Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bynajmniej - przynajmniej
Coraz częściej słyszę w rozmowie błędne wyrażenia ludzi, którzy mylą słowo "bynajmniej" z "przynajmniej". Są to wypowiedzi typu:

Cytat:Bynajmniej to moje zdanie.
Cytat:Tylko w nocy bynajmniej mieliśmy czas dla siebie.
Cytat:Tutaj bynajmniej jest ciepło i przytulnie.

Sięgnijmy do słownika:

Słownik napisał(a):Bynajmniej «wcale, zupełnie, ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nie)»
Głos miał donośny, ale bynajmniej nie przykry.
Z miłością bynajmniej się nie taił.
Słownik napisał(a):Przynajmniej «partykuła wyznaczająca minimalny, możliwy do zaakceptowania przez mówiącego zakres czegoś, np. Wypij przynajmniej mleko., lub komunikująca, że ilość lub miara czegoś jest nie mniejsza od wymienionej i że może być większa, np. Wyjechała przynajmniej na rok.»

Jak widać, są to słowa o zupełnie innym znaczeniu. Jak zatem powinno wyglądać prawidłowe użycie partykuły bynajmniej? Przykłady poniżej:

Cytat:Ze swym uczuciem bynajmniej się nie krył.
Cytat:Nie mam bynajmniej ochoty o tym myśleć.
Cytat:Rozmowa nie przebiegła bynajmniej pozytywnie, ale jest przynajmniej o czym opowiadać.
  Odpowiedz
Ten paradoks na szczeńcie w szkole mi wytłumaczono :D
[Obrazek: 30bl8au.png]
  Odpowiedz
Ja akurat ,,odkryłam" poprawne znaczenie słowa ,,bynajmniej" podczas czytania ,,Ani z Zielonego Wzgórza" :) Przecież przy rozbiorze słowa na części pierwsze słychać by-najmniej, czyli jak najmniej, czyli prawie w ogóle. No to jest przecież logiczne, przynajmniej dla mnie ;D
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] Staram się pisać poprawnie
  Odpowiedz
Problem w tym, że bynajmniej brzmi podobnie jak przynajmniej. Poza tym, jest tak często mylone przez ludzi, że zarażają się tym inni. Społeczeństwo w dużym stopniu używa słów, których nie zna kompletnie znaczenia, wypowiada je w ciemno, pamiętając z przeszłości mniej więcej kontekst zasłyszanych fraz. Im człowiek zna więcej wyszukanego słownictwa, tym częściej razi go taka bezmyślność innych.
  Odpowiedz
Ja jakoś nigdy z tym problemu nie mam i nie miałem, nie wiem czemu niektórzy się mylą, dla mnie bynajmniej to wcale lub w ogóle, np bynajmniej ja nie mam ochoty z tobą iść do kina, a przynajmniej jak przynajmniej.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
Ja to myliłem ale Vinci raz zwrócił mi uwagę i już teraz zacząłem stosować to poprawnie.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
  Odpowiedz
Paweł, więc masz szczęście. Można powiedzieć, że jesteś w mniejszości, która ogarnia naturalnie ten zwrot ;)
  Odpowiedz
Zabawne, lecz sama często używałam źle tego sformułowania. Nigdy nie zastanawiałam się nad znaczeniem tego hasła. Po prostu kojarzyłam je odruchowo. Jak widać, błędnie.
  Odpowiedz
Istnieją dziesiątki słów, których często błędnie używamy podczas rozmowy, myśląc, że wypowiadamy je poprawnie. Wszystko można skorygować i mieć później na względzie ;)
  Odpowiedz
Bynajmniej nie popełniam już takich błędów, ale pomyliłem się przynajmniej sto razy. :)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości