Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

"Zamieranie" laptopa
Na tym laptopie Windows 7 będzie mulił że hej. Nie warto.
Procesor 2GHz, pamięć 1GB DDR2 667MHz to za mało.
Mam szybszą "stacjonarkę" od tego laptopa i sam obawiam się o wypróbowanie siódemki.
  Odpowiedz
Kupiłem 2 x 4GB RAM i procek 2,7Ghz Intela, bo pod nie jest płyta w tym modelu.. Zapłaciłem niewiele ponad 230 zł. Niewiele jak na laptopa. :) Zobaczymy:) Potrzeba matką wynalazków. W najgorszym wypadku pozostaje jeszcze stacjonarny :D
  Odpowiedz
Ja zatem w stacjonarce mam mniej RAMu bo 2,5GB ale procka mam 3GHz ale i tak się obawiam bo i ja i ty mamy w tym wypadku jednordzeniowy a w Siódemce minimalnie powinien być dwurdzeniowy. Z resztą jaką ty tam masz grafikę w tym laptopie? Czu jest ona zgodna z Windows 7. Czy masz do niej sterowniki pod system Windows 7? Czy nie obawiasz się rozdzielczości 800x600 i 256 kolorów? Brak Aero i innych niespodzianek. W ogóle czy ten laptop jest w całości kompatybilny z Windows 7? Czy sprawdziłeś te informacje w internecie?
  Odpowiedz
Posprawdzałem wszystko. Aspire 5315 był robiony pod Vistę. Grafika jest intela. Poza tym lapek jest tylko pod neta i nic więcej. Przy okazji posłuży do wdrążania się w nową "windę". Problemy? Lubię wyzwania :) Wiem że 7-ka woli dwu rdzeniowe procki, ale tu też powinno być ok. Pisałem do Acer-a. Przysłali mi pakiet "sterów" pod mój model na 7-kę.
  Odpowiedz
(10.03.2011, 00:40)skrzypas napisał(a): ... Dysku bez potrzeby się nie formatuje.

Dam przykład: Mój komp działa stabilnie od momentu gdy padł dysk z mojej winy. To już mija 1 rok i 2 miesiące.
W tym czasie nie było: defragmentacji, formatowania, skanowania antywirusem (pomimo że zainstalowany), skanowania HD Tunerem, czyszczenia rejestru, czyszczenia Tempa, czyszczenia w poszukiwaniu śmieci.
W tym czasie było: instalowanie i odinstalowywanie wszelkich gier i programów, instalowanie łatek do systemu, programów i gier, pakowanie i rozpakowywanie archiwów, tworzenie a potem kopiowanie i wklejanie obrazków, przeglądanie internetu.
I co? Nic przykrego się nie dzieje. A gdy się dzieje to nie wpadam w panikę i ani myślę o formacie.
Rozwiązuję problemy w inny sposób (jak kolega zrobił powyżej).

Wyjaśnij mi proszę kiedy jest potrzeba formatowania dysku twardego ?

Czy uważasz że po tylu "zabiegach" (instalowanie, odinstalowywanie) Twój system jest tak samo wydajny i stabilny jak przez pierwsze 6 miesięcy od jego zainstalowania ?

(10.03.2011, 01:01)skrzypas napisał(a): Na tym laptopie Windows 7 będzie mulił że hej. Nie warto.
Procesor 2GHz, pamięć 1GB DDR2 667MHz to za mało.
Mam szybszą "stacjonarkę" od tego laptopa i sam obawiam się o wypróbowanie siódemki.

Skąd masz pewność, że na tym laptopie win7 "będzie się mulił"? Z czego to wnioskujesz ? Z informacji zamieszczonych na stronie microsoftu?

(10.03.2011, 01:22)skrzypas napisał(a): ... Z resztą jaką ty tam masz grafikę w tym laptopie? Czu jest ona zgodna z Windows 7. Czy masz do niej sterowniki pod system Windows 7? Czy nie obawiasz się rozdzielczości 800x600 i 256 kolorów? Brak Aero i innych niespodzianek. W ogóle czy ten laptop jest w całości kompatybilny z Windows 7? Czy sprawdziłeś te informacje w internecie?

Co według Ciebie oznacza zgodność k. graficznej z systemem ?
Co oznacza kompatybilność laptopa "w całości"?

Teraz od siebie:
Formatowanie dysku nie jest dla niego szkodliwe (jedynie "niskopoziomowe" formatowanie - popularne w latach 80tych i 90tych - może uszkodzić dysk), w trakcie formatowania dane z dysku nie są usuwane a jedynie zamazywane, w trakcie instalacji systemu "stare" dane są nadpisywane nowymi (stąd możliwość odzyskiwania danych z dysków twardych).
Kolejna kwestia to stabilność i wydajność systemu po długim jego użytkowaniu, im więcej plików "przewija" się przez nasz dysk tym bardziej wpływają one na szybkość działania i stabilność systemu (każdy plik zostawia po sobie informacje w systemie) dlatego zaleca się wykonywanie defragmentacji oraz skanowania dysku (np. scandiskiem) conajmniej raz na 3 miesiące. System dobrze jest "przeinstalować" conajmniej raz na rok (jest to niepisana zasada wśród "znawców tematu").

Co do kompatybilności to nie jest do końca powiedziane, że ten laptop nie będzie działał poprawnie na win7 ponieważ z "autopsji" wiem że słabsze sprzęty działały bez problemu na win7 (wystarczy odpowiednia konfiguracja systemu).
Sam przetestowałem 7 na wielu modelach laptopów i "stacjonarek" i wiem, że czasami 7 działał gorzej na "kompatybilnym" sprzęcie niż na "nie kompatybilnym".

Odnośnie karty graficznej, system windows 7 ma sporą bazę sterowników do starszych (ale i nie tylko) modeli kart graficznych i zazwyczaj nie ma problemów z nimi.
  Odpowiedz
Na tym proponuję zakończyć konwersacje. Temat założyłem do innych celów ale miło że rozwinęła się ciekawa rozmowa na temat kompatybilności nowych systemów. Zmienię chyba temat na bardziej odpowiedni, lub założymy nowy w dziale poddziale "Programy".....Zgłoszę się ewentualnie do Administracji o dodanie nowego poddziału zatytułowanego "Overlocking i rozbudowa komputerów". Ciekawa jak dla mnie tematyka. Ten temat proponuję zamknąć :)
  Odpowiedz
Cytat:Wyjaśnij mi proszę kiedy jest potrzeba formatowania dysku twardego ?
Na przykład:
1. Gdy dany użytkownik chce zainstalować system od nowa na zupełnie czystym dysku z uwzględnieniem innej kolejności instalowanych sterowników i programów.
2. Gdy d.u. chce zainstalować kilka systemów na czystym dysku.
3. Gdy d.u. chce zainstalować przerobiony system w programie do przerabiania systemów.
3. Gdy d.u. musi zainstalować system od nowa ponieważ system się schrzanił do tego stopnia że niemożliwe jest jego naprawienie z konsoli odzyskiwania systemu.
Coś bym jeszcze znalazł.

Cytat:Czy uważasz że po tylu "zabiegach" (instalowanie, odinstalowywanie) Twój system jest tak samo wydajny i stabilny jak przez pierwsze 6 miesięcy od jego zainstalowania ?
Tak. Jest tak samo szybki i wydajny. Nie ma różnicy. Żadnej. Wiem co mówię bo siedzę w tym od lat.

Cytat:Skąd masz pewność, że na tym laptopie win7 "będzie się mulił"? Z czego to wnioskujesz ? Z informacji zamieszczonych na stronie microsoftu?
Z doświadczenia. Instalowałem siódemkę na maszynach dwurdzeniowych (2x2GHz) z taką samą ilością RAMu i system się wieszał nawet po optymalizacji.

Cytat:Co według Ciebie oznacza zgodność k. graficznej z systemem ?
Wg mnie oznacza to kompatybilność karty w systemie z uwzględnieniem sterowników do GPU karty wydanych przez producenta, ilością dostępnej przydzielonej pamięci RAM z komputera oraz szyną danych jeśli dane szyny są możliwe do uzyskania. Mam tu na myśli zintegrowana kartę laptopa. Czy przeszła test zgodności. Czy inni użytkownicy posiadający ten model laptopa instalowali na nim Win 7 i czy nie występowały konflikty ze sprzętem - tu karta graficzna.

Cytat:Co oznacza kompatybilność laptopa "w całości"?
Przede wszystkim czy są odpowiednie sterowniki pod system Windows 7. Laptop był pod XP zatem część sterowników może być niedostępna. Mogą (ale nie muszą) wystąpić konflikty pomiędzy podzespołami przy uwzględnieniu domyślnych sterowników dostępnych w systemie. Czy w internecie są jakieś wypowiedzi użytkowników instalujących Siódemkę na tym laptopie. Czy u nich występowały konflikty sprzętowe.

Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Kolega mabud już odpowiedział "Przysłali mi pakiet "sterów" pod mój model na 7-kę".

P.S.
Ja siedzę w branży IT od 9 lat (prowadzę 3 firmy w tym jedna zajmująca się odzyskiem danych)
Win 7 przetestowałem na 20-30 laptopach i tak jak wspominałem, niektóre nowsze modele gorzej działały na 7 niż te starsze.

Skrzypas dziękuję Ci za wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości