Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

ZAiKS znów żąda pieniędzy!
Tym razem ZAiKS chce wprowadzić opłaty za smartfony, czy tablety, a pieniądze mają rzekomo trafiać w ręce artystów, których reprezentują. Prawda zdaniem wielu jest taka, że ZAiKS ma niejasny system wypłacania należności artystom, zdecydowanie zmierza w złym kierunku, średnia pensja w tej organizacji, to ponoć ok. 10000 zł, a sam fakt pobierania opłat od posiadaczy urządzeń typu smartfon jest żałosny! Czy ten kraj upadł na głowę, co następne, podatek od tlenu? 

Tutaj jest petycja przeciwko temu pomysłowi. Proponuję poczytać i ewentualnie podpisać, proszę też o komentarze. Wiecie, czy to prawda? Możecie powiedzieć o tym coś więcej? Ja bym chciał to stowarzyszenie najchętniej zlikwidować.

Petycja:
http://www.nieplacezapalace.pl 
  Odpowiedz
Słyszałem o tym, co więcej - na pewnym portalu czytałem że ta ustawa ,,po cichu'' przeszła, jak ta z GMO.
Nie wiem czy to prawda.
Idąc tym tropem co ZAiKS niedługo zaczną w ten sam sposób podatkować odtwarzacze MP3, telewizory, radia, i inne tego typu sprzęty... Przecież na nich też można słuchać ,,nielegalne'' pobranej muzyki.
[Obrazek: aG8bM6P.png]

Odpowiedz
Ja jestem trochę po obu stronach. Miałam z ZAiKSem dobre i złe doświadczenia. Rejestracja tam kilku utworów bardzo, bardzo mi pomogła, kiedy przyszło do walki z jednym z byłych zespołów. Sytuacja wyglądała tak: Dołączyłam o bandu z własnym, gotowym materiałem, band to grał. Zaczęliśmy grywać na większych scenach, odeszłam od nich i pierwsze co- rejestracja. No nie jest to najmniejszy wydatek. Powiadomiłam zespół, nie uszanowali, grali koncertowo i nagrali więc no cóż...wszak moje było.
No ale fakt faktem, ZAiKS sam pod sobą kopać dołki zaczyna, nic dobrego się tam nie dzieje ostatnimi czasy i obawiam się niestety, że z "zamkami" się nie udało, ale z tym może... trzeba popatrzeć na rządowych stronach- jak przeszło to na pewno jest gdzieś opublikowane. A nałożenie dodatkowego podatku nie przejdzie po cichu, bo trzeba będzie o tym informować ludzi, żeby płacili, o GMO już niekoniecznie.
No spójrz logicznie- wiele osób  ma smartfony, więc będzie tak jak z abonamentem- część zapłaci, część nie, wpływy i tak skoczą. A GMO? Im więcej osób wie, tym więcej osób będzie patrzeć, co jest do żarcia dodane- wpływy spadną.
Taka moja opinia.
  Odpowiedz
Smartfon, laptop, tablet. To są prywatne rzeczy, wy*****dalać od tego. Dodatkowe opłaty to wzrost cen produktu i dla nas. Smartfon tak samo jak PC może służyć do oddtwarzania muzyki zakupionej legalnie, jak i ściągniętej legalnie z sieci, nie ma tu mowy o czymś nielegalnym. To są ludzie którzy wykorzystują krzywdę artystów dla pieniędzy, czyt. zdzierstwo.

Ich sposoby na zdzieranie pieniędzy są debilne, oni chcą tylko pieniędzy. ZAiKS trzeba przebudować, albo zamknąć. Jak wpuszczą te opłaty, to osobiście napiszę list do prezydenta. To jest kpina z narodu. Nie tak walczy się z piractwem, artyści często sami są sobie winni.
  Odpowiedz
Masz Sword całkowitą rację.
  Odpowiedz
Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym się mylić.
  Odpowiedz
To ja w takim razie proponuję zamknąć w kryminałach wszystkich facetów za gwałt bo przecież "sprzęt" do tego też każdy facet posiada.
  Odpowiedz
Zawsze można by było wytoczyć zbiorowy pozew przeciw temu gangowi. Przy okazji zastanawiało kogoś dlaczego o tym nie mówi się w wiadomościach ? Może ten ZAiKS wymyślił rząd aby zdzierać więcej kasy z obywateli.
  Odpowiedz
[Obrazek: zaiks-bankrutem.jpg]
  Odpowiedz
Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć o co z tym całym ZAiKS chodzi? :o
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości