25.05.2013, 16:09
To już dzisiaj Wielki Finał w którym Borussia Dortmund zmierzy się z Bayernem Monachium. Finał wielki również dla nas, po raz pierwszy bowiem w finale wystąpi aż trzech Polaków. Błaszczykowski, Piszczek i Lewandowski, trójka Polaków w dużej mierze stanowiąca o sile Borussii. Znamy już wyjściowe składy obu drużyn:
Borussia Dortmund
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Bender - Błaszczykowski, Reus, Grosskreutz - Lewandowski
Trener: Jürgen Klopp
Bayern Monachium
Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Mandžukić
Trener: Jupp Heynckes
Muszę przyznać że los zakpił szczególnie zakpił sobie z Anglików, w tym roku Angielska federacja piłkarska obchodzi 150 lecie powstania, dostali mecz finałowy na Wembley, i akurat właśnie wtedy na tym historycznym stadionie oglądać będziemy pokaz potęgi Niemieckiego futbolu. Anglicy poprawiają sobie humor dowcipkując że dzisiaj jedno jest pewne, przegra Niemiecka drużyna , ja powiedziałbym inaczej, jedno jest pewne, na pewno wygra Niemiecka piłka. Nie da się ukryć że Niemcy coraz bardziej dominują w światowej piłce, a skoro w półfinałach pokonali dwie najlepsze drużyny z Hiszpanii, to spokojnie można stwierdzić że są naprawdę najlepsi. Kto natomiast jest najlepszy w Niemczech? Bayern czy Borussia? Trudno tak jednoznacznie stwierdzić, Bundesligę wygrał Bayern, ale w pojedynkach z Borussią ma zawsze problemy. Borussia jakoś dziwnie działa na piłkarzy z Bawarii, sprawia że robią się nerwowi i niepewni, ich gra staje się dziwnie nieporadna i niezorganizowana. Kto wygra dzisiejszy finał? Ja kibicuję Borussii, ze względu na grających tam Polaków i liczę na to że wygrają. Chętnych zapraszam do gorącej dyskusji na żywo, na naszym forum. Przeżyjmy ten mecz razem, ja postaram się na żywo wstawiać komentarze z wydarzeń na boisku i chętnie porozmawiam z Odjechanymi fanatykami piłki nożnej. Przypominam, dzisiaj 20:45, Borussia vs Bayern.