Zainteresowała mnie jakiś czas temu grafika. Mam tutaj na myśli zabawę z Corelem i PhotoShopem. Jest masa poradników na YouTube i w sieci. Mamy na forum wielu ogarniaczy tematu, zatem, co polecacie?
Do jakiej grafiki poszukujesz programu? Jeśli zabawa w obróbki zdjęć itp. to nawet niedoceniany Gimp da radę. W sieci znajdziesz do niego masę poradników oraz co ważne - jest darmowy.
Używam Corel Draw i PS'a, zapoznałem się z grubsza z interfejsem i możliwościami programów. Zdaje sobie sprawę, że to zabawa na tysiące godzin i nadal będzie coś, czego nie będę wiedział, ale po co mam błądzić sam skoro mam tutaj ludzi bardzo ogarniętych w temacie. Nie mam dużo wolnego czasu, więc chce wykorzystać go jak najlepiej.
Do czego jest mi to potrzebne? Multi opcja. Do wszystkiego i do niczego. Śmieszne fotomontaże, tworzenie logo, plakatów, obróbka zdjęć, czyli poprawa wizerunku postaci na zdjęciu, jak chociażby wybielanie zębów... Typowo praktyczne zastosowania
Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki i porady. Z góry dzięki
Corel Draw się nie nadaje do podanych przez Ciebie przykładów, gdyż jest on wykorzystywany do grafiki wektorowej
Ps jest programem praktycznie nieograniczonym funkcyjnie więc skoro go wybrałeś to pora zacząć oglądać poradniki. Polecam te w wersjach angielskich, gdyż jest ich od groma i jeszcze trochę. Osobiście nie obejrzałem wszystkich więc jest w czym wybierać
Na naszym forum też mamy pokaźny zbiór więc zajrzyj do działu Tutoriale, a na pewno coś Ci przypadnie do gustu
Wiem, że Corel Draw to grafika wektorowa, ale wcale nie uważam, że się nie przydaje
Odnośnie poradników, zdaje sobie sprawę, że jest ich mnóstwo, dlatego założyłem ten wątek, bo nie wiem od czego zacząć. Myślałem, że doradzicie mi coś niezbędnego na początek
Proszę:
Ładnie nagrany poradnik z wyjaśnieniem podstawowych funkcji. Nie gwarantuję Ci jednak, że owy film okaże się niezbędny. Do Photoshopa pisane są książki i wielogodzinne kursy, które i tak dla początkującego mogą nie wystarczyć. Powiem Ci z autopsji, że najlepiej jest praktykować oraz uczyć się metodą prób i błędów. Zaczynając bawić się z grafiką też szukałem złotego środka, który rozjaśni mi chociaż najprostsze funkcje programu i prawdę mówiąc w niczym nie mogłem się połapać. Dopiero szczegółowo opisane poradniki przynosiły skutek i wyjaśniały w jaki sposób można wykorzystywać poszczególne narzędzia. Mam tutaj na myśli poradniki odnoszące się do określonego efektu jak, np. retusz twarzy czy fotomontaż.
Dokładnie tak Niko, ja również szukałem poradnika dla danego efektu, bądź danej kategorii pracy. Jestem z wami od początku i widzieliście moje postępy. Wszystko dzięki metodzie, o której wspomniał Niko - "Metoda prób i błędów". "Kto szuka nie błądzi"