Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Zaświadczenie o pełnoletności dowód wyjazd do niemiec
czy istnieje takie coś jak w temacie czyli (zaświadczenie o pełnoletności (dowód) )
ponieważ zaproponowano mi wyjazd do Niemiec a problem jest taki że 18 lat kończę 24 września a nie mam miesiąca na wyrobienie dowodu (w sobotę bym wyjeżdżał )
czy da się to jakoś w jeden dzień załatwić ? tzn jutro
za poprawną odpowiedz poleci reputacja
(może źle się wyraziłem ale zależy mi na odpowiedzi )
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz
Dowód możesz wyrobić wcześniej nie mając nawet 18 lat.
Ale tak czy siak do soboty nie zdążysz, no chyba, że masz znajomego który pracuje w urzędzie.
  Odpowiedz
Dowody osobiste - wykonuje się tylko i wyłącznie w Warszawie więc znajomość ... raczej nic nie da.
  Odpowiedz
mi chodzi tylko o papierek :P czyli zaświadczenie :P
  Odpowiedz
Przykro mi to mówić, ale prawdopodobnie będzie ci potrzebny dowód a najlepiej paszport. Jakiś czas temu czytałem artykuł o wyjazdach za granicę, rada była jednoznaczna mimo że można wyjeżdżać do unii na dowód osobisty to mimo wszystko radzili wyrobić paszport. Moja córcia mimo że niepełnoletnia bez problemu pojechała w ubiegłym roku do Hiszpanii a wczoraj do Londynu właśnie z paszportem. Nie rozumiem natomiast o jakie zaświadczenie ci chodzi, jeśli myślisz o zaświadczeniu o pełnoletności to jak mogą ci je wydać skoro jesteś niepełnoletni. Dla ciebie najlepszym rozwiązaniem jest paszport nie wiem tylko czy tak jak dowody robione są w Warszawie, bo jeśli tak to znowu na przeszkodzie stoi czas. Ale jeśli w twoim mieście to może być szansa z kimś się dogadać.
  Odpowiedz
a sam dowód wystarczy?
  Odpowiedz
Cytat:Obowiązek posiadania wizy został całkowicie zniesiony w stosunku do obywateli polskich. Do Niemiec można wjechać legitymując się dowodem osobistym (nowy wzór w formie karty) lub paszportem. Dla dzieci poniżej 16 roku wystarczy także wpis w paszporcie rodziców. Gdy dzieci nie są wpisane w paszporcie rodziców, muszą posiadać własny paszport lub dowód osobisty. Inne dowody tożsamości (np. legitymacja szkolna) nie upoważniają do przekraczania granicy. Osoby niepełnoletnie, które podróżują z osobami innymi niż uprawnione do sprawowania władzy rodzicielskiej, powinny posiadać przy sobie notarialnie uwierzytelnione i przetłumaczone na język niemiecki oświadczenie o zgodzie osób uprawnionych do sprawowania władzy rodzicielskiej, w przeciwnym wypadku mogą nie zostać wpuszczone do Niemiec.
Zezwolenie na pobyt (Aufenthaltsgenehmigung-EG) wymagane jest jedynie wtedy, gdy jego czas przekracza 90 dni na półrocze. Wniosek o wydanie takiego zezwolenia można złożyć w Urzędzie ds. Cudzoziemców, właściwym dla miejsca pobytu w Niemczech. Proszę pamiętać, że wniosków o wydanie zezwoleń na pobyt nie składa się już w ambasadzie.
W przypadku niezadowalającej decyzji niemieckiego Urzędu ds. Cudzoziemców, pomocy ewentualnie udzielić mogą właściwe dla miejsca pobytu w Niemczech placówki polskie (ambasada lub konsulaty generalne). Adresy znajdą Państwo na stronie internetowej Ambasady Polskiej w Berlinie

Więcej znajdźiesz tutaj Ambasada Niemiec w Polsce
  Odpowiedz
aha dzięki :P
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości