SKŁADNIKI:
100 g orkiszu, 1/2 l wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 marchewki, 1 łodyga selera, 1 mały koper włoski, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, sok cytrynowy, sos worcester, mus jabłkowy, 100 ml słodkiej śmietany, 1/2 pęczka mięty
(Składniki na porcję dla 2 osób)
WYKONANIE:
Opłukać orkisz bieżącą wodą, starannie osaczyć i włożyć do salaterki. Zalać rosołem i pozostawić na noc. W garnku rozpuścić masło, zeszklić obraną i posiekaną cebulę.
Marchew, seler i koper włoski oczyścić, obrać i pokroić w słupki lub kostkę. Dodać do cebuli i podsmażyć. Zalać rosołem z orkiszem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym i musem jabłkowym.
Gotować na małym ogniu 20-30 minut, ponownie przyprawić, zaciągnąć śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekaną miętą.