Wymagania:
- Smartfon obsługujący aplikację Remote Desktop firmy Microsoft lub inną tego typu aplikację, bądź inny komputer, który będzie używany do zdalnego dostępu.
- Router posiadający opcję zdalnego dostępu przez Internet
WAKE ON LAN - zdalne uruchamianie komputera
W pierwszej kolejności musimy skonfigurować nasz komputer. Usługa Wake on Lan musi zostać uruchomiona w naszym biosie, a komputer musi być podłączony do routera przez kabel sieciowy Ethernet. Zakładam, że osoba, która korzysta z tego poradnika zna się trochę na komputerach, wie co to bios, jak do niego wejść. Szukamy opcji takich jak Power On By LAN, Power On By PME, Power Up By LAN, Remote Wake-up, Resume by LAN, Resume on LAN, Wake Up On LAN lub innej. Wszystko zależy od naszej płyty głównej i wgranego biosu. U mnie byłą to opcja Resume by PCI or PCI-E. Zawsze możemy nazwy tej usługi w naszym biose, dla naszej płyty głównej w sieci.
Po uruchomieniu usługi w biosie, przechodzimy do systemu Windows 10.
Uruchamiamy klasyczny panel sterowania systemu Windows (np. wpisując panel sterowania w pole wyszukiwania obok przycisku start i klikając skrót do panelu).
Klikamy PPM (prawy przycisk myszy) na przycisk Start i wymieramy menadżer urządzeń.
W menadżerze urządzeń przechodzimy do kategorii sieciowej Karty sieciowe i wybieramy naszą kartę sieciową Ethernet, do której podłączony przez kabel jest router.
Po zatwierdzeniu nasz router powinien być dostępny pod adresem naszanazwa.ddns.net. Na dalszym etapie tego poradnika, jeśli korzystamy z usługi DDNS, należy w aplikacji dostępowej dla usługi Wake On Lan, użyć zamiast adresu IP, nazwy utworzonego hosta.
Opcjonalnie możemy uruchomić opcję, która umożliwi dostęp do naszego routera z sieci Internet na wypadek konieczności naniesienia jakiś zmian. W moim wypadku opcja ta była dostępna tylko po aktualizacji firmware do najnowszej.
Przed uruchomieniem tej opcji KONIECZNIE, należy zmienić wszystkie hasła dostępowe do routera dla każdego dostępnego tam konta (np. admin, support, user), pamiętaj, że hasło powinno być długie i skomplikowane. Upewnijcie się również na stronie producenta, że Wasz router nie posiada jakiegoś ukrytego dostępu serwisowego ze standardowym hasłem (np. root). Można też dodatkowo ustawić dostęp do routera przez inny port niż domyślny (80/8080), by utrudnić znalezienie naszego routera w internecie.
U mnie, opcja ta znajdowała się w kategorii Menagment >> Acceess Control >> Remote Access (zaznaczyłem opcję Web).
Dobra teraz pozostały dwie ostatnie rzeczy. Musimy wiedzieć jaki mamy IP naszej sieci. Możemy, to sprawdzić w naszym routerze pod nazwą Adres WAN IP, albo wchodząc pod TEN link, po czym wybrać aplikacje dla smartfona, którą będziemy uruchamiać komputer zdalnie.
Ponieważ mam smartfona Sony (nie polecam) z systemem Android, w sklepie Play od Google, wybrałem aplikację Wake On LAN developer: Mike Webb, polecam.
W aplikacji Musimy podać informacje takie jak nazwa komputera, adres MAC komputera, port, który ustawiliśmy sobie wcześniej dla usługi oraz nasz adres IP w sieci Internet (lub adres komputera w LAN, jeśli chcemy sterować tylko przez LAN).
W polu nazwa wpisujemy nazwę naszego komputera, możemy ją pozyskać w prosty sposób. Wciskamy skrót Win + E, klikamy PPM na Mój komputer i wybieramy Właściwości. Spisujemy nazwę komputera z pola w czerwonej ramce na obrazku poniżej:
Aplikacja wygląda tak jak poniżej:
Niebieskim plusem dodajemy urządzenie, wybieramy wprowadź ręcznie i wypełniamy pola danymi.
W polu Adres MAC aplikacji, podajemy adres fizyczny naszego komputera, ten który sobie spisaliśmy wcześniej.
Dodając urządzenie w aplikacji, jako adres hosta można spokojnie podać 255.255.255.255, lub adres bramy domyślnej WAN IP naszego dostawcy internetu, w moim wypadku 83.1.4.232.
Port, który należy podać, to ten ustalony wcześniej, w moim wypadku był to port 9.
W polu IP urządzenia wybieramy adres WAN IP naszej sieci, to ten pod którym jesteśmy widziani w sieci internet i który sprawdzaliśmy pod TYM linkiem. Jeśli korzystamy z usługi DDNS, podajemy tutaj nazwę hosta, np. naszanazwa.ddns.net.
W tej aplikacji możemy również automatycznie wyszukać urządzeń w sieci LAN, gdy jesteśmy z nią połączenie przez WIFI, w polu wyszukiwania urządzeń wystarczy kliknąć palcem i przeciągnąć w dół. Wybieramy nasz komputer docelowy i zmieniamy adresy IP na adres WAN IP lub nazwę hosta DDNS, jeśli chcemy się łączyć przez internet, nie LAN.
Po dodaniu, gdy komputer jest włączony, program powinien pokazywać nasz komputer na liście z zielonym znacznikiem, jak poniżej:
Dodajemy urządzenie w aplikacji, wyłączamy komputer i klikamy w nie, jeśli wszystko skonfigurowaliśmy pomyślnie, smartfon jest podłączony do sieci, komputer powinien się włączyć zdalnie.
PULPIT ZDALNY - zdalne sterowanie systemem
Skoro możemy go już zdalnie włączać, to po załadowaniu systemu i użyciu odpowiedniej aplikacji, będziemy mogli sterować systemem. Wytłumaczę to na przykładzie dedykowanej dla Windows 10 aplikacji mobilnej.
W pierwszej kolejności jednak, musimy skonfigurować usługę pulpitu zdalnego w naszym systemie. W tym celu klikamy PPM na systemowy przycisk Start, następnie wybieramy System, po lewej Zaawansowane ustawienia systemu, zakładkę Zdalny i zaznaczamy opcję jak poniżej:
W kolejnym kroku klikamy PPM na przycisk Start, wybieramy Panel Sterowania, klikamy kategorię System i zabezpieczenia, następnie Zapora systemu Windows i w lewej części okna wybieramy opcję, Zezwalaj aplikacji lub funkcji na dostęp przez Zaporę systemu Windows.
W oknie, które się pojawi wciskamy przycisk Zmień ustawienia, następnie na liście zaznaczamy opcję Zdalny pulpit, zaznaczamy też obie opcje po prawej, jak na obrazku poniżej:
Zatwierdzamy przyciskiem OK.
Uwaga! Jeśli używacie dodatkowej zapory, np z niestandardowym antywirusem, musicie i tam dodać wyjątek dla zdalnego pulpitu inaczej połączenie może nie działać. Odblokować należy port 3389, którego użyjemy do połączenia zdalnego.
Teraz w naszym routerze po raz kolejny musimy dodać wirtualny serwer, przypisując port do naszego komputera w sieci lokalnej. Robimy to w identyczny sposób jak przy konfiguracji usługi Wake on LAN, tyle, że zamiast portu 7 lub 9, podajemy port 3389.
Tak to powinno wyglądać:
Do sterowania komputerem, najlepiej wykorzystać aplikację Pulpit zdalny (Remote Desktop) dostępną w sklepie systemu Windows dla PC lub tej samej aplikacji dla smartfona, jest ona dostępna w systemach Android i Windows Phone, być może smartfonach Apple, ale nie sprawdzałem. Instalujemy aplikację, w moim wypadku ze sklepu Google Play. Wygląda ona tak:
W aplikacji klikamy przycisk + w prawym górnym rogu, wybieramy Desktop i tutaj również możemy dodać komputer manualnie lub będąc podłączonym do sieci LAN, w której znajduje się komputer, dodać ją automatycznie.
Dla sieci LAN:
Skoro korzystaliśmy z routera, to najprawdopodobniej jesteśmy smartfonem podłączeni do WIFI możemy spokojnie wykonać skan automatyczny, wybieramy z listy nasz komputer docelowy i dodajemy konto użytkownika klikając pole User name i Add user account. Wprowadzamy nazwę naszego użytkownika systemu Windows (konto administratora) oraz hasło (nie pin, tylko hasło) do niego. Ja wykorzystałem swój adres mailowy i hasło logowania do tego konta, jako, że mam konto online.
Jeśli chcemy mieć dostęp z poziomu internetu, jako nazwę komputera (PC name) podajemy nasz WAN IP lub nazwę hosta usługi DDNS.
W polu User name wybieramy Add user account i podajemy swoje dane do konta w systemie Windows.
Połączenie warto przetestować na sieci internetu mobilnego, by wiedzieć czy działa poza LAN'em, czyli w internecie.
Po połączeniu możemy korzystać ze zdalnego pulpitu i sterować komputerem.
#wake on lan, #zdalny pulpit, #smartfon, #zdalne uruchamianie komputera, #poradnik, #sterowanie komputerem przez internet. #Windows 10, #remote desktop, #router, #android