Ta tabletka pod neonem wygląda jak kawałek pomarańczy.

Przynajmniej zdjęcie tak wyszło.
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Aranżacja akwarium 54-litrowego
|
||||||
27.07.2013, 23:33
Fajny ten kirych.
![]() Ta tabletka pod neonem wygląda jak kawałek pomarańczy. ![]() Przynajmniej zdjęcie tak wyszło. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
07.02.2014, 12:40
Po roku czasu udało się doprowadzić do tego, że Annubias zakwitł pod wodą. Jak się kwiat rozwinie, postaram się wrzucić fotki.
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcie kwitnącego Annubiasa Barteri Nana. Jest to w pewnym sensie nowa roślina u mnie w akwa, gdyż ten pierwszy co miałem podzieliłem na dwa i rozsadziłem. Nowy wypuścił kwiat:
![]() Z moim bojownikiem: ![]()
![]() Używaj przycisku ![]() Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku ![]() ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
Nie zaczynam nowego tematu, bo to dotyczy tego samego baniaka tylko po restarcie.
Powodem restartu był atak sinic, a właściwie plaga. Wszystko praktycznie poszło do kosza. Ze starego szkła zostało tylko filtr z wkładami oraz korzeń opuva. Aktualnie akwarium hula na bazalcie z kulkami gliniano-torfowymi. Obsada 12 danio pręgowanych. CO2 z butli, w filtrze 2l ceramiki + gąbka + pusty pojemnik na ewentualny zeolit, który musiałem wyjąć, bo wyciągał mi cały azot z wody (najlepszy zeolit jaki kiedykolwiek miałem). Nawożenie: sole Światło: Grolux 24W + Aquastar 24W 8 godzin na dobę z przerwą 2 godzinną między 12 a 14, kiedy w pomieszczeniu jest najwięcej światła słonecznego. 5 łupków gnejsowych Roślinki: Ludwigia Arcuata, Rudwigia Repens, Ammania Gracilis, Hemianthus Micranthemoides, Java Moss, Didiplis Diandra, Alternanthea Reinecki (osłabła, ale bardzo powoli odbija), Eustralis Stellata, Rotla Rotundifolia, Rotala Walichi, Gałęzatka kulista 1szt. Wszystko z inVitro, rośnie jak szalone z wyjatkiem Althernantei i Heńka, choć nie narzekam na niego. Problemy po starcie: znowu sinice, ale po zaciemnieniu obumarły i aktualnie nie ma śladu, okrzemki jak zawsze po starcie, pomału się kończą, czemu nie sprzyjają podmiany wody z kranu zawierającej dużo krzemu. Trochę pyłu na szybach, podejrzewam, że mikro z tzw. CSM+B powoduje wysyp, gdyż inaczej zachowuje się akwa po podmianie a inaczej po dodaniu CSM+B. Będę odchodził na rzecz samego chelatu żelaza. Podejrzewam, że wystarczy, gdyż większość mikro, rośliny dostają z wodą z podmian. Jedynie to żelazo, ale jestem przygotowany na niedobory. Trochę o składzie wody. Od początku mam niską zawartość azotanów. Najpierw wyciągał je zeolit, a teraz uważam, że konsumują rośliny. Wacha się na poziomie między 5 a 10 mg/l. Nie skacze ani nie spada poniżej. Podobnie z fosforanami, których nie mam zamiaru przesadzać, bo przy poprzednim aranżu miałem krasnorosty. Chcę ich niknąć tym razem. Podaję wiec 2,27 mg/l azotanów dziennie i 0.207mg/l fosforanów. Oprócz tego 2.5mg/l potasu, 0.36 mg/l magnezu i 0.03mg/l żelaza. I jest ok. Tak to się mniej więcej prezentuje. Zdjęcia są sprzed 2 tygodni. ![]() ![]()
22.02.2016, 19:12
(21.02.2016, 19:20)Blachu82 napisał(a): Wszystko praktycznie poszło do kosza.W hodowli, to chyba jest największy ból? Kupisz, pielęgnujesz, dbasz i raptem jeden nieświadomy/świadomy błąd wystarczy by wszystko zniszczyć. Podziwiam za wytrwałość.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam |