Odjechani.com.pl

Pełna wersja: Pizza z patelni
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jestem osobą, która w tygodniu nie ma czasu stać przy garach. Jak mam gości w weekend- oczywiście, że zrobię coś fajnego i mogę poświęcić na to czas, jednak- jak wspomniałam- w tygodniu jestem fanką szybkich potraw.
Pizza z patelni to danie wypatrzone gdzieś w czeluściach internetu, czasem robię je na obiadokolację, a czasem do pracy (zależy, czy jestem w biurze i mam dostęp do mikrofali :)). Przepis odrobinę przerobiłam (ale nie gwarantuję, że gdzieś się on nie znajdzie w necie), ponieważ w oryginale była tylko mąka ziemniaczana. Myślę, że powstałaby klucha, za którą nie przepadam, więc moja wersja wygląda tak:

Składniki:
-ulubione składniki, które zwykle jemy na pizzy. U mnie:
pieczarki, papryka, czosnek, boczek. Wariacji jest wiele.
-żółty ser
-mąka ziemniaczana
-mąka pszenna
-1-2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda
+ ulubione przyprawy, polecam dużo oregano.

Góra:
Składniki kroimy w drobną kostkę. Jeśli dodajemy boczek, pieczarki lub cebulę trzeba je najpierw podsmażyć.
Ser trzemy na tarce, a jeśli mamy go tylko w plastrach- kroimy go w drobną kostkę.
Ciasto:
Do garnka wlewamy wodę (u mnie to ok. 3/4 szklanki, wychodzi mi z tego półtorej dużej patelni). Wbijamy jajko i miksujemy. Do tego dosypujemy proszek do pieczenia. Kiedy jajko już się ubije dodajemy łyżkami mąkę- po tyle samo każdej. W zależności od tego, ile chcemy mieć ciasta regulujemy ilość składników. Dodajemy przyprawy wedle uznania i miksujemy. Zmiksowane ciasto musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego, na oko powoli spływać z łyżki. (Chodzi o to, żeby się nie rozpływało po patelni). Do tego dorzucamy wariacje składników, za wyjątkiem boczku w plastrach i odrobiny sera- boczek/wędlinkę kładziemy na wierzchu i posypujemy resztką sera.
Całość mieszamy łyżką. Farszu powinno być tyle, aby każdy składnik po zamieszaniu był pokryty ciastem.

Na nagrzaną, podlaną olejem (lub oliwą, smakuje lepiej) patelnię wykładamy łyżką placki naszego ciasta, ewentualną wędlinę kładziemy na placku, aby się przykleiła i smażymy z obu stron, aż pizza się zarumieni. Posypujemy resztką sera.
Dobrze smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Mam nadzieję, że przepis komuś się przyda, smacznego! :)

Jak będę mieć możliwość- zrobię i wrzucę zdjęcia step by step ;)
Jakiś miesiąc temu wygrzebałem przypadkowo taki przepis. Miałem bo przetestować, ale zapomniałem. ;)
Dzięki za przypomnienie i narobienie ogromnego smaku.
Spoko sprawa, zazwyczaj też szukam przepisów jak najszybszych.
Brzmi smakowicie, aż mi ślinka cieknie. Chętnie zobaczył bym zdjęcia tej wariacji.
W najbliższym wolnym czasie postaram się sprawdzić ten przepis i ocenić B-).
Ostatnio robiłem często pizze na omlecie. :D Świetne i proste danie! A jakie smaczne. :P

Ciasto robiłem inaczej. Moje standardowe składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mleka
szczypta soli

Z powyższych składników można zrobić także pulchny omlet beż żadnych dodatków. Wystarczy oddzielić żółtka od białek, ubić białka na pianę, dodać żółtka i mąkę przecedzoną przez drobne sitko, i resztę składników normalnie wrzucamy. (Robiłem, ładnie wyrósł, ale po wystawieniu na talerz opada, ale i tak jest smaczny.

Można stworzyć różne wersje ciasta wykorzystując: mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. (jeszcze tych składników nie testowałem).