Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Od czasu pewnego zastanawiam się nad prezentem pod choinkę dla mojego Mężczyzny. Umyśliłam sobie dać mu oryginalną zapalniczkę Zippo, chociaż to jeszcze nie jest w 100% pewne, może któryś z Odjechanych podsunie mi lepszy pomysł.
O ile nie jest w 100% pewne, to jednak noszę się z tym zamiarem i tu mam do Was kilka pytań: 1. Jak oryginalnie takie zapalniczki są pakowane? Różnie, czy zawsze tak samo? (Mam tu na myśli, czy są w pudełkach z przykryciem, czy w plastikowych opakowaniach z "okienkiem"?) 2. Jak sprawdzić jej oryginalność? 3. To w ogóle dobry pomysł?
Jasne. Kolekcjonuję te zapalniczki i z ręką na sercu mogę Ci je polecić. Zippo zawsze pakowane są w pudełeczka z wieczkiem. Małe, dobrze dopasowane, żadnych okienek, unikaj takich aukcji, gdzie wraz z zapalniczką masz jakiś komplet, na przykład fajkę, papierośnicę itd. Zippo nigdy nie wydawało oryginalnie takich zestawów. W Trafice, czy innych sklepach ewentualnie możesz dostać w gratisie knot, benzynę i kamienie, nic więcej.
Tutaj masz zdjęcie pudełka.
Wiem też, że czasem do niektórych modeli jest plastikowe rozsuwane jakoś pudełko, ale nigdy nie miałem okazji się mu przyjrzeć.
Nie kupuj na mieście, na pewno nie w Trafice, ani w galeriach. Zapłacisz tam 2 stówy za zwykły street chrome (klasyczna srebrna). Ja przeważnie kupowałem swoje perełki na allegro. Sprzedawcy mają tam fajne ceny. Za stówkę, liczę z przesyłką, już możesz kupić oryginalną zippo. Z podróbami jest o tyle łatwo, że często są bardzo tanie, "okazje" tak zwane. Każdy oryginał ma 16 dziurek w kominie, po 8 z każdej strony, jak tutaj.
Od spodu, będziesz widziała wybite znaki, coś w rodzaju tabliczki znamionowej. Po lewej od góry będziesz miała drukowaną literkę, która bodajże oznacza miesiąc, nie pamiętam już teraz, na środku od góry napis ZIPPO, po prawej rok, w nowszych modelach już wybijany cyframi arabskimi, dawniej rzymskimi. Pod spodem od lewej musi pisać "BRADFORD.PA.", w podróbach masz przeważnie którąś literkę przekręconą, jak na przykład "BRADPORT.PA.". Później od prawej na dole "MADE IN U.S.A.". W sumie to jakieś foto zaraz znajdę...
Ogólnie zasada jest prosta, jak nie będziesz szukała na siłę najtańszej opcji i kupisz zapalniczkę od sprzedawcy na allegro, który ma multum pozytywów i masę zapalniczek na aukcjach, to nie nadziejesz się na oszusta.
Jak już będziesz zamawiać, weź zawczasu oryginalną benzynę Zippo i kamienie. To chyba tyle. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz, odpowiem na każde pytanie
Ja dostałem na swoje 18 urodziny zapalniczkę Zippo z grawerem, świetnie się prezentowała, dopóki jej nie zgubiłem ...
Nwm o ile z grawerem jest droższa, ale wygląd jest 100 razy lepszy.
da Vinci napisał(a):Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz, odpowiem na każde pytanie Oczko
Jejku, nie wiem, jak Ci dziękować, masz u mnie piwo (jeśli lubisz ciechana miodowego- w szczególności ).
Na stronie zippo.pl jest odnośnik do sklepu, spodobało mi się tam kilka sztuk. O, tu konkretnie: http://prezenciarnia.eu/?c=ProductBrowse...ry#content Polecasz stronę?
Kolejna moja rozkmina dotyczy ewentualnego grawera- czy coś od siebie, czy tekst (z jakiegoś kawałka).
Ja zawsze sprawdzam czy zippo po kliknięciu przy otwieraniu. Jednak jeśli nie masz porównania to nici z tego. A twój wybranek pali, że chcesz mu kupić zapalniczkę, czy tak o? Popatrz też na inne prezenty, ale to zależy od zainteresowań. Jeśli interesuje go broń i inne militaria możesz pomyśleć o "Kubku z Kastetem dla TWARDZIELA" lub jeśli woli patrzyć w gwiazdy to teleskop albo co . Możesz też zmienić mu olej w aucie i kupić kosmetyki. Może napiszesz coś o nim bo tak to mam 1000 pomysłów na minutę i nie wiem jak pomóc . A wracając do zapalniczki, jeśli zippo to musi chodzić na oryginalnej benzynie i kamieniach. O ile dobrze pamiętam benzyna ok. 9zł do kupienia w trafice i monopolowych i kamienie również. Kosztują coś koło 4zł a nie ma co kupować podrób o kilka zł tańszych, bo można nawet zepsuć zapalniczkę. To tyle ile mogę doradzić z użytkowania zippa .
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
Nie chce kupować pierdoły, która zbyt szczególnie się nie przyda
Cassius napisał(a):Może napiszesz coś o nim bo tak to mam 1000 pomysłów na minutę i nie wiem jak pomóc
Były fighter, interesuje się motoryzacją, lubi książki, filmy i raz na jakiś czas pograć w fife na konsoli. Dobrą muzykę, trochę elektroniki, pracoholik, boski kochanek, lubi tatuaże. Coś jeszcze?
A o zippo myślałam, bo i pali i lubi benzynowe zapalniczki. Poza tym dobrze się będzie z nim komponować, zwłaszcza, że nosi albo podkoszulki z jakimiś wzorami, albo eleganckie koszule
02.12.2013, 20:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2013, 20:14 przez Paweu.)
A ja polecam zakup zegarka oczywiście na rękę, sama zdecydujesz czy tańszy czy droższy, odwiedź stronę http://zegarownia.pl/ - rozejrzyj się na pewno coś znajdziesz. Ja z takiego prezentu byłbym bardzo zadowolony.
Coś takiego możesz kupić na allegro, za trochę ponad sto złotych.
Skoro lubi filmy, książki to możesz coś z tego rodzaju kupić, albo po prostu grę na konsolę FIFĘ czy PESA.
Możesz też zrobić coś swojego, a później wspólny wypad gdzieś + kolacja.
Zegarek kosztowałby nie więcej niż 120 złotych, jeśli dobrze byś trafiła to nawet taniej, gra także zależy jaka nowa '14 czy jakaś starsza, a książka czy film byłby na pewno tańszy. Zależy też co dla Twojego faceta się liczy jakość czy ilość i czy docenia to co dla niego zrobisz a nie kupisz.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
02.12.2013, 20:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2013, 20:38 przez Cassius.)
Demanufacture napisał(a):boski kochanek
Niezbędna informacja .
To moje propozycje:
- Pada wygodnego aby dobrze leżał w dłoni podczas gry
- Kilka filmów na DVD skoro lubi filmy .
- Wizyta w studiu Tatuażu
- Skoro lubi motoryzacje to myszkę do kompa w kształcie auta.
Albo po prostu poduszkę z waszym wspólnym zdjęciem .
To chyba tyle z mojej strony . Może coś się przyda
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię