Nasa i ośrodki badawcze na całym świecie przygotowują się do obserwacji tego zjawiska.
Następny tranzyt zobaczymy dopiero za ok 105 lat!
Tranzyt wenus z 2004 roku:
Ja niestety muszę się wyspać.
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Zobacz tranzyt Wenus jutro nad ranem!
|
05.06.2012, 17:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2012, 17:04 przez Swordancer.)
Jutro nad ranem będzie można zaobserwować tranzyt Wenus. Wówczas owa planeta będzie wędrować na tle słońca, a zaobserwujemy to w godzinach ok. 4:30-6:55 nad ranem.
Nasa i ośrodki badawcze na całym świecie przygotowują się do obserwacji tego zjawiska. Następny tranzyt zobaczymy dopiero za ok 105 lat! Tranzyt wenus z 2004 roku: Ja niestety muszę się wyspać. Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
05.06.2012, 17:06
Ciekaw jestem czy to będzie widoczne gołym okiem
"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
No ja właśnie dzisiaj słyszałem jak mówili w radiu, zastanawia mnie jedno czy gołym okiem to zobaczy ?? Czy przyda sie jaki sprzęt ? Bo bym sobie pozyczył
Edit: heh w tym samym czasie z Nicholasem napisaliśmy
05.06.2012, 17:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2012, 17:10 przez Swordancer.)
Jeśli pogoda będzie odpowiednia to pewnie przy użyciu okularów przeciwsłonecznych będzie można delikatną ciapkę dostrzec, ale tylko w bardzo dobrych warunkach atmosferycznych i konkretnych miejscach, a w Polsce bardzo możliwe.
05.06.2012, 20:25
Ja niestety niczego nie widziałam warunki pogodowe uniemożliwiły jakąkolwiek obserwację, ale za to widziałam kiedyś deszcz meteorytów i zaćmienie słońca (słabo, bo słabo, ale coś tam było).
05.06.2012, 20:34
Vilandra napisał(a):Ja niestety niczego nie widziałamAle to dopiero jutro nad ranem, także masz szansę. Tak mi się skojarzyło
05.06.2012, 21:06
Szkoda tylko, że będziemy widzieli tylko końcową fazę tranzytu Wenus. Najwcześniej będzie widoczna w Ameryce.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam |