Zakup akwarium - porady
|
||||
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Krewetki jak najbardziej do zbiornika 30l, ale z bojownika musisz wtedy zrezygnować.
Będzie na nie polował. Generalnie krewetki będą Cię bardzo ograniczać co do ryb więc proponuję zdecydować się albo na same krewetki, albo na obsadę jak wyżej. Rośliny - podejrzewam, że będę mógł rozdać znacznie więcej niż tylko te co wspomniałem, więc oddam Ci wszystko co będę mógł jak tylko je rozmnożę. Aktualnie wyjąłem też z podłoża rogatka i "puściłem wolno", żeby szybciej urósł (więcej światła - rośnie jak szalony). Tą roślinę można wykorzytać zarówno jako pływającą jak i posadzoną. Posadzona nie ukorzenia się, tylko formuje "haczyki", którymi się trzyma. Bardzo cenna roślina, ponieważ szybko rośnie co zabiera glonom substancje odżywcze i pochłania szkodliwe związki wytwarzane przez odchody ryb. Można ją nawet przygnieść kamieniem i też będzie rosła, bo nie wymaga podłoża. Zapytaj też kolegę Blachu. On również jest w temacie więc może też będzie mógł jakoś pomóc w sprawie roślinek. Sam bym chciał zrobić sobie taki zbiornik z rasborami i bojownikiem, ale mam już obsadę. Odnośnie Limnobium nadaje się do Twojego zbiornika. 4-5 sztuk nie zasłoni Ci oświetlenia, a nadmiar możesz komuś dawać lub po prostu brutalnie usuwać. Limnobium jak się rozmnaża, wypuszcza z boku taki "kikut" na odległość około 3cm i na jego końcu rośnie nowa roślinka. Jak już wypuści z 3 listki, odczepia się od "matki" i pływa osobno. Jak będziesz miał za dużo, możesz nadmiar po prostu wyciągnąć z wody. Nie są do niczego przymocowane. Limnobium stworzy idealne warunki dla rasbor ponieważ nie lubią one ostrego oświetlenia. Ta roślinka dodaje smaczku całej aranżacji i sprawia, że Twój podwodny świat nabiera wymiaru 3D. Twoje oświetlenie będzie dość słabe więc różnie może być z jego utrzymaniem, ale spróbować przecież nie zaszkodzi. Oświetlenie możesz sobie zresztą wymienić jak będziesz przy kasie. Przy zwykłej żarówce rybki wyglądają ok, ale dopiero przy odpowiednim, jarzeniowym oświetleniu będziesz mógł zobaczyć uwydatnione, ostre piękno ich kolorów. Ryby prezentują się o około 40% lepiej (w mojej ocenie).
31.07.2013, 08:41
Okazało się że mój tata ma fanatyka akwarystyki w pracy, 3 akwaria 112l, 80l, 30l. 30 używają jako kotnik .
Więc mam okazję na darmowe: Kiryski, Molinezje, Gupiki, Trochę Neonków. Jaki byście z nich zrobili zestaw. I czy z tymi rybkami wyżyją krewetki? łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
No, to na pewno będzie Ci łatwiej.
Wszystkie z wymienionych ryb mogą żyć z krewetkami, ale w przypadku molinezji muszą być bardzo młode. Dorosłe sztuki mogą zaczepiać krewetki. Wychowane od małego nie powinny im robić krzywdy. Mając krewetki musisz pomyśleć nad kryjówkami dla nich przed znudzonymi rybkami szukającymi rozrywki Konieczny będzie też mech. Mam tylko obiekcje co do wielkości akwarium do wymienionych przez Ciebie ryb. W sumie to tylko gupiki się nadają. Kiryski urosną dość szybko (po 3 miesiącach będziesz miał tłuste rybsko, a nie rybkę). Molinezje to rybki, które potrzebują minimum 60cm długości i rosną do ok 4, a nawet 5cm. Neonki pływają ławicowo. Na upartego mogą być, ale z moich obserwacji wynika, że 30stka to dla nich mało miejsca. Moja córa ma 5 neonków w 30stce i jest ok, ale jak podrosną nie będą z tego powodu szczęśliwe. 2-3 miesiące i Twój neonek będzie miał ok. 3cm. Mówię tu o neonkach inessa, bo czerwone są jeszcze większe. Jak już chcesz koniecznie krewetki, to połączył bym je z gupikami jeśli chodzi o Twój zestaw. Jeśli nie chcesz rozmnażać to 6 samców (są bardziej okazałe od samic), a jeśli chcesz rozmnażać, żeby zmotywować się do większego zbiornika to 3 samców i 6 samic.
31.07.2013, 14:41
admin napisał(a):Kiryski urosną dość szybko (po 3 miesiącach będziesz miał tłuste rybsko, a nie rybkę).Molinezja odpada. Kirysek może nie jest aż tak duży ale lubi grupy i bardzo lubią pływać zarówno przy dnie jak i góra-dół. 30 dla niego za krótka i za niska. Zgadzam się co do neonka, choć z tych trzech tylko na to bym się zdecydował. Weź gupiki. To najlepszy, najprostszy i najłatwiejszy wybór. Gupik to bardzo wdzięczna rybka. Nie ma dużych wymagań a odwdzięcza się szybkim potomstwem. I sama w sobie jest piękna na swój sposób. Wiem, że pewnie myślisz... a każdy ma gupika, to taka pospolita ryba... otóż nie. Ja nie mam a żałuję, że wziąłem neonki zamiast nich.
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
31.07.2013, 16:56
Blachu82 napisał(a):żałuję, że wziąłem neonkiHehe no tak, ja również zauważyłem, że te rybki nic w sobie mają. Zwykłe pływające śledzie i każdy taki sam. Mieczyk, molinezja czy platynka to rybki, do których można się przywyczaić. Każda jest inna, każda inaczej się zachowuje, inaczej reaguje. Neonki pływają tak samo, zachowują się tak samo i wyglądają tak samo. Nie rozróżnisz który jest który. Takie zimne, fosforyzujące śledziki. Podzielam zdanie kolegi. Również wybrałbym gupiki.
04.08.2013, 07:58
No i rodzina znowu się okazała dużą (w miarę) oszczędnością dostanę od kuzyna 30l tylko bez pokrywy i osprzętu ale patrząc na ceny na allegro to do 100zł spokojnie.
łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
04.08.2013, 08:41
Super!. W takim razie proponuję nie kupować na allegro, tylko zerknij na Tablica.pl, albo Gumtree. Na pewno odkupisz od kogoś o wiele taniej niż na Allegro. Na Allegro większość to same sklepy, które niejednokrotnie wystawiają towary drożej niż w swoich sklepach internetowych. Kiedy się o tym przekonałem.
Częstą praktyką jest również obniżenie ceny towaru i przerzucenie części marży na koszty przesyłki. Niestety, ale tak też potrafią robić i to dość powszechne zjawisko. Dobrze jest też dać ogłoszenie w stylu "Kupię..." Jak tak zrobiłem z akwarium. Dzięki temu kupiłem je w bardzo okazyjnej cenie.
04.08.2013, 18:53
Widziałem to akwarium jest trochę kamienia ale to się wyczyści, kuzyn da mi jeszcze filtr wewnętrzny.
Jutro wybieram się do zoologicznego po: grzałkę, termometr, siatkę, roślinki (chyba kupię kakombe) i żwir. Mam zamiar kupić 6kg żwiru 3-5mm i 2kg piasku czy wystarczy? Wyczytałem gdzieś że gdy mamy akwarium widoczne głównie od przodu (tak jak u mnie) to robimy taki spad od tyłu do przodu, z tyłu ponoć aż kilka/naście (zależnie od akwarium) więcej niż od frontu. Taki mały mój projekt zakłada zrobienie jak u ciebie plaży a na piasku kokos, kryjówka dla krewetki. Z roślin na początek nie kupie dużo może dwie kakomby i coś małego na tył, a i w centralnym punkcie, lub lekko schowany będzie korzeń. Admin mam jeszcze prośbę możesz wypisać mi potrzebną chemie tzn. ten nawóz do żwiru pod roślinki i płyny na start. ------------------------------------------- Chyba mój największy post ever ;D łɐʍoɹıʍɐz ʇɐıʍś ʎłɐɔ
04.08.2013, 19:37
Signal napisał(a):Wyczytałem gdzieś że gdy mamy akwarium widoczne głównie od przodu (tak jak u mnie) to robimy taki spad od tyłu do przodu, z tyłu ponoć aż kilka/naście (zależnie od akwarium) więcej niż od frontu. Miałem taki spad przez miesiąc. Kiryski wszystko wyrównały. Signal napisał(a):Admin mam jeszcze prośbę możesz wypisać mi potrzebną chemie tzn. ten nawóz do żwiru pod roślinki i płyny na start. Żadna chemia nie jest Ci potrzebna. Chemia szkodzi. Poczekaj. Warto kupić jedynie coś na ospę i pleśniawkę, żeby potem za tym nie latać (CMF, Ichtio). Poza tym im mniej nawozu tym mniej glonów.
Używaj przycisku rozważnie!!! Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş |