny sen kosztuje około 41 zł miesięcznie (173 zł rocznie). Dużo, niedużo każdy musi ocenić sam. Przykre że "domyślnie" nie jesteśmy chronieni przed oszustami.
Boicie się o swoje dane? Korzystacie z którejś z usług? A może u kogoś zadziałało i uchroniło przed nieszczęściem?
![[Obrazek: Polska_Flaga.gif]](https://odjechani.com.pl/images/Polska_Flaga.gif)