Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Łosoś norweski pieczony w ziołach
#1
[Obrazek: losos_norweski-1352296557.jpg]

Składniki:
  • 8 ziemniaków (najlepiej podłużnych, o białych skórkach)
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 400-600 g filetów z łososia norweskiego Almar bez skóry
  • 2 łyżki masła (margaryny)
  • 3 kromki świeżego pieczywa pszennego lub tostowego
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  Odpowiedz
#2
No ciekawe, ale co z tym łososiem? Upiec? Ugotować? Usmażyć?
Składniki podałaś, ale jak to przygotować?
  Odpowiedz
#3
Google:

Odnosi się ściśle do podanych składników.

Cytat:Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki i pokroić je w „łódki”. Włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać olej, doprawić solą i tymiankiem. Położyć naczynie na środkowej półce i piec w temperaturze 225 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
W międzyczasie odkroić skórkę i pokruszyć miąższ kromek chleba na drobne kawałki. Wymieszać z pietruszką, sokiem cytrynowym i masłem (margaryną). Posypać filety z łososia norweskiego solą i pieprzem, umieścić w żaroodpornym naczyniu i posmarować mieszanką ziołową. Piec rybę w piekarniku obok ziemniaków około 10 min.
Podawać łososia z ziemniakami i świeżą sałatą.

Wskazówka:
Pieczenie ziemniaków trwa mniej więcej dwa razy dłużej niż pieczenie ryby, więc zajmij się nimi na początku.

Faktycznie wygląda smakowicie!
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Łosoś - sposoby przygotowywania, czas przechowywania. gonzo 4 5 157 29.01.2014, 21:08
Ostatni post: blackhair
  Łosoś na święta czarodziejka 0 2 125 17.12.2012, 14:22
Ostatni post: czarodziejka
  Miodowy łosoś z orzechami Kucharek 0 1 801 06.05.2011, 01:56
Ostatni post: Kucharek
  Filety z kurczaka w ziołach Karol 1 2 297 14.03.2011, 11:09
Ostatni post: mabud73
  Łosoś w sosie serowym Niki 0 3 057 11.03.2011, 13:25
Ostatni post: Niki

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości