Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Wymiana części w moim PC
Witam, mam komputer od 2006 roku o specyfikacji:

Płyta główna: Asus M2N4 SLI
Procesor: AMD Athlon 64 3200+ 2.01 Ghz
Karta graficzna: Asus Geforce 7300GT 256 mb, 128bit
Pamięć RAM: 1GB GoodRam DDR2
Zasilacz: Logic 350W
Dysk twardy: Segate 250GB
Karta dźwiękowa: zintegrowana

Chodzi o to, że chciałbym go trochę "ulepszyć" wymieniając niektóre podzespoły niewielkim kosztem.
Chciałbym wymienić w pierwszej kolejności zasilacz, procesor, grafikę i dołożyć RAM'u zostając na tej płycie głównej oszczędzając sobie dodatkowych wydatków.

Ta płyta główna obsługuje tylko jedno i dwurdzeniowe procesory więc procesor chciałbym wymienić na AMD Athlon 6000+ 2x3.00GHz ponieważ jest ponoć wydajny (wydatek niecałe 200zł).
Zasilacz, myślę, że wystarczyłyby jakieś 450W, ewentualnie 500W. Firma myślę, że CoolerMaster, bądź innej dobrej firmy.
Kartę graficzną, no właśnie, i tu pojawia problem, chciałbym jakąś dobrą 512 MB bądź 1 GB tylko żeby procesor nie ograniczał jej w żaden sposób.
Pamięć RAM, myślę, że wystarczyłoby dołożyć jakieś 2-3 GB (moja płyta główna obsługuje 8GB). Bo więcej dokładać raczej nie ma potrzeby.

Myślę, że więcej podzespołów nie ma co wymieniać.
Chciałbym pograć w jakieś w miarę dobre gry np. GTA IV, Call Of Duty MW 3, Battlefield 3, nie koniecznie na nawet średnich detalach.

Prosiłbym byście mi doradzili jaką grafikę wybrać i czy w ogóle dobrze dobrałem procesor i zasilacz. Powiedzcie mi wentualnie co jeszcze mam wymienić.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Witam proszę napisz jeszcze ile możesz dołożyć pieniędzy na to ?

Elementy, które podałeś do wymiany to praktycznie wszystkie najdroższe składające się na komputer...

Zastanów się też, czy nie lepiej teraz wymienić płytę główną na obsługującą co najmniej 4 rdzeniowe procesory bo po co teraz kupować procek 2 rdzeniowy kiedy 4 rdzenie drogie nie są płyta obsługująca 4 rdzenie tym bardziej poza tym po co kupować coś tak słabego skoro za rok będzie nowe GTA też będziesz chciał zagrać ale np. będzie wymagał szybkiego procka 4 rdzenie to wtedy znowu wymienisz procesor i płytę ? A no i karte graf pewnie czyli znowu wymiana całości.

Podaj również jaki chcesz mieć na tym system operacyjny bo jak win vista/7 to 2GB ram może być trochę mało jak na np. GTA 4
  Odpowiedz
Wydać mogę raczej jakieś 600-700zł, myślę, że nie chodzi też tylko o gry, bo też o samą wydajność przy codziennych pracach przy komputerze...Poza tym ja nie jestem jakimś tam zapalonym graczem który musi grać na full detalach, myślę nie mniej jednak ze 2 rdzenie starczą. Mój komputer często się wiesza, nie chodzi płynnie nawet czasem przy przeglądarce i włączonym GG, a na dysku C mam wszystko czyste (resztę instaluję i trzymam na innych dyskach), często czyszczę pamięć podręczną i ciągle w jakiś sposób staram się go zoptymalizować. Co do systemu to chcę zostać przy XP, ewentualnie zmienić na Vistę.
  Odpowiedz
Kurcze szukam szukam i ciężko znaleźć procesor do twojej płyty w normalnej cenie , na allegro też oferty nie bardzo ;/

Teraz nie produkują już procków do gniazd AM2 i ciężko znaleźć taki procesor na allegro oferty są mało korzystne - za taką cenę mam lepszy procesor 4 rdzeniowy a inne wydające się korzystne oferty na allegro to wersje OEM albo po prostu używane.

W każdym przypadku przepłacasz ogromnie dlatego moim zdaniem należałoby się zastanowić nad wymianą płyty głównej ;/

Poza tym w tych kosztach nie masz nic dobrego no chyba, że ktoś inny na forum coś znajdzie dla ciebie
  Odpowiedz
Hmm... Moim zdaniem powinieneś upatrzyć sobie jakiś dobry komputer ( chodzi mi o samą jednostkę ). Za siedem stówek powinieneś na pewno kupić takiego kompa, aby Ci chodziła Gta IV czy np. Fifa 12, wiem gdyż mój kolega sprzedaje kompa za 700 zł i jemu chodzi Fifa 12, wiem, że Gta IV też mu chodziła. :) Za części byś dużo więcej zapłacił, ja bym tak o tym sądził. Podsumowanie - Kup nowego kompa. ;)
  Odpowiedz
Może i mu chodziła, a wiesz na jakich detalach?
Co do "gotowców" nie kupować bo nie wiem co mam w środku, a jak dokupię sobie pare części i wymienię je i wiem co mam...
  Odpowiedz
Na średnich ... Na najwyższe to troszkę za mało, ale chyba dobre i to, nie uważasz ?
  Odpowiedz
Twój komputer nie jest tragiczny jak na 5 lat!
Co do podzespołów - jeśli wymiana płyty nie wchodzi w grę to tak jak napisałeś AMD Athlon 6000, 3GB Ram DDR2 800Mhz
(niestety płyta więcej nie uciągnie) do tego Radeon HD6850 lub GeForce GTX550Ti zasilacz 450W (starczy spokojnie) chyba
że w przyszłości chcesz dodać jeszcze jedną kartę i złączyć je w SLI bądź CrossFire to wtedy 500W.

Jednak rozważ wymianę płyty głównej na nowsze gniazdo wtedy komputer posłuży dłużej.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Sebastian, pamiętam, że jak ten komputer składałem to dałem za niego sporą kasę...

Ale przecież tego Radeona HD6850 i GeForce GTX550Ti będzie ograniczał sam procesor, prawda?
Myślę, że zdecyduję się jednak wymienić tą płytę...
  Odpowiedz
Tak niestety będzie ograniczał ale poleciłem Ci te dwie karty dlatego iż w przyszłości,
wymieniając płytę główną na inną będziesz miał już porządną grafikę. Jednak moim zdaniem
bez wymiany płyty się nie obędzie - jeśli chcesz mieć wydajny sprzęt który pochodzi z 2-3 lata.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości