Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Bynajmniej - przynajmniej
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Coraz częściej słyszę w rozmowie błędne wyrażenia ludzi, którzy mylą słowo "bynajmniej" z "przynajmniej". Są to wypowiedzi typu:

Cytat:Bynajmniej to moje zdanie.
Cytat:Tylko w nocy bynajmniej mieliśmy czas dla siebie.
Cytat:Tutaj bynajmniej jest ciepło i przytulnie.

Sięgnijmy do słownika:

Słownik napisał(a):Bynajmniej «wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)»
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.
Z miłością bynajmniej się nie taił.
Słownik napisał(a):Przynajmniej «partykuła wyznaczająca minimalny, możliwy do zaakceptowania przez mówiącego zakres czegoś, np. Wypij przynajmniej mleko., lub komunikująca, że ilość lub miara czegoś jest nie mniejsza od wymienionej i że może być większa, np. Wyjechała przynajmniej na rok.»

Jak widać, są to słowa o zupełnie innym znaczeniu. Jak zatem powinno wyglądać prawidłowe użycie partykuły bynajmniej? Przykłady poniżej:

Cytat:Ze swym uczuciem bynajmniej się nie krył.
Cytat:Nie mam bynajmniej ochoty o tym myśleć.
Cytat:Rozmowa nie przebiegła bynajmniej pozytywnie, ale jest przynajmniej o czym opowiadać.
Ten paradoks na szczeńcie w szkole mi wytłumaczono :D
Ja akurat ,,odkryłam" poprawne znaczenie słowa ,,bynajmniej" podczas czytania ,,Ani z Zielonego Wzgórza" :) Przecież przy rozbiorze słowa na części pierwsze słychać by-najmniej, czyli jak najmniej, czyli prawie w ogóle. No to jest przecież logiczne, przynajmniej dla mnie ;D
Problem w tym, że bynajmniej brzmi podobnie jak przynajmniej. Poza tym, jest tak często mylone przez ludzi, że zarażają się tym inni. Społeczeństwo w dużym stopniu używa słów, których nie zna kompletnie znaczenia, wypowiada je w ciemno, pamiętając z przeszłości mniej więcej kontekst zasłyszanych fraz. Im człowiek zna więcej wyszukanego słownictwa, tym częściej razi go taka bezmyślność innych.
Ja jakoś nigdy z tym problemu nie mam i nie miałem, nie wiem czemu niektórzy się mylą, dla mnie bynajmniej to wcale lub w ogóle, np bynajmniej ja nie mam ochoty z tobą iść do kina, a przynajmniej jak przynajmniej.
Ja to myliłem ale Vinci raz zwrócił mi uwagę i już teraz zacząłem stosować to poprawnie.
Paweł, więc masz szczęście. Można powiedzieć, że jesteś w mniejszości, która ogarnia naturalnie ten zwrot ;)
Zabawne, lecz sama często używałam źle tego sformułowania. Nigdy nie zastanawiałam się nad znaczeniem tego hasła. Po prostu kojarzyłam je odruchowo. Jak widać, błędnie.
Istnieją dziesiątki słów, których często błędnie używamy podczas rozmowy, myśląc, że wypowiadamy je poprawnie. Wszystko można skorygować i mieć później na względzie ;)
Bynajmniej nie popełniam już takich błędów, ale pomyliłem się przynajmniej sto razy. :)