Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Prezent pod choinkę dla faceta- proszę Was o pomoc.
Question 
Od czasu pewnego zastanawiam się nad prezentem pod choinkę dla mojego Mężczyzny. Umyśliłam sobie dać mu oryginalną zapalniczkę Zippo, chociaż to jeszcze nie jest w 100% pewne, może któryś z Odjechanych podsunie mi lepszy pomysł. :)

O ile nie jest w 100% pewne, to jednak noszę się z tym zamiarem i tu mam do Was kilka pytań:
1. Jak oryginalnie takie zapalniczki są pakowane? Różnie, czy zawsze tak samo? (Mam tu na myśli, czy są w pudełkach z przykryciem, czy w plastikowych opakowaniach z "okienkiem"?)
2. Jak sprawdzić jej oryginalność?
3. To w ogóle dobry pomysł?
  Odpowiedz
Jasne. Kolekcjonuję te zapalniczki i z ręką na sercu mogę Ci je polecić. Zippo zawsze pakowane są w pudełeczka z wieczkiem. Małe, dobrze dopasowane, żadnych okienek, unikaj takich aukcji, gdzie wraz z zapalniczką masz jakiś komplet, na przykład fajkę, papierośnicę itd. Zippo nigdy nie wydawało oryginalnie takich zestawów. W Trafice, czy innych sklepach ewentualnie możesz dostać w gratisie knot, benzynę i kamienie, nic więcej.

Tutaj masz zdjęcie pudełka.
[Obrazek: 65.JPG]

Wiem też, że czasem do niektórych modeli jest plastikowe rozsuwane jakoś pudełko, ale nigdy nie miałem okazji się mu przyjrzeć.

Nie kupuj na mieście, na pewno nie w Trafice, ani w galeriach. Zapłacisz tam 2 stówy za zwykły street chrome (klasyczna srebrna). Ja przeważnie kupowałem swoje perełki na allegro. Sprzedawcy mają tam fajne ceny. Za stówkę, liczę z przesyłką, już możesz kupić oryginalną zippo. Z podróbami jest o tyle łatwo, że często są bardzo tanie, "okazje" tak zwane. Każdy oryginał ma 16 dziurek w kominie, po 8 z każdej strony, jak tutaj.

[Obrazek: 220px-Zippo-Slim-1968-Lit.jpg]

Od spodu, będziesz widziała wybite znaki, coś w rodzaju tabliczki znamionowej. Po lewej od góry będziesz miała drukowaną literkę, która bodajże oznacza miesiąc, nie pamiętam już teraz, na środku od góry napis ZIPPO, po prawej rok, w nowszych modelach już wybijany cyframi arabskimi, dawniej rzymskimi. Pod spodem od lewej musi pisać "BRADFORD.PA.", w podróbach masz przeważnie którąś literkę przekręconą, jak na przykład "BRADPORT.PA.". Później od prawej na dole "MADE IN U.S.A.". W sumie to jakieś foto zaraz znajdę...

[Obrazek: 77185319_3_644x461_orginalna-zapalniczka...lekcje.jpg]

Ogólnie zasada jest prosta, jak nie będziesz szukała na siłę najtańszej opcji i kupisz zapalniczkę od sprzedawcy na allegro, który ma multum pozytywów i masę zapalniczek na aukcjach, to nie nadziejesz się na oszusta.

Jak już będziesz zamawiać, weź zawczasu oryginalną benzynę Zippo i kamienie. To chyba tyle. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz, odpowiem na każde pytanie ;)
  Odpowiedz
Ja dostałem na swoje 18 urodziny zapalniczkę Zippo z grawerem, świetnie się prezentowała, dopóki jej nie zgubiłem ...
Nwm o ile z grawerem jest droższa, ale wygląd jest 100 razy lepszy.
  Odpowiedz
da Vinci napisał(a):Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, pisz, odpowiem na każde pytanie Oczko
Jejku, nie wiem, jak Ci dziękować, masz u mnie piwo :) (jeśli lubisz ciechana miodowego- w szczególności ;)).
Na stronie zippo.pl jest odnośnik do sklepu, spodobało mi się tam kilka sztuk. O, tu konkretnie: http://prezenciarnia.eu/?c=ProductBrowse...ry#content Polecasz stronę?
Kolejna moja rozkmina dotyczy ewentualnego grawera- czy coś od siebie, czy tekst (z jakiegoś kawałka).
  Odpowiedz
Ja zawsze sprawdzam czy zippo po kliknięciu przy otwieraniu. :) Jednak jeśli nie masz porównania to nici z tego. A twój wybranek pali, że chcesz mu kupić zapalniczkę, czy tak o? :D Popatrz też na inne prezenty, ale to zależy od zainteresowań. Jeśli interesuje go broń i inne militaria możesz pomyśleć o "Kubku z Kastetem dla TWARDZIELA" lub jeśli woli patrzyć w gwiazdy to teleskop albo co :D. Możesz też zmienić mu olej w aucie i kupić kosmetyki. Może napiszesz coś o nim bo tak to mam 1000 pomysłów na minutę i nie wiem jak pomóc :P. A wracając do zapalniczki, jeśli zippo to musi chodzić na oryginalnej benzynie i kamieniach. O ile dobrze pamiętam benzyna ok. 9zł do kupienia w trafice i monopolowych i kamienie również. Kosztują coś koło 4zł a nie ma co kupować podrób o kilka zł tańszych, bo można nawet zepsuć zapalniczkę. To tyle ile mogę doradzić z użytkowania zippa :).
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
  Odpowiedz
Nie chce kupować pierdoły, która zbyt szczególnie się nie przyda :)
Cassius napisał(a):Może napiszesz coś o nim bo tak to mam 1000 pomysłów na minutę i nie wiem jak pomóc
Były fighter, interesuje się motoryzacją, lubi książki, filmy i raz na jakiś czas pograć w fife na konsoli. Dobrą muzykę, trochę elektroniki, pracoholik, boski kochanek, lubi tatuaże. Coś jeszcze? :P
A o zippo myślałam, bo i pali i lubi benzynowe zapalniczki. Poza tym dobrze się będzie z nim komponować, zwłaszcza, że nosi albo podkoszulki z jakimiś wzorami, albo eleganckie koszule ;)
  Odpowiedz
A ja polecam zakup zegarka oczywiście na rękę, sama zdecydujesz czy tańszy czy droższy, odwiedź stronę http://zegarownia.pl/ - rozejrzyj się na pewno coś znajdziesz. Ja z takiego prezentu byłbym bardzo zadowolony.
Coś takiego możesz kupić na allegro, za trochę ponad sto złotych.

[Obrazek: k061.jpg]
[Obrazek: 6cwy.jpg]
[Obrazek: rvuz.jpg]
[Obrazek: ff6s.jpg]
[Obrazek: tzrw.jpg]
[Obrazek: 0w0x.jpg]
[Obrazek: re28.jpg]

Skoro lubi filmy, książki to możesz coś z tego rodzaju kupić, albo po prostu grę na konsolę FIFĘ czy PESA.
Możesz też zrobić coś swojego, a później wspólny wypad gdzieś + kolacja.
Zegarek kosztowałby nie więcej niż 120 złotych, jeśli dobrze byś trafiła to nawet taniej, gra także zależy jaka nowa '14 czy jakaś starsza, a książka czy film byłby na pewno tańszy. Zależy też co dla Twojego faceta się liczy jakość czy ilość i czy docenia to co dla niego zrobisz a nie kupisz.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Demanufacture napisał(a):boski kochanek

Niezbędna informacja Haha :D.

To moje propozycje:

- Pada wygodnego aby dobrze leżał w dłoni podczas gry :)
- Kilka filmów na DVD skoro lubi filmy :D.
- Wizyta w studiu Tatuażu :P
- Skoro lubi motoryzacje to myszkę do kompa w kształcie auta.

Albo po prostu poduszkę z waszym wspólnym zdjęciem :D.

To chyba tyle z mojej strony :D. Może coś się przyda :P
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
  Odpowiedz
Zippo są bardzo fajne :)
Twój chłopak na pewno się ucieszy!
Grawer nie jest drogi, więc nie powinno być problemu.
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
  Odpowiedz