Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Jak uniknąć kaca - poradnik
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wątek dla dorosłych, z lekkim przymrużeniem oka, ale w perspektywie zbliżających się świąt i Sylwestra - jak najbardziej na czasie.

[Obrazek: kac.jpeg]

Kac - skutek nadmiernego chlania płynów, które w swoim składzie zawierają substancję o tajemniczo brzmiącej nazwie alkohol etylowy.

Czym jest kac, tupot białych mew, czy też inaczej syndrom dnia następnego, wiemy wszyscy. Jak w ferworze dobrej zabawy ustrzec się przed tym niemiłym stanem? Przeczytaj i już nigdy nie miej kaca!

Jak uniknąć kaca?

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tupotu białych mew, musisz zastosować trzystopniową profilaktykę.

1.Przed libacją

- zjedz sycący posiłek, najlepiej bogaty w białka i tłuszcze, które spowolnią wchłanianie alkoholu przez Twój organizm
- wypij szklankę mleka (związki w nim zawarte sprawią, że alkohol będzie się wchłaniał wolniej
- nawodnij organizm - do tego celu najlepiej nadaje się niegazowana woda z cytryną. Wypij jej przynajmniej litr zanim sięgniesz po kieliszek wypełniony alkoholem

2. W trakcie libacji

- unikaj picia na pusty żołądek, jeśli ominiesz ten punkt możesz być pewien, że alkohol szybko uderzy Ci do głowy
- nie mieszaj alkoholi, jeśli już musisz pić wybierz jeden typ alkoholu
- przepijaj niegazowaną wodą mineralną lub sokami zawierającymi witaminę C (przyśpiesza ona metabolizowanie alkoholu w Twoim organizmie)
- podczas imprezy unikaj słonych przekąsek (chipsy, paluszki)
- jeśli jest to impreza taneczna nie wymiguj się od zaproszeń na parkiet, ruch sprawi, że szybciej pozbędziesz się z organizmu alkoholu

3. Po libacji

- przed zaśnięciem wypij 2 szklanki wody mineralnej
- po obudzeniu zjedz pełnowartościowy posiłek i popij go szklanką soku pomidorowego
- jeśli lubisz jajecznicę - zrób ją, cysteina zawarta w jajkach pomoże Twojej wątrobie pozbyć się alkoholu
- możesz też wypić szklankę soku z kiszonej kapusty, albo wodę z miodem i cytryną
- na obiad zjedz żurek lub rosół - momentalnie postawią Cię na nogi
- w żadnym wypadku nie przyjmuj paracetamolu aby zniwelować ból głowy, w połączeniu z alkoholem może on uszkodzić wątrobę

Macie swoje sprawdzone sposoby na uniknięcie kaca? Podzielcie się nimi.
Czym się strułeś tym się lecz!
Hmm do mocnych trunków jedynie na przepite czysta niegazowana.
A na pozbycie się kaca to kawa z cytryną, stawia na nogi szybciutko (tak jest u mnie) :D

Kac to kara, że przestałeś pić, więc z tego idzie wywnioskować tylko jedno.
Mi pomaga jedzenie czekolady i innych słodyczy z czekoladą. Nie wiem czy pomaga uniknąć ale wiem, że potrafi go zwalczyć.
Gdyż organizm na kacu potrzebuje dużej ilości cukru, który został wypłukany z alkoholem.
Lata praktyki mam za sobą, więc i metody na kaca swoje wypracowałam Haha
A tak na serio, to pierwsza i główna zasada - jeść przed piciem i w trakcie. Jeżeli jednak przytrafi się niestety kac, to cola z cytryną fajnie się sprawdza.
(06.12.2012, 20:58)Diablo09 napisał(a): [ -> ]Gdyż organizm na kacu potrzebuje dużej ilości cukru, który został wypłukany z alkoholem.

Może nie tyle wypłukany, co rozłożony, ale to prawda. Kac to nic innego jak ogromny spadek poziomu glukozy. Jej dostarczenie powoduje momentalne polepszenie samopoczucia Haha
Ja mam swój, nie zawodny sposób unikania kaca.Jeśli mnie, ciągnie do alkoholu, to idę sobie na samotny spacer, gdziekolwiek, nawet czasami przed siebie, i próbuje skupić się na czymś innym, zawsze mi to pomaga. Czasami często, myślę o byłej dziewczynie i powiem wam, że nieźle mi wychodzi,bo już od dwóch miesiącach nie piłem żadnego alkoholu.
Jedynie wczoraj, na osiemnastce u kuzyna, to trochę wypiłem a tak to nie pije:D
@up: Racja, niepicie jest dobrym sposobem na niesostanie kaca ;-) W moim przypadku sprawdzą się już od 18lat :-P I jakoś mnie nie ciągnie :-D