Jasne. Kolekcjonuję te zapalniczki i z ręką na sercu mogę Ci je polecić. Zippo zawsze pakowane są w pudełeczka z wieczkiem. Małe, dobrze dopasowane, żadnych okienek, unikaj takich aukcji, gdzie wraz z zapalniczką masz jakiś komplet, na przykład fajkę, papierośnicę itd. Zippo nigdy nie wydawało oryginalnie takich zestawów. W Trafice, czy innych sklepach ewentualnie możesz dostać w gratisie knot, benzynę i kamienie, nic więcej.
Tutaj masz zdjęcie pudełka.
Wiem też, że czasem do niektórych modeli jest plastikowe rozsuwane jakoś pudełko, ale nigdy nie miałem okazji się mu przyjrzeć.
Nie kupuj na mieście, na pewno nie w Trafice, ani w galeriach. Zapłacisz tam 2 stówy za zwykły street chrome (klasyczna srebrna). Ja przeważnie kupowałem swoje perełki na allegro. Sprzedawcy mają tam fajne ceny. Za stówkę, liczę z przesyłką, już możesz kupić oryginalną zippo. Z podróbami jest o tyle łatwo, że często są bardzo tanie, "okazje" tak zwane. Każdy oryginał ma 16 dziurek w kominie, po 8 z każdej strony, jak tutaj.
Od spodu, będziesz widziała wybite znaki, coś w rodzaju tabliczki znamionowej. Po lewej od góry będziesz miała drukowaną literkę, która bodajże oznacza miesiąc, nie pamiętam już teraz, na środku od góry napis ZIPPO, po prawej rok, w nowszych modelach już wybijany cyframi arabskimi, dawniej rzymskimi. Pod spodem od lewej musi pisać "BRADFORD.PA.", w podróbach masz przeważnie którąś literkę przekręconą, jak na przykład "BRADPORT.PA.". Później od prawej na dole "MADE IN U.S.A.". W sumie to jakieś foto zaraz znajdę...
Ogólnie zasada jest prosta, jak nie będziesz szukała na siłę najtańszej opcji i kupisz zapalniczkę od sprzedawcy na allegro, który ma multum pozytywów i masę zapalniczek na aukcjach, to nie nadziejesz się na oszusta.
Jak już będziesz zamawiać, weź zawczasu oryginalną benzynę Zippo i kamienie. To chyba tyle. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz, odpowiem na każde pytanie