Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Zdobywanie punktów - poradniki
Sam jestem jeszcze mało doswiadczony w tej dziedzinie, ale dostałem niedawno takiego oto maila z poradami jak szybko zdobywać punkty:

"Jeśli chcesz żeby twój chomik zaczął być odwiedzany przez innych to musisz go jakoś zareklamować.
Najlepszy sposób to: Znajdź na chomikuj.pl kilku uploaderów którzy codziennie wrzucają nowe wstawki, sprawdzaj którzy robią to najszybciej i od nich chomikuj na bieżąco materiały a następnie reklamuj na innych chomikach to co masz już u siebie. (reklamuj zawsze nowe pozycje).
Nie chomikuj od jednego uploadera tylko wyszukaj kilku bo każdy specjalizuje się w czymś innym, jeden ma Muzykę, drugi Filmy, trzeci Programy a czwarty jeszcze coś itd.
Tym sposobem na swoim chomiku będziesz miał zawsze nowe wstawki i ludzie zaczną go odwiedzać.
Oczywiście na takie coś trzeba mieć sporo czasu wolnego, inaczej będzie ciężko żeby nadążyć za innymi."

Innym sposobem z którego można korzystać to udział w konkursach, ale wadą jest to, że po wzięciu udziału w kilkunastu konkursach robi się z chomika prawdziwy śmietnik (wiekszosc konkursow obliguje do udostepniania czyichś folderów)

Jeśli macie pomysły na inne sposoby piszcie.

Wdzięczność - najpiękniejcza waluta na świecie.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
[Obrazek: new_400x50.jpg]
  Odpowiedz
Bardzo dobrym pomysłem jest prześledzić swoje ulubione fora tematyczne aby poszukać czego ludzie oczekują, poszukują itp.
Gdy już dowiemy się co jest ludziom potrzebne mamy już spory wybór.
Wybieramy to co według nas jest nam bliższe i tworzymy chomika o takiej właśnie tematyce.
Tak po prostu jest łatwiej.
Potem powiadamiamy te osoby o naszym chomiku i pierwsze przypływy punktów mamy gwarantowane.
W miarę rozwoju tematu(ów) nasz chomik się rozwija i zdobywa coraz więcej punktów.

Dopiero potem gdy zdobędziemy jakąś tam reputację możemy zaplanować dalszy rozwój chomika o dodanie innych tematów.
Oczywiście nie wszystkie na raz. Dobry chomik stopniowo dobiera tematy i tworzy uniwersalnego topowego chomika.
Im bardziej jesteś wszechstronny tym masz więcej odwiedzających i tym więcej otrzymujesz punktów.
  Odpowiedz
Umieszczając pliki na chomikuj dziel je najlepiej na mniejsze pliki najlepiej po 50mb.
Zyskujesz tym sporo pkt.

np. masz plik 500mb - to:

- jesli umiescisz go jako jeden plik za kazde pobranie dostaniesz wg tabeli = 175 pkt
- natomiast jesli podzielisz go na 10 plików po 50mb to dostaniesz wg tabeli 10x 40pkt = 400 pkt

Tak samo jest z wiekszymi plikami np 900mb= 200pkt, a to samo w 18 plikach po 50mb =720pkt
Pozatym ludzie ktorzy nie maja wykupionego transferu czesciej beda od ciebie sciagali bo 50mb to kazdy dostaje co tydzien free.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
  Odpowiedz
(19.06.2011, 18:05)polx napisał(a): Umieszczając pliki na chomikuj dziel je najlepiej na mniejsze pliki najlepiej po 50mb.

Wybacz ale nie mogę się z tym zgodzić.

Najważniejsza informacja.

Owszem jeżeli masz pliki mniejsze lub równe 250MB.
Dlaczego? Otóż ponad połowa użytkowników internetu nie może ścierpieć gdy pobierają pliki w częściach po 50MB każdy.

Kiedyś dodałem Spolszczenie do Twierdzy 2 na moim Chomiku w częściach po 50MB i umieściłem linki na jednym z for tematycznych o grach w wątku o spolszczeniu do Twierdzy 2.
Od razu dostałem Warna od Moderatora że mam umieścić na Chomiku plik w oryginalnym rozmiarze (około 300MB) a potem podlinkować bo w przeciwnym wypadku mój post zostanie usunięty a ja dostanę Bana.
Cóż mogłem zrobić wysłałem ten "duży" plik na Chomika i dzięki temu mam tego swojego posta z linkiem do mnie i dużo na tym zyskuję.
Owszem plik 300MB wysyłałem pół nocy ale było warto.

Gorzej jeśli masz plik 4GB i prędkość wysyłania 128Kbit/s (15KB).
Nie ma większego problemu.
Dzielisz to na pliki po 400MB i wysyłasz jeden po drugim. W końcu wszystkie się wyślą a Ty odetchniesz z ulgą.
10 plików po 400MB wyślesz szybciej niż jeden plik 4GB nawet prędkością 128Kbit/s wiem coś o tym bo ja mam taką prędkość wysyłania i da się z tym żyć.

Jeżeli masz jeszcze wolniejsze łącze to szkoda czasu na tak zwany "własny upload".
Załóż Chomika i chomikuj pliki od innych i aby zarobić upragnione punkty wyłącz chomikowanie plików od Ciebie.

Druga strona medalu.

Z drugiej strony dzielenie plików na 50MB jest już nieopłacalne.
Na Chomikuj.pl jest opcja "Pobierz folder".
Tak jak kiedyś trzeba było pobierać plik po pliku to teraz wystarczy kliknąć raz aby pobrać je wszystkie na raz.
Kiedyś dostawaliśmy za każdy plik 50MB osobną ilość punktów a teraz podczas pobierania całego folderu punkty liczone są za całość.
Oznacza to że jeżeli wszystkie pliki po 50MB mają razem rozmiar 600MB to dostaniemy za nie tylko 200 punktów.
Kiedyś było to 50MB x 12 czyli według dzisiejszej skali punktacji byłoby to 40 punktów x 12 czyli 480 punktów.
Niestety dzielenie dużych plików na mniejsze po 50MB nie jest już takie słodkie jak kiedyś.

Pisząc tego posta kieruję moją poradę do każdego czytelnika zatem nie życzę sobie aby jakikolwiek z forumowiczów brał moje teksty jako skierowane tylko i wyłącznie do niego.
  Odpowiedz
Czu jestes pewien, ze przy korzystaniu z opcji pobierz folder punkty nalisza jak za folder , a nie za pliki?
W tabeli poniżej:
http://chomikuj.pl/Punkty.aspx

jest wyraźnie zaznaczone, że punkty są liczone za wielkość PLIKU, a nie folderu.
Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić?
  Odpowiedz
Co do dzielenia to też się nie zgodzę. Jak zobaczę że jest tyle plików po 50mb to od razu wyłączam... Wolę pobrać 1GB ale w jednym pliku.
  Odpowiedz
Ja też unikam pobierania plików podzielonych na party. Często jeżeli są to jakieś aplikację zdarza się, że wyskakuje błąd... czasami jakiś fragment zagubi się po drodze i niestety nie naprawimy tego.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości