(19.06.2011, 18:05)polx napisał(a): Umieszczając pliki na chomikuj dziel je najlepiej na mniejsze pliki najlepiej po 50mb.
Wybacz ale nie mogę się z tym zgodzić.
Najważniejsza informacja.
Owszem jeżeli masz pliki mniejsze lub równe 250MB.
Dlaczego? Otóż ponad połowa użytkowników internetu nie może ścierpieć gdy pobierają pliki w częściach po 50MB każdy.
Kiedyś dodałem Spolszczenie do Twierdzy 2 na moim Chomiku w częściach po 50MB i umieściłem linki na jednym z for tematycznych o grach w wątku o spolszczeniu do Twierdzy 2.
Od razu dostałem Warna od Moderatora że mam umieścić na Chomiku plik w oryginalnym rozmiarze (około 300MB) a potem podlinkować bo w przeciwnym wypadku mój post zostanie usunięty a ja dostanę Bana.
Cóż mogłem zrobić wysłałem ten "duży" plik na Chomika i dzięki temu mam tego swojego posta z linkiem do mnie i dużo na tym zyskuję.
Owszem plik 300MB wysyłałem pół nocy ale było warto.
Gorzej jeśli masz plik 4GB i prędkość wysyłania 128Kbit/s (15KB).
Nie ma większego problemu.
Dzielisz to na pliki po 400MB i wysyłasz jeden po drugim. W końcu wszystkie się wyślą a Ty odetchniesz z ulgą.
10 plików po 400MB wyślesz szybciej niż jeden plik 4GB nawet prędkością 128Kbit/s wiem coś o tym bo ja mam taką prędkość wysyłania i da się z tym żyć.
Jeżeli masz jeszcze wolniejsze łącze to szkoda czasu na tak zwany "własny upload".
Załóż Chomika i chomikuj pliki od innych i aby zarobić upragnione punkty wyłącz chomikowanie plików od Ciebie.
Druga strona medalu.
Z drugiej strony dzielenie plików na 50MB jest już nieopłacalne.
Na Chomikuj.pl jest opcja "Pobierz folder".
Tak jak kiedyś trzeba było pobierać plik po pliku to teraz wystarczy kliknąć raz aby pobrać je wszystkie na raz.
Kiedyś dostawaliśmy za każdy plik 50MB osobną ilość punktów a teraz podczas pobierania całego folderu punkty liczone są za całość.
Oznacza to że jeżeli wszystkie pliki po 50MB mają razem rozmiar 600MB to dostaniemy za nie tylko 200 punktów.
Kiedyś było to 50MB x 12 czyli według dzisiejszej skali punktacji byłoby to 40 punktów x 12 czyli 480 punktów.
Niestety dzielenie dużych plików na mniejsze po 50MB nie jest już takie słodkie jak kiedyś.
Pisząc tego posta kieruję moją poradę do każdego czytelnika zatem nie życzę sobie aby jakikolwiek z forumowiczów brał moje teksty jako skierowane tylko i wyłącznie do niego.