Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Łosoś norweski pieczony w ziołach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
[Obrazek: losos_norweski-1352296557.jpg]

Składniki:
  • 8 ziemniaków (najlepiej podłużnych, o białych skórkach)
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400-600 g filetów z łososia norweskiego Almar bez skóry
  • 2 łyżki masła (margaryny)
  • 3 kromki świeżego pieczywa pszennego lub tostowego
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
No ciekawe, ale co z tym łososiem? Upiec? Ugotować? Usmażyć?
Składniki podałaś, ale jak to przygotować?
Google:

Odnosi się ściśle do podanych składników.

Cytat:Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i pokroić je w „łódki”. Włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać olej, doprawić solą i tymiankiem. Położyć naczynie na środkowej półce i piec w temperaturze 225 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
W międzyczasie odkroić skórkę i pokruszyć miąższ kromek chleba na drobne kawałki. Wymieszać z pietruszką, sokiem cytrynowym i masłem (margaryną). Posypać filety z łososia norweskiego solą i pieprzem, umieścić w żaroodpornym naczyniu i posmarować mieszanką ziołową. Piec rybę w piekarniku obok ziemniaków około 10 min.
Podawać łososia z ziemniakami i świeżą sałatą.

Wskazówka:
Pieczenie ziemniaków trwa mniej więcej dwa razy dłużej niż pieczenie ryby, więc zajmij się nimi na początku.

Faktycznie wygląda smakowicie!