Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Problem z CD-ROM
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam taki problem, właśnie zauważyłem że nie mam w mój komputer ikonki CD-ROM. CD-ROM się otwiera, ale jak wkładam płytkę, to nie czyta jej. Wie ktoś, co może być nie tak.
Może poluzowało ci się wtyczka od gniazda SATA. Wyłącz komputer i odłącz tą węższą wtyczkę, po czym podłącz z powrotem. Jak to nie pomoże, to możesz spróbować aktualizować firmware, ale mało prawdopodobne, aby pomogło.
A może po prostu płyta pusta?
To nie wina płyty, ponieważ wkładałem różne płyty, a efekt jest ten sam. Przed wczoraj znowu pojawiła się ikonka cd-rom, i płyty czytał, a teraz znowu nie czyta.

(06.02.2013, 19:58)swordancer napisał(a): [ -> ]Może poluzowało ci się wtyczka od gniazda SATA. Wyłącz komputer i odłącz tą węższą wtyczkę, po czym podłącz z powrotem. Jak to nie pomoże, to możesz spróbować aktualizować firmware, ale mało prawdopodobne, aby pomogło.

Może to głupie pytanie, ale to gniazdko SATA jest z tyłu komputera czy w środku ?.
W środku przy napędzie będziesz miał dużą czarną wtyczkę.
Wyjmij ją a następnie włóż ponownie tak samo. Nic się nie stanie, w najgorszym
przypadku napęd nie będzie działał.
Gniazdo jest z tyłu DVD-ROM'a:

[Obrazek: LGGSAH62N_sata2.jpg]